Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Friščić: Cijene trebaju pasti

Autor: Nives Rogoznica

14.11.2008. 23:00
Friščić: Cijene trebaju pasti

Foto: Filip BRALA



– Poticaji i potpore u poljoprivredi nisu i neće biti umanjeni zbog gospodarske krize, kazao je Josip Friščić na konferenciji za novinare u Zadru, dodajući kako je on optimist kad je u pitanju suočavanje Hrvatske s globalnom gospodarskom krizom.
– Vjerujem da će gospodarska kriza biti prevladana, kao što je to bio slučaj i s financijskom krizom. Nakon što je Vlada donijela odluku da jamči štednju građana do 400.000 kuna, nije bilo redova pred bankama, niti podizanja uloga kako bi ih premjestili u čarapu. To znači da građani vjeruju u stabilnost države, dodao je predsjednik HSS-a ističući kako se Vladino “stezanje remena” neće odrazti na razvojne projekte u poljoprivredi i proizvodnji hrane, te kako je nužno “obraniti” potrošačku košaricu i sačuvati radna mjesta.
– Prava bi kriza bila da Hrvatska ostane bez hrane, ali ja sam optimist. Proizveli smo 3 milijuna tona kukuruza koji se prodaje po otkupnoj cijeni od 85 eura, i ta je cijena za 50 posto niža od uvozne u prvih šest mejseci. Nema pravog razloga za povećanje cijena. Imamo zalihe dovoljno žita i brašna do kraja 2009. godine, i ako se tome doda pad cijena enregenata, cijene bi trebale pasti, ocijenio je.