Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nekad s palentom kupimo i žiške!

Autor: Elza Radulić-Toman

14.11.2008. 23:00
Nekad s palentom kupimo i žiške!


Trgovci često ne drže kvarljivu robu u propisanim uvjetima, pa je i to jedan od razloga što se kupcima podmeće svašta, pa i hrana od koje se mogu otrovati
Jedna naša sugrađanka donijela nam je paštetu od lososa koju je neki dan kupila u jednom trgovačkom centru i koja nije za ljudsku prehranu. Otvorivši staklenku od 100 grama, umjesto lijepe ružičaste boje gospođa je naišla na sivu boju plijesni. A datum na pašteti je još uvijek bio dobar. Radi se o pašteti od lososa, koja u količini od 100 grama stoji nekoliko lipa manje od 21 kune. Kolegica nam je u povodu ovoga ispričala kako je neki dan, također u jednome velikom trgovačkom centru, kupila palentu i također je bio dobar datum, a unutra životinjice! Žišci ih neki zovu. Tih žižaka ima nerijetko i u brašnu, krušnim mrvicama i sličnim proizvodima, kako nam je to potvrdio i Zoran Knežević iz zadarskoga “Potrošača”, koji vjeruje da su osim neodgovornih proizvođača koji love u mutnom, u mnogim slučajevima takvom odnosu prema kupcima, krivi i trgovci. Trgovci često ne drže kvarljivu robu u propisanim uvjetima, pa je i to jedan od razloga što se kupcima podmeće svašta pa i hrana od koje se mogu otrovati. A da kancerogene konzervanse i emulgatore, koji su sastavni dio najvećega dijela hrane na policama današnjih trgovina, niti ne spominjemo.
Mi smo našu sugrađanku uputili na inspekciju, no ni tamo nije sve organizirano kako bi trebalo biti, kako bi se zaštitilo potrošača. Inspekcije su organizirane tako da je sve uglavnom u Zagrebu, bez obzira što i u Zadru postoji sanitarna inspekcija. Umjesto da inspekcija, nakon dojave građana, odmah ode u kontrolu onoga što joj je dojavljeno, naša inspekcija uglavnom uzme inkriminirane proizvode i šalje ih u Zagreb. Sanitarna inspekcija trenutačno pripada Uredu državne uprave, a čujemo da će od početka iduće godine biti pod “kapom” Ministarstva zdravstva.
Mislimo da uopće i nije bitno kome pripadaju inspektori, odnosno tko im daje plaću, nego koliko i što rade na terenu, što im je nalogodavac propisom predvidio. Jer, na naše pitanje što nam je raditi u navedenome slučaju, jučer nam je sanitarna inspektorica savjetovala da se obratimo veterinarskoj inspekciji, s obzirom da se radi o pašteti od lososa, dakle, ribe!