Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Nema više bogatih božićnih domjenaka

Autor: Nives Rogoznica

14.11.2008. 23:00
Nema više bogatih božićnih domjenaka


Zadarski župan Stipe Zrilić smatra kako nema razloga vjerovati da će se Vladino “stezanje remena” značajnije odraziti na proračun Zadarske županije. Gradonačelnik Živko Kolega očekuje minimalno smanjenje prihoda gradskog proračuna koji treba jamčiti sredstva za izgradnju infrastrukture i socijalnu skrb
Zadarski župan Stipe Zrilić smatra kako nema razloga vjerovati da će se “stezanje remena” koje je, u vidu mjera štednje i nula posto deficita u sljedećoj proračunskoj godini, najavio premijer Ivo Sanader značajnije odraziti na proračun Zadarske županije.
– Pozorno pratimo situaciju i svakako ćemo uzeti u obzir sve upute Vlade, izvijestio je gradonačelnik Živko Kolega.
Zamrzavanje cijena komunalnih usluga
– Na savjetovanje ekonomista u Opatiji otišlo je dvoje ekonomista iz Gradskog poglavarstva; Rajko Jurin i Jure Zekanović, i oni će podnijeti izvještaj o kojem će Poglavarstvo raspravljati. Razgovarat ćemo i s predstavnicima sindikta zaposlenih u gradskoj upravi, ali i sa sindikatima zaposlenih u gradskim poduzećima i institucijama u vlasništvu Grada i nakon toga donijeti zaključke vezane uz isplatu božićnice, kazao je Kolega dodajući kako je jasno da priređivanje velikih domjenaka u ovakvoj situaciji nije namjera Poglavarstva.
Gradski proračun za sljedeću godinu će, navodi, sigurno biti nešto manji od ovogodišnjeg, no razlog tome je završetak nekih značajnijih projekata, dok bi, po njegovoj procjeni, izvorni prihodi gradskog proračuna mogli biti planirani u nešto manjem iznosu, no ne drastično.
– Cijene komunalnih usluga se kroz sljedećih devet mjeseci neće povećavati, istaknuo je gradonačelnik Kolega.
Neupitni infrastruktura i socijala
Kolega je također kazao kako u proračunu za 2009. godinu neće biti izostavljeni značajni kapitalni projekti.
– Kompletna infrastruktura čija je izgradnja započeta mora ići, centar u Mocirama mora ići, mi ne želimo odustati od ulaganja u djecu, od izgradnje vrtića, od još jedne škole za što ćemo planirati makar izradu projektne dokumentacije. Osim toga, davanja iz područja socijalane skrbi također moraju biti osigurana u proračunu, a hoće li neki drugi izdaci koji nisu namijenjeni infrastrukturi ili nisu socijalnog karaktera biti smanjeni, teško je procijeniti, dodao je Kolega.
Početak izgradnje socijalnih i stanova iz programa poticane stanogradnje u Crvenim kućama također nije upitan budući da postoje namjenska sredstva, a proračunsko smanjenje ne bi trebalo ugroziti ni projekte iz programa Turističke zajednice.
– Ti programi dio su naše turističke ponude, a turizam je naš jedini jaki izvozni proizvod, tako da imamo o mnogo čemu promišljati. Mi danas ne osjećamo krizu toliko snažno kao neke druge zemlje, ali i to se može promijeniti nakon turističke sezone, zaključio je Kolega.
Iz proračuna za sljedeću godinu mogla bi, međutim, “ispasti” klimatizacija gradske Velike vijećnice za koju je bilo najavljeno kako će biti provedena 2009. godine.
– Klimatizacija vijećnice se i do sad odgađala zbog štednje, kazao je Kolega navodeći kako je, međutim, do konačnog donošenja proračuna teško govoriti o pojedinostima.
Županijski proračun 2009. – veći?
Župan Stipe Zrilić ističe kako smanjenje županijskog proračuna za 2008. godinu s 192,3 na 184,6 milijuna kuna nema nikakve veze s recesijom.
– Ovo smanjenje proračuna nije rezultat ni štednje, ni recesije. Riječ je o sredstvima koja su trebala biti transferirana iz državnog proračuna za kapitalne projekte, a u ovoj godini neće biti transferirana iz razloga što njihova realizacija kasni. Moram isto tako reći da su sredstva za sve kapitalne projekte koji su realizirani prema planu, sredstva prema planu i transferirana, pojasnio je Stipe Zrilić dodajući kako vjeruje da će, s obzirom na najavljeni rast BDP-a od 2 do 3 posto, županijski proračun u sljedećoj godini za koji postotak biti i veći od proračuna za tekuću godnu.
Usporavanje ulaganja u javnom sektoru
– Iako je tešto procjenjivati u ovom trenutku, postoji mogućnost da će decentralizirana sredstva koja u županijski proračun dolaze iz državnog proračuna, a namijenjena su za školstvo i zdravstvo, biti nešto manja, ali dovoljna da izvršimo svoje zakonske obveze. S druge strane, postoji objektivna mogućnost da dođe do usporavanja u realizaciji onih projekata koji se trebaju financirati zajmovima iz Svjetske banke, no tu je riječ o projektima za čiju je realizaciju zadužena država, a na nas se odnose utoliko što trebaju biti realizirana na području Zadarske županije, kazao je Zrilić zaključujući kako će sigurno doći do usporavanja ulaganja u javnom sektoru.
Mjere štednje po pitanju troškova reprezentacije, božićnih domjenaka i darova, Županiju neće pogoditi, ističe Zrilić, navodeći kako su ti troškovi i do sada bili skromni, te kako se “i do sada pazilo na svaku kunu”.