Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na degustaciji danas 17 bijelih i 20 crnih vina

Autor: Nenad Marčina

14.11.2008. 23:00
Na degustaciji danas 17 bijelih i 20 crnih vina


– Ova manifestacija ima neprocjenjivi značaj na razvoj vinarstva na prostoru Ravnih kotara, tvrdi predsjednik ocjenjivačkog suda prof. dr. sc. Ante Kolega
Danas se u Polači održava 13. degustacija mladih ravnokotarskih vina – Martinje 2008. Ove kao i prethodnih godina zanimanje ravnokotarskih vinara za Martinje 2008. u Polači je veliko. Od pristiglih vina za degustaciju je odabrano 17 bijelih i 20 crnih. Pristigla vina su s cijelog ravnokotarskog prostora: Nadina, Polače, Zadra, Banjevaca, Lovinca, Stankovaca, Krneze, Radovina, Debeljaka, Raštana, Podgrađa, Raštevića i Vukšića.
Deseteročlani ocjenjivački sud neće imati nimalo lagan posao. Vina će se ocjenjivati po Baxbaumovom modelu. Po Baxbaumovom modelu ocjenjuje se boja 0 – 2 boda, bistroća 0 – 2 boda, miris 0 – 4 boda i okus 0 – 12 bodova.
Kako je tek završilo vrenje i rano je davati konačnu ocjenu o kakvoći vina, ovo je prvi test koji polaže svaki vinar. Već sada će se moći vidjeti kakvo će biti vino kada sazre, a to je obično u svibnju i kasnije rekao nam je prof. dr. sc. Ante Kolega, predsjednik ocjenjivačkog suda i dodao: – Iako se ocjenjuju vrlo mlada vina i mnogi prigovaraju da to nije u redu, najodgovornije tvrdim da ova manifestacija ima neprocjenjivi značaj na razvoj vinarstva na prostoru Ravnih kotara. Na Martinju u Polači sudjelujem od prvog dana kao kušač i dobro pamtim kakva sam vina kušao prije deset, a pogotovo trinaest godina, a kakva kušam posljednjih pet godina. Od bijelih mutnih i crnih ljutih vina, koja su sva bila gotovo jednako loša, danas imamo vina koja se mogu nositi s najboljim vinima Mediterana. Ne smijemo zaboraviti da su razlog tome novi nasadi vinograda zasađeni kako autohtonim kvalitetnim kultivarima, tako i svjetski traženim i cijenjenim kultivarima. Nove konobe, primjena suvremene tehnologije u vinarstvu ponudili su tržištu ravnokotarska vina kojih gotovo nikada nije bilo u ponudi. Kakvoću pokazuju novi vinogradi, posebice u mjestu Korlatu, te novi vinogradi na dobrim položajima u Smilčiću. Raduje me što vinogradari nastoje biti odlični podrumari, poput onih obitelji koje su podigle obiteljske vinarije u Polači i Smilčiću. Ravni kotari i zadarsko priobalje, pa i otoci, imaju bezbroj izvrsnih vinogradarskih položaja, gdje mogu rasti kvalitetne izvorne sorte i poznati svjetski kultivari. Vinifikacija je vrlo bitna s primjenama dobrih kvalitetnih tehnologija u vinarskoj proizvodnji, nadodat će prof. Ante Kolega.
– Na Martinje 2008. u Polaču svi su dobro došli rekao je načelnik Općine Viktor Prtenjača, koja je organizator današnjeg događaja. Program počinje točno u podne radioemisijom Hrvatskog radija Radija Zadra – Skitnje reportera Gordana Kurtovića. U 15 sati održat će se nogometni susret između veterana NK Polače i NK Perušića ličkog.
Ocjenjivanje pristiglih vina počinje u 17 sati. U 18 sati za sve žitelje Polače i goste organizirana je – javna prezentacija vodoistražnih radova na području općine Polača s naglaskom na prva eksploatacijska bušenja. Uz dobar kulturno-zabavni program i izbor domaćih delicija,
proglašenje rezultata i izbor najboljih vina bit će u 20 sati, nakon čega slijede mnogobrojne vrijedne nagrade za proglašena najbolja prva tri bijela i crna vina.