Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

HDZ osvojio većinu u dvadesetak mjesnih odbora

14.11.2010. 23:00
HDZ osvojio većinu u dvadesetak mjesnih odbora


HDZ je u koaliciji s HSS-om pobijedio na Bilom brigu i u MO Ričina, a samostalno u Crnom, Diklu, Dračevcu, Gaženici, Petrčanima, Plovaniji, Poluotoku, Puntamici, Smiljevcu, Stanovima, na Brguljama, u Crvenim kućama, te na Maloj Ravi, Premudi, Veloj Ravi i Velom Ižu
Prema nepotpunim podacima kojima je u trenutnku zaključenja ovog broja Zadarskog lista raspolagalo Gradsko izborno povjerenstvo, na izbore za Vijeća mjesnih odbora grada Zadra u 34 mjesna odbora od njih ukupno 37, izišlo je 8.796 birača ili 12,52 posto, što je gotovo jednak udio onom prije četiri godine kada je izišlo 12,25 posto birača.
Prema podacima iz Izbornog povjerenstva mjesnih odbora, u MO Arbanasi, izbornom mjestu ministra Božidara Kalmete i saborske zastupnice Ingrid Antičević Marinović, pobjedu je odnio HDZ dobivši pet vijećnika od mogućih sedam, a preostala dva pripala su koaliciji HNS-SDP-DSU. Istodobno je u MO Jazine II, izbornom mjestu gradonačelnika Zvonimira Vrančića, pobijedila koalicija HNS-SDP-DSU. Koalicija SDP-HNS-DSU pobijedila je u MO Višnjik. Relativnu je većinu koalicija SDP-HNS-DSU ostvarila je u MO Bili Brig i u MO Maslina. Također s relativnom većinom NL Ante Rubeša pobijedila je na Brodarici. HNS je izgubio Kožinu u kojem je pobijedio HDZ. HSLS je osvojio vlast u MO Vidikovac.
HDZ je u koaliciji s HSS-om pobijedio na Bilom brigu i u MO Ričina. Samostalno HDZ je osvojio vlast u Crnom, Diklu, Dračevcu, Gaženici, Petrčanima, Plovaniji, Poluotoku, Puntamici, Smiljevcu i Stanovima. Kao jedina uopće ponuđena lista HDZ je pobijedio na Brguljama, u Crvenim kućama, te na Maloj Ravi, Premudi, Veloj Ravi i Velom Ižu.
U MO Jazine I HDZ i koalicija SDP-HNS-DSU izjednačeni su na način da je svaka od lista osvojila po tri vijećnička mjesta. Koalicija HDZ-HSS i koalicija SDP-HNS-DSU jednak su broj mandata – svaka po četiri, dobili na Voštarnici. HDZ i HSS izjednačeni su u Novom Bokanjcu, gdje je svaka lista dobila po dva vijećnika. HDZ i HSLS osvojili su jednak broj mandata u MO Ploče, gdje je svaka lista stekla po dva mjesta.
U malom Ižu pobjedu je odnijela NL Josipa Petričića, a u Malom Ižu – Porovac jedina kandidirana lista – NL Sanjina Stankovića. Na Olibu je pobijedila NL Jurja Derokova, a na Silbi NL Ane Lukin.
Prema neslužbenim podacima na Istu je većinu osvojila koalicija HDZ-HSS, na Molatu HDZ, a u Zapuntelu NL Ive Eterovića.
“Nema alternative HDZ-u”
U prepunoj središnjici zadarskog HDZ-a u Medulićevoj ulici uz duo Dundo slavilo se do kasno u noć, vladala je opća euforija. Prema prvim neslužbenim rezultatima koje smo u njihovim prostorijama doznali sinoć oko 21.30 sati, HDZ je, kažu, apsolutni pobjednik izbora.
– Zahvaljujem svim biračima, svim kandidatima na HDZ-ovim listama. Vijest je da se koalicija SDP-HNS, odnosno kukuriku koalicija nije artikulirala kao alternativa HDZ-ovoj vlasti, pa se postavlja pitanje, koje datira još od pretprošlih parlamentarnih izbora, na kojim egzaktnim osnovama se SDP predstavlja kao antipod HDZ-u. Snagom osvojenih glasova, sudeći po rezultatima proteklih izbora, to sigurno nije, kaže prvi zadarski HDZ-ovac Božidar Kalmeta.
– HDZ je pobjedio u preko 70 posto mjesnih odbora, a imamo i potporu većine nezavisnih lista. Još je jednom potvrđeno kako HDZ u Gradu Zadru nema doraslog protivnika. SDP jednostavno nema snage i htjeli to ili ne u SDP-u priznati, nedorasli su nam politički protivnik. HDZ zna kako dalje, građani imaju već 20 godina povjerenja u HDZ, u trenucima slavlja govorila je Ana Lovrin, predsjednica Gradskog odbora HDZ-a, nakon što se zahvalila svim biračima koji su izašli na izbore, naročito onima koji su svoj glas dali, kaže, pobjedničkom HDZ-u.
– Rezultat od preko 70 posto pobjeda u mjesnim odborima govori sam za sebe. SDP nam tek neuspješno puše za leđima. Bez obzira na konkurenciju, HDZ je bio zaista najbolji izbor za ove izbore, kaže gradonačelnik Zvonimir Vrančić, podsjećajući na prethodno razdoblje vlasti HDZ-a kada je, kaže, izuzetno puno napravljeno za Grad Zadar.
U euforičnom slavlju više je puta ponavljano kako je HDZ neupitna politička snaga br. 1, a oporba u Zadru tek ures demokracije.
“Idemo prema pobjedi na parlamentarnim izborima”
– Nakon ovih izbora više ništa neće biti isto. Ondje gdje smo pobijedili ova nesposobna vlast koja samo zna otimati od građana bit će prisiljena raditi po zakonu, puhat ćemo im za vrat i morat će se brinuti o mjesnom odboru. I tamo gdje nismo pobijedili, ali imamo vijećnike, građani mogu računati da imaju svoje zastupnike i da će im vrata mjesnog odbora biti otvorena i da će imati broj mobitela vijećnika, kazala je nakon što su u većini bili poznati rezultati izbora za vijeća mjesnih odbora Grada Zadra, predsjednica GO SDP-a Ingrid Antičević Marinović napominjući kako je koalicija SDP-HNS-DSU osvojila 50 mandata, dok je SDP s koalicijskim partnerom na prošlim izborima imao 20 mandata.
– Ovi rezultati su pokazali su da povjerenja građana u nas iz dana u dan raste, rekla je vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Sabina Glasovac.
– Pobjednici smo u Jazine I, Jazine II, na Višnjiku, Voštarnici i u Maslini, a u Brodarici ćemo obnašati vlast zajedno s Nezavisnom listom. Na Poluotoku smo izgubili za samo 15 glasova, na Molatu za dva glasa, a prvi put imamo vijećnike i u nekim rubnim dijelovima grada gdje do sada nismo imali vijećnike, prvi put imamo vijećnika i u Stanovima i na Vidikovcu. Zadar izlazi iz tišine, idemo prema pobjedi na parlamentarnim izborima, zaključila je Antičević Marinović.
– Ovi rezultati pokazuju sinergiju u našoj koaliciji i rezultat su dobrih unutarkoalicijskih odnosa, poručila je predsjednica GO HNS-a Vesna Sabolić.