Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Voda potekla i u Lisičiću

Autor: Velimir Brkić

14.11.2008. 23:00
Voda potekla i u Lisičiću

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pod Gradom Benkovcem je 40 naselja, od kojih velika većina, danas u 21. stoljeću, nema vodu. Izgradnjom magistralnog vodovoda i vodospreme u Lisičiću zapremine 3.000 metara kubnih stekli su se preduvjeti da voda stigne u sva mjesta i sva kućanstva Ravnih kotara i Bukovice
Stotinjak domaćinstava s oko 350 žitelja u Lisičiću kod Benkovca od jučer ima vodu iz vodovoda, u što su Europska komisija, Ministarstvo regionalnog razvoja, Zadarska županija i Grad Benkovac uložili 8 milijuna kuna, odnosno 1,12 milijuna eura.
Obred blagoslova pred brojnim gostima, uzvanicima i mještanima predvodio je don Čedomil Šupraha.
Uz saborske zastupnike Nevenku Marinović, Branka Kutiju i Ivu Grbića, župana Stipu Zrilića, benkovačkog gradonačelnika Mirka Erstića, predsjednika MO Lisičić Tomu Bačića i direktora Hrvatskih voda za Dalmaciju Anđelka Drnasa, prve kapi vode u ovom naselju nadaleko poznatom po benkovačkom kamenu, pustio je ministar Božidar Kalmeta. Ovaj povijesni trenutak popraćen je pljeskom i ponekom suzom radosnicom.
I rimsko naselje Asseria imala vodu
Tristotinjak metara od Lisičića je poznati lokalitet iz starog vijeka, liburnsko-rimsko naselje Asseria koje je imalo vodu iz vodovoda a ovo naše naselje na vratima Ravnih kotara i Bukovice ju je dobio tek sada, u 21. stoljeću, istaknuo je u svom obraćanju saborski zastupnik Kutija, rodom iz Lisičića, dodajući kako u posljednjih deset godina u Lisičiću više učinjeno nego svih 50 godina u bivšoj Jugoslaviji. Izgrađeni su škola, crkva i elektromreža, asfaltirane ceste, a sad je otvorena i vodoopskrbna mreža.
– Pod Gradom Benkovcem je 40 naselja, od kojih velika većina, danas u 21. stoljeću, nema vodu. Izgradnjom magistralnog vodovoda i vodospreme u Lisičiću zapremine 3.000 metara kubnih stekli su se preduvjeti da voda stigne u sva mjesta i sva kućanstva Ravnih kotara i Bukovice. Cilj je da svako domaćinstvo dobije vodu, rekao je Kutija.
Vodovodnu mrežu, čija je izgradnja započela još 1989. godine, zaustavila su ratna razaranja. No, uz pomoć resornog ministarstva, Grada Benkovca, Zadarske županije, ali i financijske pomoći u iznosu od 700.000 eura Europske komisije, izgrađen je magistralni vodovod od Bukovića do vodospreme Lisičić te sanacija devastirane crpne stanice. Radi funkcioniranja cijelog sustava izgrađena je i trafostanica Lisičić za što je iz benkovačkog proračuna izdvojeno 580.000 kuna. Da bi konačno žitelji Lisičića dobili vodu iz vodovodnih slavina izgrađena je mjesna vodovodna mreža vrijedna 2.350.000 kuna što je osigurao Fond za regionalni razvoj i grad Benkovac.
Bez obzira na opće restrikcije, projekti vodoopskrbe, cestogradnje i ostale infrastrukture u Zadarskoj županiji i Hrvatskoj neće se zaustaviti. Idemo dalje, kazao je ministar Kalmeta.
Voda uskoro i u Škabrnji, Prkosu, Novigradu i Slivnici
Još 2004. godine počeo se realizirati projekt istočni pravac u koji spada vodovodizacija zadarskog zaleđa. Do danas je izgrađen cjevovod od Islama Latinskog do Šopota, crpna stanica Grgurice te dvije vodospreme u Zemuniku Gornjem i Nadinu. Potpisan je i aneks projekta, kojim je na prvih 160 milijuna kuna potrebnih za izgradnju istočnog pravca, osigurano dodatnih 70 milijuna kuna. Raspisan je i natječaj za slijedećih 30 milijuna kuna te za vodovodnu mrežu Škabrnje, Prkosa, Novigrada, Slivnice i druga naselja u kojima su u tijeku radovi vodoopskrbe, rekao je između ostalog Kalmeta
Nakon prigodnog govora benkovačkog gradonačelnika Erstića zadarski župan Stipe Zrilić je istaknuo da će uprava Zadarske županije jednako razvijati svaki dio te županije i kroz infrastrukturne i kroz razvojne projekte. U susjednom Podgrađu pored Asserie, najavio je, bit će otvoren arheološki park i turističko naselje.
Osim navedenih na svečanosti su nazočili dožupani Josip Miletić i Đani Bunja i brojni drugi uglednici iz javnog života. A kako se potom u Benkovcu održao sastanak, koordinacija HDZ-a, u Lisičiću su bili gotovo svi gradonačelnici, načelnici i predsjednici gradskih i općinskih HDZ-a iz Zadarske županije.


 U LISIČIĆU SE NISU STEZALI REMENI


Jučerašnji povijesni dan za žitelje naselja uz državnu cestu Benkovac-Knin bio je osobito svečan, svojevrsni blagdan ponosa i sreće koji se nakon ceremonije puštanja vode iz vodovodne slavine pokraj nove školske zgrade pretvorio u pravu pučku feštu. Nije se štedjelo. Za preko 200 nazočnih gostiju, uzvanika i mještana postavljen je bogat blagdanski stol na kojem su pored domaćeg pršuta i sira dominirali pečeni janjci i odojci s ražnja, u neograničenim količinama. Bilo je i domaće kapljice a najtraženije je bilo buteljirano bijelo vino maraština iz konobe “domaćeg čovika”, saborskog zastupnika Branka Kutije iz Lisičića.