Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Posejdon” izronio iz Novigradskog mora

14.11.2010. 23:00
“Posejdon” izronio iz Novigradskog mora


U Novigradskom moru fermentiralo se 850 boca i amfora s pjenušcem, izbalansirana kombinacija chardonnaya, traminca i njemačkog kernera. Oko 600 staklenih boca i 250 glinenih amfora u međuvremenu su dobile jedinstvenu dekoraciju koralja i školjaka, još jedan snažan vizualni adut ovog ekskluzivnog slovensko-hrvatskog proizvoda, govori Baričević
U nazočnosti slovenske zastupnice Renate Brunskola, brojnih regionalnih i lokalnih uglednike te izaslanstva Općine Jasenice u podrumu Ivana Simoniča iz Semiča kraj Novog Mesta u jugoistočnoj Sloveniji, održana je prezentacija i degustacija pjenušca “Posejdon” (u grčkoj mitologiji bog mora i zemljotresa), koji je pola godine “živio” tridesetak metara pod morem, u Novigradskom moru nedaleko od starog Masleničkog mosta.
– Slovenski pjenušac ‘proizveden’ u podmorju Novigradskog ždrila za hrvatsko tržište imenovan je ‘Masleničke ralje’, govori načelnik općine Jasenice Martin Baričević.
Pored načelnika Baričevića sa suradnicima u autentičnom podrumu bili su predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić, obrovački gradonačelnik dr. Ante Župan, poduzetnik Zvonimir Nimac iz Lišana Ostrovičkih, ronilac Ante Pevalović, jedan od “krivaca” za slovensko-jasenički pjenušac, te nekolicina žitelja iz Jasenica.
– U Novigradskom moru fermentiralo se 850 boca i amfora s pjenušcem, izbalansirana kombinacija chardonnaya, traminca i njemačkog kernera, za koju je 2008. na splitskom sajmu Gastro osvojena titula šampiona kvalitete. Oko 600 staklenih boca i 250 glinenih amfora u međuvremenu su dobile jedinstvenu dekoraciju koralja i školjaka, još jedan snažan vizualni adut ovog uistinu ekskluzivnog slovensko-hrvatskog proizvoda, govori Baričević.
– Ovo je odlična prilika za afirmaciju lokalne zajednice kroz proizvodnju grožđa i izgradnju ekskluzivnog ugostiteljskog objekta na mjestu stare teretne luke u Maslenici. Već se krenulo u ishođenje dokumentacije kako bi se izgradile atraktivne degustacijske prostorije za pjenušac, restoran s kušaonicom ‘morskog’ pjenušca koji bi izravno dolazio iz ostakljenog podmorskog podruma, otkriva Baričević, naglašavajući da im je zajednička želja da pjenušac koji dozrijeva u bocama pod morem postane gastro-turistička atrakcija ovog kraja i Zadarske županije.
Ako tržište bude pozitivno reagiralo, proizvodnja grožđa za “Ralje” prebacit će se na jaseničko područje i potaknut će se uzgoj autohtonih sorti.
– Želja nam je da pjenušac ‘Posejdon’ i ‘Ralje’ proizveden u morskim dubinama Novigradskog mora bude ekskluzivan i krene putem ‘Dom Perignona’. Pjenušac u amforama simbolizira plemenitost, čistoću i vječnost te dragocjene tekućine, govori Simonič.
– Tržište pjenušca traži ono što je najbolje, najkvalitetnije i najekskluzivnije, a mi smo tu da udovoljimo njihovim željama s pjenušcem u amforama i botiljama koje je dizajnirala majka priroda. Amfore će se prodavati za oko 150 eura a botilje za oko 70 eura, kaže Simonič čija vinarija ima 15-godišnje iskustvo u proizvodnji polusuhog pjenušca “Semiška penina”.
 


Jasenička prezentacija pjenušca


U suradnji Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Zadar i Općine Jasenice u petak 19. studenoga održat će se prezentacija i degustacija pjenušca “Ralje” i “Posejdon”. Prezentacija pjenušca održat će se u nazočnosti vinara Ivana Simoniča u novoj općinskoj zgradi u Maslenici s početkom u 12 sati, najavio je načelnik Baričević, dodajući da će se degustacije pjenušca održati i u jaseničkom prijateljskom bavarskom gradu Schwabachu.