Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Obnovljena vlašićka baština

14.11.2010. 23:00
Obnovljena vlašićka baština


U Vlašićima na Pagu svečano je obilježena prva godišnjica osnutka KUD-a Sv. Jeronim, klape Kulina i Društva sportske rekreacije Vlašići, gdje je prikazan presjek dosadašnjeg rada i splet dinarskog, dalmatinskog i velebitskog plesa. Na proslavi su kao gosti bili nazočni gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag Dijana Vuleta i predsjednik KUD-a Radovin Ivica Dundović. Voditelj KUD-a Sv. Jeronim, prof. Livio Marijan, etnolog iz Zadra rekao je da ono što su napravili Vlašićanci ugodno je iznenađenje za cijelu Zadarsku županiju.
– Kada smo prije godinu dana osnovali Kulturno umjetničko društvo odlučili smo obnoviti narodnu nošnju i plesove uz savjete etnologa, te smo pozvali gospodina Livija Marijana iz Zadra da nam u tome pomogne što je on i prihvatio. On je istraživao naše običaje, razgovarao sa starim mještanima, istraživao je prošlost Vlašića i napravio elaborat na temelju kojeg smo obnovili pjesme, plesove i narodnu nošnju, rekla je predsjednica KUD-a Sv. Jeronim Zvjezdana Radan.
Uz KUD Sv. Jeronim istovremeno je osnovano i Društvo sportske rekreacije Vlašići koje njeguje stare sportove, a ženska ekipa se natječe u potezanju konopa. KUD Sv. Jeronim ima trideset i jednog člana, klapa Kulina devet, a Društvo sportske rekreacije Vlašići osamnaest članica.