Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svim nedaćama unatoč, na Gripama pružiti spartanski otpor

15.10.2021. 07:40


Izuzetno zgusnut raspored u uvodnom dijelu sezone pred košarkaše Sonik Puntamike već danas stavlja novi izazov. Samo dva dana nakon zahtjevnog gostovanja u Velikoj Gorici, igrače Stipe Kuliša čeka put na splitske Gripe gdje će odmjeriti snage s prošlosezonskim finalistom hrvatskog prvenstva. Sama činjenica da od subote do petka moraju odigrati tri utakmice, od čega dvije na gostujućem parketu, dovoljno je iskušenje samo po sebi, no Zadranima veći problem stvaraju brojne ozljede koje su jedna za jednom pogodile zeleni kadar. Luke Tomasa nema već duže vrijeme, kao ni Filipa Jošića, prije nekoliko dana se ozlijedio kapetan Dino Palčić, a u srijedu je otpao i prvi centar Marino Šarlija koji je početkom treće četvrtine susreta protiv Gorice ozlijedio lakat. U takvom, malo je reći desetkovanom, stanju Puntamičani su sa samo osam igrača u rotaciji pružili solidan otpor »Bikovima«, ne dopustivši im da nakon plus 25 dođu do rezultatski još uvjerljivije pobjede. Praktički bez četvorice igrača iz aktivne rotacije »Soniksi« se nisu predavali te su na koncu uspjeli ublažiti poraz te čak i pobijediti posljednju dionicu.


Energetski limiti
– Taj detalj je pokazao karakter koji momci posjeduju, međutim određene fiziološke stvari su nas limitirale i energetski nismo mogli odgovoriti zahtjevima utakmice, pogotovo protiv momčadi kakva je Gorica koja ima veliki broj igrača u rotaciji. Baterije su nam jednostavno iscurile. Čak trojica igrača koji do sada praktički i nisu igrali u Gorici su morala imati veću minutažu, među njima i 16-godišnji David Pavin koji je na koncu na parketu proveo čak 22 minute – osvrnuo se na prošlo kolo trener Stipe Kuliš.
Mladi kadetski reprezentativac je dao svoj doprinos, sukladno fizičkoj moći, no činjenica je da Puntamičanima nedostaje širine. I prije početka sezone tanašna visoka linija koja je egzistirala na Marinu Šarliji i Marku Prskalu prekjučer je postala još tanja, a izostanak trojice bitnih bekova uvelike nagriza kontinuitet igranja u visokom intenzitetu, što je idejno trebala biti jedna od primarnih karakteristika zadarskog sastava. Bez četvorice igrača, Marčinkovića više nema ni smisla spominjati u kontekstu zelenog dresa, ne bi bilo lako ni neusporedivo skupljim, pa ako hoćete i individualno kvalitetnijim momčadima, a kamoli ne družini iz Jazina. Ipak, upravo će ovo nedvojbeno teško i izazovno razdoblje biti pravi test za Kuliševe trupe. Uostalom, ne zovu ih zalud »Spartanci«. Izbora nema, valja stisnuti zube i skupiti glave te čekati oporavak ozlijeđenih.
– I do sada smo imali limitirani fond igrača koji je u ovome trenutku još više načet, no iz unutrašnjih rezervi ćemo morati crpiti što je moguće više i nadati se skorašnjem oporavku igrača koji nam nedostaju kako bismo se što je moguće prije vratili u ritam kakav ova razina iziskuje – kazao je mladi stručnjak na klupi Puntamike.


Unutrašnje rezerve
Osim skraćene rotacije tijekom utakmice, ozljede se projiciraju i na kvalitetu rada na treninzima na kojima u posljednje vrijeme nije lako ni skupiti desetoricu seniorskih igrača. U takvim okolnostima nije lako zadržati pozitivan duh, no kapital stečen dobrim igrama na otvaranju sezone trebao bi biti dovoljan psihološki zalog da se prebrodi krizno razdoblje. Puntamičani su protiv Šibenke, Alkara i Cibone pokazali da su i ove sezone opasan suparnik protiv kojeg nitko neće unaprijed upisati bodove.
– Ozljede koje su nas pogodile su nedvojbeno otegotne okolnosti, no nema smisla previše žaliti. Radi se o činjenici koju moramo prihvatiti, a na nama je da nastavimo raditi i naporno trenirati te da iz unutrašnjih rezervi izvučemo što je moguće više. Tako ćemo pristupiti i dvoboju protiv Splita i pokušati se prezentirati na što je moguće kvalitetniji način. Tri utakmice u sedam dana nam stvaraju veliki problem, tim više znajući s kakvim fondom igrača raspolažemo i znajući kakvo nam je zdravstveno stanje, međutim na temelju karaktera koji posjedujemo i na temelju onoga što smo prezentirali u uvodnom dijelu sezone ćemo pokušati parirati. Očekuje nas teška utakmica, ali ući ćemo hrabro – poručio je Kuliš.
Utakmica se igra u dvorani Gripe u Splitu s početkom u 18 sati, uz izravan prijenos na HKS TV-u.
Bez »pola« momčadi
Puntamičani večeras neće moći računati na nekolicinu vrlo bitnih igrača. Uz već otprije odsutne Luku Tomasa i Filipa Jošića, trener Stipe Kuliš na raspolaganju neće imati ni kapetana Dina Palčića niti visokog Marina Šarliju. I dok se Palčićev povratak očekuje kroz tjedan dana, tek će magnetska rezonanca pokazati koliko je ozbiljna Šarlijina ozljeda.
HT Premijer liga
6. kolo: Split – Sonik P. (18 sati), Zadar – Vr. Osijek (19. listopada), AO Škrljevo – Cibona, Zabok – Gorica, Cedevita J. – Alkar, Furnir – Šibenka.
1. Cibona        5 4 1               414:341               9
2. Split        5 4 1               383:336               9
3. AO Škrljevo        5 4 1               451:405               9
4. Cedevita J.        5 4 1               428:397               9
5. Zadar        5 3 2               372:333               8
6. Vr. Osijek        5 2 2        4       17:399               8
7. Gorica        5 3 2               399:393               8
8. Sonik P.        5 2 3               349:366               7
9. Zabok        5 2 3               371:408               7
10.Šibenka        5 1 4               330:381               6
11.Furnir        5 0 5               368:419               5
12.Alkar        5 0 5               347:451               5