Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Neodoljiv izazov neposrednih izbora

Autor:

14.11.2008. 23:00
Neodoljiv izazov neposrednih izbora


Pojavile su se svakojake špekulacije i to me motiviralo za kandidaturu. No, konačnu odluku o kandidatu donosi GO HDZ-a Paga, a potvrđuje ŽO HDZ-a Zadarske županije. Dodatni motiv mi je i to što smo u zadnjih osam godina napravili puno te je još dosta projekata koje možemo realizirati, rekao je Bukša
Čelnici sve četiri jedinice lokalne samouprave na Pagu, Općine Povljana, Grada Paga, Općine Kolan i Grada Novalje namjeravaju se kandidirati na prvim neposrednim izborima za gradonačelnike i načelnike. Zanimljivo je da sva četvorica na čelnom mjestu svojih lokalnih samouprava obavljaju tu dužnost po dva i više mandata. Izbori za neposredno biranje gradonačelnika i načelnika su 17. svibnja 2009. godine. Službena kampanja kandidata još nije krenula, ali mnogi Pažani već glasno govore o ljudima, sadašnjim otočnim čelnicima, koji će ući u izborni “ring”. Kako izgleda, privlačno je biti na kormilu svog mjesta, jedan poseban izazov.
Gradonačelnik Paga Andreja Bukša na čelu Grada Paga je od 2001. godine. On je ujedno i prvi paški gradonačelnik koji obnaša tu dužnost u drugom mandatu.
Bukša kaže kako se u jednom trenutku dvoumio oko kandidature te je mislio kako bi bilo dobro podržati nekog novog, možda mlađeg kandidata.
– Nom, pojavili su se neki, navodni novopronađeni i razbuđeni kandidati s velikim željama, pojavile su se svakojake špekulacije i to me motiviralo za kandidaturu. No, konačnu odluku o kandidatu donosi GO HDZ-a Paga, a potvrđuje ŽO HDZ-a Zadarske županije. Dodatni motiv mi je i to što smo u zadnjih osam godina napravili puno te je još dosta projekata koje možemo realizirati, rekao je Bukša.
Načelnik Općine Povljane Ivica Pogorilić tu dužnost obavlja od 1997. godine. Znači radi se o njegovom trećem mandatu.
– Budući da sam u politici već dosta dugo, a na čelu Općine Povljana od njenog osnutka prije jedanaest godina, na koncu sam se ipak odlučio kandidirati. Mislim da sam sa svojom ekipom radio dobro, da smo uspješno preporodili Povljanu i dosta toga napravili i to je poticaj za nastavak političkog rada, rekao je Pogorilić.
Načelnik Općine Kolan, Josip Zubović Pipe, prvi je načelnik od osnutka ove lokalne samouprave, točnije od 2003. godine. Prvi mandat načelnika odradio je kroz malo više od godine dana, točnije do sljedećih redovnih lokalnih izbora. Za načelnika je ponovno izabran 2004. godine.
O svojoj kandidaturi, Zubović kaže kako će konačnu odluku donijeti stranka (HSS).
– Kolanjski haesesovci su uz mene i vjerujem da ću, s obzirom na moj dosadašnji rad i rad mojih suradnika, imati podršku kao kandidat na neposrednim izborima, rekao je Zubović.
Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, u politiku je krenuo 1991. godine kao predsjednik Vijeća MO Novalja. Godine 1993. Novalja dobiva status Općine, a Dabo postaje prvi novaljski načelnik. Tri godine kasnije 1996. godine, Novalja postaje Grad, a Dabo gradonačelnik. Njegova funkcija ni u jednom trenutku nije bila upitna. Dužnost gradonačelnika Ivan Dabo odrađuje u trećem mandatu.
– Stranka (HDZ) je čvrsto uz moju kandidaturu, neposredni izbori su nešto novo, uz podršku stranke dolazi do izražaja osobnost kandidata i ono što je napravio, a mi smo u Novalji jako puno napravili, ja još nisam rekao sve i smatram kako možemo još dosta napraviti, kazao je Dabo.