Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Osvojili smo 22 mjesna odbora, partnere čekamo u još 7!

14.11.2010. 23:00
Osvojili smo 22 mjesna odbora, partnere čekamo u još 7!


Još jednom je potvrđeno kako nam u gradu i SDP i HNS nisu nimalo opasna i ravnopravna konkurencija, bio je odrješit Vrančić
U povodu izbora za vijeća mjesnih odbora u Gradu Zadru održanih u nedjelju u središnjici zadarskog HDZ-a u Medulićevoj ulici na Poluotoku Gradski odbor HDZ-a održao je danas konferenciju za novinare. Nazočili su predsjednica GO HDZ-a, saborska zastupnica Ana Lovrin, član predsjedništva stranke, gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, te nositelj stranačke liste MO Smiljevac Denis Karlović i član liste HDZ-a u novoosnovanom mjesnom odboru Plovanija Željko Skukan.
– HDZ je samostalno i u koaliciji sa HSS-om osvojio apsolutnu vlast u 22 mjesna odbora. Istovremeno u sedam mjesnih odbora (Bili Brig, Novi Bokanjac, Ploča, Voštarnica, Jazine I, Maslina, Brodarica) postoji velika mogućnost koaliranja, obznanila je prva žena zadarskog HDZ-a Ana Lovrin, dodavši kako u Gradu Zadru ima 3.000 članova HDZ-a.
Birači nam vjeruju, tvrdi Lovrin. U Zadru već dvadeset godina vlast obnaša HDZ te su s primjerenom suradnjom čelnika u mjesnim odborima, Gradskog odbora HDZ-a i gradskih vlasti stvarane pretpostavke za ravnomjerni razvoj svih gradskih četvrti.
–  SDP je apsolutnu vlast osvojio tek u dva mjesna odbora, na Višnjiku i Jazinama II, dok je HSLS osvojio mjesni odbor Vidikovac. Na otocima je vidna prevlast nezavisnih lista jer su ovo zapravo najpersonalniji izbori, rekla je Lovrin nakon što je zahvalila građanima koji su izašli na izbore prepoznavši kako su ovo izbori važni za njihov svakodnevni, bolji život u njihovim gradskim četvrtima jer mjesni odbori odlučuju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecanja na život i rad građana.
U proteklom razdoblju HDZ je obnašao vlast u 29 od 36 mjesnih odbora. Novoosnovani MO Plovanija je od prije tri mjeseca je 37. mjesni odbor u Zadru.
– Na nedjeljne izbore je od oko 70 tisuća građana izašlo oko 12,7 posto ili oko 9.000 birača što je povećanje za oko tisuću građana izašlih na izbore. Za HDZ-ove samostalne liste glasalo je oko 3.200 a za koalicijske liste HDZ-HSS oko 640. Za oporbenu tzv. kukuriku koaliciju SDP-HNS-DSU glasovalo je oko 2.000 građana, iznosila je Lovrin neslužbene statističke izborne rezultate.
Nakon što je gradonačelnik Vranančić zahvalio svim građanima koji su izašli na izbore te svim temeljnim ograncima HDZ-a, ustvrdio je kako im SDP i kukuriku koalicija u Zadru nisu ravnopravna konkurencija.
– Usprkos iznošenja prljavog rublja u predizbornoj kampanji, neargumentiranog blaćenja HDZ ne birajući riječi i postupke sa ciljem rušenja HDZ-a s vlasti te općepoznatoj gospodarskoj situaciji još jednom je potvrđeno kako nam u gradu i SDP i HNS nisu nimalo opasna i ravnopravna konkurencija, bio je odrješit Vrančić.
Sasvim je jasno, sukus je priče o kukuriku koaliciji sa HDZ-ove pressice, kako oporba čini jednu od niza pogreški misleći da je s nekoliko konferencija za novinare, verbalnih ukazivanja na nedovoljno argumentirane propuste vladajuće stranke, taj isti HDZ u hrvatskom bastionu HDZ-a tek tako dovukla do ivice ponora.
– Kad izgubiš izbore sve ti je krivo. Zaista ne bih komentirala zašto je netko na čelu gubitničke oporbe toliko godina iako već 17 godina u Gradu Zadru, od uspostave novog ustroja lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj, vlast u mjesnim odborima obnaša upravo HDZ, samostalno ili s koalicijskim partnerima. Svaka politička stranka na čelna mjesta  najvjerojvatnije postavlja svoje najbolje ljude, odgovorila je Lovrin na novinarski upit o moralnosti podnošenja ostavke prve žene zadarskog SDP-a Ingrid Martinović Antičević nakon uzastopnih izbornih poraza.
Na kraju presice je obećano da će se što skorije riješiti prostorije za sve mjesne odbore kako se ne bi više glasovalo u kontejnerima kao što je bio, primjerice, nedjeljni slučaj na Plovaniji i Dračevcu.