Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

»Želim ljudima reći da mogu biti žrtve ili borci«

15.10.2021. 13:23


U Falkensteiner Punta Skali pokraj Zadra snimljen je prvi dio dokumentarnog filma o životu bivšeg profesionalnog košarkaša koji će se emitirati diljem svijeta, uključujući belgijsku nacionalnu televiziju, a zainteresiran je i Netflix
– Prije pet godina mislio sam da ću umrijeti. Toliko sam sretan da i dalje mogu uživati u životu, da imam obje noge i da mogu izazvati samog sebe na utrku poput ove. Ovdje u Punta Skali odradio sam prvu etapu prema cilju, ovo su riječi Sebastiena Bellina, bivšeg profesionalnog košarkaša teško ranjenog za vrijeme terorističkog napada u Brusselu 2016. koji je sa suzama u očima stigao na cilj ovogodišnjeg Zadarhalfa u Falkensteiner Punta Skala resortu.
Iako još uvijek teško hoda, Bellin je uspio – 1900 metara plivanja, vožnja bicikla 90 kilometara i trčanje 21.2 kilometara, za mnoge nemoguća misija.
Tog nesretnog 22. ožujka bio je na putu ka svojoj obitelji u SAD-u kada su bombe eksplodirale u zračnoj luci. Sebastien je zadobio teške ozljede lijeve noge. Liječnici su sumnjali hoće li ikada više moći hodati i pripremali ga za amputaciju, ali Bellin se danas sprema za legendarnog Ironmana i Hawaii Konu 2022.!
Uz pomoć trenera Luca Van Lierdea, dvostrukog svjetskog prvaka u Ironman disciplini, postigao je gotovo nemoguće.
U Punta Skali u stopu ga je pratila snimateljska ekipa koja snima dokumentarni film o njegovom nevjerojatnom životu.
– Zašto Zadarhalf od svih svjetskih triatlona? Kao prvo, volim Hrvatsku, a kao drugo, najbolja ste košarkaška zemlja na svijetu. Igrao sam u Hrvatskoj mnogo putu kao profesionalni sportaš. Na Zadarhalfu je sjajna sportska atmosfera, Punta Skala je predivna, rekao je Bellin.
Ove se godine u Falkensteiner Punta Skali natjecalo više od 350 profesionalnih sportaša i amatera iz čak 20 zemalja, što je ujedno i savršena turistička promocija.
– Zadarhalf triatlon je naš zaštitni znak, tako da nam ovakve priče i suradnje znače jako puno i daju dodatni vjetar u leđa. Cilj nam postati jedinstven sportski i ekološki resort u regiji. Raduje nas što to prepoznaju brojni sportaši svjetskog glasa i rado nam se vraćaju, poručuju iz Punta Skale.
Sebastien će u studenom imati važnu operaciju i izvaditi sve metalne poluge iz noge. Čeka ga deset mjeseci za oporavak i pripremu za Hawaii Konu. Svaka etapa bit će zabilježena kamerom.
– Ovo je bio prvi korak, najvažniji korak. Želim ljudima reći da mogu biti žrtve ili borci. Ja sam danas dokazao da nisam žrtva, zaključio je.