Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

I vrtići na udaru vandala

14.11.2010. 23:00
I vrtići na udaru vandala


Što se tiče smeća u dvorištu, koje uistinu zna biti opasno, jer redovito ima razbijenih boca pa i šprica Naše spremačice svako jutro to počiste. Provale prijavljujemo policiji. Apeliram i na građane da, ako već znaju da se maloljetnici i vandali okupljaju u parkovima kao što je Vruljica ili kod “Grigora Viteza”, pozovu policiju
Nakon već nekoliko provala i otuđivanja imovine te uništavanja okoliša u više područnih objekata gradskih vrtića, majka djeteta koje pohađa područni vrtić “Grigor Vitez”, Dječjeg vrtića Radost, požalila se na devastirani okoliš tamošnjeg objekta. Situacija je tim više žalosna jer je riječ o objektu koji je tek prije nešto više od godinu i pol dana potpuno obnovljen i rekonstruiran u što je uloženo 9 milijuna kuna. Pa iako je riječ o sadržaju koji je Grad podario svojim građanima kako bi njihovoj djeci i svim budućim generacijama omogućio kvalitetan prostor za boravak, igru i učenje, ti isti građani ga uništavaju.
Zabrinuta majka
– Kad sam dijete dovela u vrtić, šokirala sam se prizorom u dvorištu. Bilo je prepuno smeća i to razbijenih boca od alkohola, a igračke potrgane. Nedopustivo je da nam se djeca igraju u takvom okruženju, to je opasno. Znam da su se ovakve stvari događale i ranije pa je u vrtiću bio zaposlen i čuvar, ali već neko vrijeme ga nema jer je, koliko čujem, dobio otkaz, priča zabrinuta majka.
No, kako navodi Biserka Belić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Radost”, s navodima ove majke nije upoznata, no ipak kaže da je takva pojava svakodnevica, ali najvažnije je prihvatiti da to više nije problem ni policije ni čuvara nego cijele društvene zajednice.
– Popodne i uvečer, kada vrtić ne radi, u dvorištu su svakodnevno neki drugi korisnici, a vrlo često i djeca s kojom se i roditelji dolaze igrati u dvorištu, iako znaju da im tamo nije mjesto. Zato sam se zapanjila kad sam doznala da roditelji s djecom dolaze u naše dvorište u koje ulaze preskačući ogradu, kazala je Belić, naglasivši da je u ovom objektu jedno vrijeme radio i čuvar, ali s obzirom da je to iziskivalo golema sredstva, čuvar je otpušten jer ga Grad više nije mogao plaćati.
No, ipak, najveći problem ne samo u ovom nego u svim vrtićima predstavljaju maloljetnici koji čupaju, devastiraju i uništavaju sve što im dođe pod ruku. Provale se gotovo uvijek događaju vikendom kada se maloljetnici okupljaju u parkovima, druže se i najčešće konzumiraju alkohol.
Boce i šprice
– Smatram da je to problem šire društvene zajednice. Jer, i to su nečija djeca i oni imaju roditelje i takvo ponašanje je stvar odgoja. Zato trebamo svi zajedno poraditi na tome i uključiti sve aspekte zajednice. Ovom problemu ne mogu doskočiti ni policija ni čuvari, a ni videonadzor koji smo također namjeravali postaviti, ali smo zaključili da bi i on vrlo brzo bio uništen i ne bi postigli ništa drugo osim dodatnog troška, kazala je Belić, naglasivši kako je ova situacija uistinu tužna, jer sav trud i sredstva uložena u bolje uvjete života djece nestanu tijekom jednog vikenda, kada vandali razbijaju vrata, prozore, igračke, sve što mogu, a što je tek puko iživljavanje.
Naglasila je također da takvo ponašanje prelazi sve granice, jer takve su osobe spremne na svašta, a što dokazuje i nedavna provala u dječji vrtić na Bokanjcu, kada su provalnici ukrali gorivo kojim su spremnici bili tek napunjeni.
– Ovo nije jednostavno i ja uistinu ne znam što bismo mi sami mogli učiniti. Što se tiče smeća u dvorištu koje uistinu zna biti opasno, jer redovito ima razbijenih boca, pa i šprica, to naše spremačice svako jutro počiste. Provale prijavljujemo policiji, ali sve ostalo rješavamo sami. Zato apeliram i na građane da, ako je već poznato da se maloljetnici i potencijalni vandali okupljaju u parkovima kao što je Vruljica ili kod DV “Grigor Vitez”, pozovu policiju kada uoče takvo što, poručila je Belić.