Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Domdjoni svjetski prvak

Autor:

14.11.2008. 23:00
Domdjoni svjetski prvak


Hrvatski karatist Danil Domdjoni osvojio je na prvenstvu u Tokiju naslov svjetskog prvaka u kategoriji do 60 kilograma. Domdjoni je do naslova prvaka svijeta stigao pobjedom u finalu nad Kazahstancem Darkhanom Asadilovim 5:1, a prije toga je u polufinalu izbacio Brazilca Douglasa Santosa Brosea sa uvjerljivih 9:2. Biograđanin Domdjoni je tako naslovu prvaka Europe dodao i svjetski naslov.
Uspjeh je tim veći kad se zna da Domdjoni dolazi iz “karate” male zemlje. Nakon osvajanja europskog srebra Domdjoni je već istaknuo:
– Hrvatska još nije velika sila u karateu i sigurno da nemamo toliki kredit kod sudaca kao veće nacije. Ponekad trebaš biti i tri puta bolji od protivnika da ga pobijediš.
Izvrstan dan za hrvatski karate u Tokiju upotpunila je brončanom medaljom u kategoriji Open 21-godišnja Ema Aničić. Ona je u polufinalu izgubila od Španjolke Glorie Casanova Rodriguez sa tijednih 1:0, da bi nakon toga u borbi za broncu pobijedila Mariscu Verspeget sa Nizozemskih Antila sa 3:2.
Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Finskoj Hrvatska je uzela samo jednu medalju, a karate bi uskoro mogao postati i olimpijski sport. U tijeku je ocjenjivanje sedam sportova koji konkuriraju za uvrštenje u program Olimpijskih igara u Londonu 2012., a karate je najmasovniji među njima.