Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zeleno svjetlo Vlade RH za izgradnju filipjanskog doma za 150 štićenika

15.10.2021. 12:28


Stambena zona Rabatin u Sv. Filip i Jakovu površine 40 tisuća metara četvornih nalazi se iznad ovog općinskog središta, na području na kojem je i osnovna škola.


– Želimo da naši prostori opet rastu, da mladi ostaju i da grade svoju budućnost na svojem tlu, ističe Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
 


Ministarstvo i lokalna zajednica




Naime, na Rabatinu je još protekle godine započela gradnja prvih od 60 privatnih stambenih objekata, a prije dva mjeseca i četiri zgrade s 24 POS-ova stana iz APN-ovog Programa poticane stanogradnje.


– Vrijednost radova na četiri POS-ove zgrade je 16,5 milijuna kuna, a predvidiva predugovorna cijena stana iznosit će maksimalno 1.350 eura po metru četvornom, kaže Pelicarić.


Tadašnji ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Pelicarić potpisali su 2018. ugovor o darivanju zemljišta Rabatin površine 40 tisuća metara četvornih vrijedan 36 milijuna kuna za izgradnju nove stambene zone.


– Ovo je još jedna potvrda plodonosne suradnje resornih ministarstva s lokalnom zajednicom jer za dvije do tri godine u stambenoj zoni Rabatin bi trebalo živjeti oko 500 ljudi, ističe Pelicarić dodajući kako je Općina u projekt Rabatin uložila četiri milijuna kuna, dala besplatno zemljište, dovela svu infrastrukturu, trafostanicu, struju, vodu i kanalizaciju, a uredit će i okoliš.
 


Nakon stanova i kuća javni objekti


Općina Sv. Filip i Jakov, kaže načelnik, intenzivno radi i na novim projektima koji su predviđeni na zasad državnom zemljištu iznad osnovne škole i zone Rabatin te na stvaranju građevinskog područja u obuhvatu UPU-a plana Rabatin 2 površine 5,35 hektara, odnosno idejnim rješenjima za nove projekte.


– Riječ je o gradnji doma za starije i nemoćne, novog vatrogasnog doma, novog dječjeg vrtića i općinske zgrade te mješovite zone. Za neke od tih projekata već je pokrenuta izrada idejnih rješenja, naglašava Pelicarić.


U sklopu početka rada na projektima u Općinskoj vijećnici u tzv. staroj školi u Sv. Filipu i Jakovu održan je i sastanak u svrhu izrade UPU-a i projektne dokumentacije za izgradnju doma za starije na Rabatinu. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici tvrtke Transept Studio d.o.o. iz Zagreba, te Urbanističkog instituta Hrvatske.
 


Projekti strateške važnosti


– Općina je organizirala radni sastanak kako bi projektanti dobili što preciznije smjernice za izradu projektne dokumentacije projekta od strateške važnosti za Općinu – cilj je osigurati smještaj za minimalno 150 štićenika s područja Općine Sv. Filip i Jakov te susjednih općina i grada Biograda na Moru, ističe Pelicarić.


Projektant glavnog projekta Doma za starije i nemoćne Sveti Filip i Jakov, za koji je već dobiveno zeleno svijetlo Vlade RH, je tvrtka Transcept Studio d.o.o..


– Tvrtka je prepoznala ovaj sastanak kao prigodu da dobije odgovore na pitanja za početak izrade idejnog rješenja. Planirana površina građevinske čestice je 20.000 metara četvornih plus zelene površine koje također mogu biti u funkciji Doma, objašnjava Pelicarićdodajući kako bi Općina ubrzo trebala dobiti i smjernice za broj zvjezdica i standard smještajnih kapaciteta, tip kuhinje i potrebne sadržaje.


– Dom za starije i nemoćne mora biti ekonomski opravdana investicija za minimalno 150 štićenika te odgovor na vrijeme koje nas čeka, a ne koje je iza nas, naglašava Pelicarić.
 


