Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Djeca bi na rivi i zoološki vrt

14.11.2010. 23:00
Djeca bi na rivi i zoološki vrt


Tako su djeca od prvog do četvrtog razreda na rivi predvidjela različite sadržaje, uglavnom za igru i druženje, no mjesta su pronašla i za zoološki vrt, kaže Marija Profaca, predsjednica Društva arhitekata Zadar, dodajući da djecu od najranije školske dobi treba poticati na razumijevanja prostora u kojemu žive
Društvo arhitekata Zadar organiziralo je radionicu, odnosno pilot-projekt u sklopu kojega su djeca dala svoje viđenje zadarske rive. Radionica je održana u Osnovnoj školi Nova, a sudjelovalo je tridesetak djece od prvog do četvrtog razreda. Ovu radionicu Društvo arhitekata Zadar organiziralo je u suradnji s Odborom arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata.
– Međunarodna unija arhitekata, u čijem programu Hrvatska komora arhitekata sudjeluje, kontinuirano organizira i provodi aktivnosti i projekte kojima je cilj aktualizirati suvremena kulturna kretanja u kritičkom razumijevanju arhitekture kao kulture prostora. Jedna od presudno važnih aktivnosti Međunarodne unije arhitekata je i projekt ‘Arhitektura i djeca’, koji se provodi u petnaestak zemalja u svijetu, kaže Mia Roth Čerina, voditeljica Odbora arhitektura i djeca, dodajući da je u nekim državama ovaj program već ušao u kurikulum redovne nastave.
Kao primjer Roth Čerina navodi škole u Francuskoj, kao i specijalističke škole i Finskoj koje provode isključivo taj program.
Kao osnovni cilj ovog programa “Arhitektura i djeca” Roth Čerina je istaknula njegovu integraciju u Nacionalni okvirni kurikulum za predškolski odgoj i opće obvezno obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi, kao potencijalni doprinos tome kurikulumu.
Inače, u Hrvatskoj se program “Arhitektura i djeca” provodi od 2007., dakle, tri godine.
– Kako je riva jedna od tema zanimljiva svim generacijama Zadrana, Društvo arhitekata Zadra i Odbor Arhitektura i djeca HKA priključit će se ovom projektu radionicom, odnosno pilot-projektom u sklopu kojega su djeca dala svoje viđenje rive. Tako su djeca od prvog do četvrtog razreda na rivi predvidjela različite sadržaje, uglavnom za igru i druženje, no mjesta su pronašla i za zoološki vrt, kaže Marija Profaca, predsjednica Društva arhitekata Zadar, dodajući da djecu od najranije školske dobi treba poticati na razumijevanja prostora u kojemu žive kako bi kasnije kao odrasli ljudi mogli aktivno sudjelovati u njegovu oblikovanju.
Radionicu u Osnovnoj školi Nova vodile su Mia Roth Čerina, Iva Domanovac Budija i Marija Profaca te učitelj likovne kulture Danijel Koprivanac.
Iako je ovo bila prva radionica u Zadru, organizatori vjeruju da će se nastaviti dalje u drugim osnovnim školama. Društvo arhitekata Zadra planira prikupiti sve dječje radove i organizirati izložbu.