Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kante na pet lokacija

Autor: Katarina Belić

14.11.2008. 23:00
Kante na pet lokacija

Foto: Zvonko KUCELIN



Odabrano je pet lokacija na kojima će se postaviti plastične posude, a one su: prva u blizini kafića Bastion prema Pozdravu suncu, druga kod zgrade na Istarskoj obali, treća u blizini crkve Sv. Donata, četvrta pored Prve policijske postaje i peta u prolazu kod Hrvatske kazališne kuće Zadar
Čistoća d.o.o Zadar uskoro će na području Poluotoka na odabranim lokacijama u sklopu pilot-projekta sakupljanja kućnog otpada postaviti plastične kante od 250 l.
– Za provođenje navedenog pilot-projekta tražit ćemo uz suglasnost Grada Zadra i suglasnost stanara stambenih objekata kojima bi te posude bile namijenjene za odlaganje otpada. Svi stanari su obaviješteni o planiranom projektu te im je najavljen dolazak našeg evidentičara kojemu će moći potvrditi suglasnost i od kojega će dobiti sve potrebne informacije. Tek nakon toga kante će biti postavljene i to uglavnom u dvorišta ili mjesta udaljena od glavnih ulica i prolaznika, a ipak dostupna našim vozilima, kazao je Tomislav Ćurko direktor Čistoće d.o.o Zadar.
Odabrano je pet lokacija na kojima će se postaviti plastične posude, a one su: prva u blizini kafića Bastion prema Pozdravu suncu, druga kod zgrade na Istarskoj obali, treća u blizini crkve Sv. Donata, četvrta pored Prve policijske postaje i peta u prolazu kod Hrvatske kazališne kuće Zadar.
Nakon provođenja projekta Čistoća d.o.o će pratiti uspješnost i efikasnost ovakvog načina skupljanja otpada na Poluotoku, na kojemu i u zimskim mjesecima dnevno boravi veliki broj građana, a u ljetnim se mjesecima ta brojka dolaskom stranih gostiju i turista znatno povećava.
– Pratit ćemo učinkovitost sakupljanja otpada na ovaj način, ali i učinkovitost vezanu za zaštitu okoliša. O uspješnosti pilot-projekta ovisi odluka o načinu sakupljanja kućnog otpada na Poluotoku, kazao je Ćurko.
Gradsko poglavarstvo odobrilo je Čistoći d.o.o. Zadar kratkoročno zaduženje od 2 milijuna kuna za financijsko pokriće troškova organiziranog prijevoza otpada s otoka.
– Grad Zadar uputio je zahtjev nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za financiranje navedenih troškova. Navedenom zaduženom svotom pokrit će se troškovi prijevoza u razdoblju do odobrenja zahtjeva, kazao je Ćurko.