Postavljeni glavni koridori


Prvi korak u pokretanju novih projekata je izrada Urbanističkog plana uređenja neizgrađenog područja Sveti Filip i Jakov – Rabatin 2. Ugovoreni ovlašteni izrađivač je Urbanistički Institut Hrvatske d.o.o. koji je već napravio veliki dio posla, odredio namjene površina te postavio prometnu mrežu.


– Cijeli urbanistički plan se logično nastavlja na već postojeći Plan Rabatin kojim su postavljeni glavni koridori, tako da je ovaj plan aneks zone koja je djelomično izgrađena. Površina obuhvata je sukladno Odluci o izradi 5,35 hektara, pojašnjava Pelicarić.


Rubni dijelovi plana će biti od okoline odvojeni zelenim površinama, na zapadu zbog zone gospodarske namjene, a na istoku da bi se izbjegla kolizija s infrastrukturom.
 


UPU na javnoj raspravi


– Osim doma za starije i nemoćne u obuhvatu plana iznad Sv. Filipa i Jakova je sa zapada prema istoku planiran i dječji vrtić, dom DVD-a i općinska zgrada te zona mješovite namjene u kojoj će biti dozvoljena izgradnja stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih zgrada, najavljuje Pelicarić.


Devet javnopravnih tijela je izdalo smjernice za izradu. Posebna pažnja će se posvetiti pozicioniranju instalacija.


– Plan će biti izrađen na geodetskoj orotofoto podlozi izrađenoj za potrebe izrade istog. Komunalac d.o.o. Biograd će osim dostavljenih smjernica biti na raspolaganju za dodatne podatke. Izrađivač plana će u najkraćem mogućem roku izraditi Nacrt prijedloga Urbanističkog plana za javnu raspravu, napominju iz Općine.
 


Nakon Cvitića i Cvitka novi Cvit
Najava načelnika Pelicarića kako će se u zoni Rabatin 2 graditi i novi dječji vrtić razveselila je sve djelatnike vrtića, a i roditelje djece.
– Nakon otvaranja novog modernog dječjeg vrtića Cvitić u Turnju i završetkom projekta otvaranja područnog objekta Cvitak u Gornjim Raštanima, radujemo se nastojanjima načelnika, njegovog tima i Općinskog vijeća koji su prepoznali važnost ranog i predškolskog odgoja na području Općine Sv. Filip i Jakov, naglašava Mirjana Zalović, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit sa sjedištem u Sv. Filipu i Jakovu.
– Kvaliteta odgoja i obrazovanja temelj je budućeg života, stoga je unaprjeđenje kvalitete rada kao sustavna djelatnost trajna zadaća svake ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, zaključuje Pelicarić.
 


Vatrogasni dom iznad osnovne škole


Prvi prijedlog projektnog zadatka novog vatrogasnog doma izradio je operativni član i član Upravnog odbora DVD-a Damir Majica, koji je potom isti dao na razmatranje zapovjedništvu DVD-a (Stipe Batur, Ante Škara, Nikola Zrilić i Niko Erstić) kako bi dali svoje mišljenje i eventualne prijedloge te finalizirali prijedlog projektnog zadatka.
– Naš konačni prijedlog projektnog zadatka smo na više sastanaka s načelnikom Zoranom Pelicarićem i Martinom Laškarin iz tvrtke Transept studio, pretočili u Idejno rješenje zgrade vatrogasnog doma s dvije moguće varijante. Tim koji je sudjelovao u izradi idejnog rješenja je obišao i vatrogasni dom u Debeljaku od DVD-a Sukošan koji je novoizgrađen te smo s kolegama prodiskutirali i analizirali neke od prednosti i nedostataka na što bi posebno trebalo obratiti pozornost, kaže Stjepan-Marko Batur, zapovjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov.
Vatrogasni dom DVD-a Sv. Filip i Jakov trebao bi biti smješten iznad nove osnovne škole, a pored budućeg dječjeg vrtića na lokaciji koja je jako dobro povezana cestovno prema priobalju.