Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Važno rano otkrivanje bolesti

Autor:

14.11.2008. 23:00
Važno rano otkrivanje bolesti

Foto: Adam VIDAS



Riječ je, naime, tek o jednoj u nizu akcija koje ova udruga provodi i nekoliko puta mjesečno, a s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka
Obilježavajući Svjetski dan šećerne bolesti, odnosno dijabetesa, Zadarska dijabetička udruga jučer je s učenicima i profesorima Medicinske škole Ante Kuzmanića organizirala besplatnu kontrolu šećera u krvi i krvog tlaka te mogućnost zamjene aparatića za mjerenje šećera u krvi u prostorijama udruge u Ulici bana Josipa Jelačića u Zadru.
Riječ je, naime, tek o jednoj u nizu akcija koje ova udruga provodi i nekoliko puta mjesečno, a s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka.
Kako napominju u Zadarskoj dijabetičkoj udruzi, akcije zapravo predstavljaju prevenciju i izvanredno pružanje mogućnosti ranog otkrivanja dijabetesa, budući da proces svojevrsne inkubacije do manifestacije simptoma bolesti može trajati i do sedam ili osam godina.
Trend naglog porasta oboljelih od dijabetesa prisutan je danas u cijelome svijetu, i to prvenstveno kao posljedica stresnog načina života, ali i pretilosti. Imajući to u vidu Zadarska dijabetička udruga redovito naglašava važnost prevencije i redovite kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka, a jučerašnji veliki odaziv na besplatno testiranje, dobar je znak da se Zadrani kreću u tome smjeru.