U Novigradskom moru fermentiralo se 850 boca i amfora s pjenušcem, izbalansirana kombinacija chardonnaya, traminca i njemačkog kernera. Oko 600 staklenih boca i 250 glinenih amfora u međuvremenu su dobile jedinstvenu dekoraciju koralja i školjaka, još jedan snažan vizualni adut ovog ekskluzivnog slovensko-hrvatskog proizvoda, govori Baričević
U nazočnosti slovenske zastupnice Renate Brunskola, brojnih regionalnih i lokalnih uglednike te izaslanstva Općine Jasenice u podrumu Ivana Simoniča iz Semiča kraj Novog Mesta u jugoistočnoj Sloveniji, održana je prezentacija i degustacija pjenušca “Posejdon” (u grčkoj mitologiji bog mora i zemljotresa), koji je pola godine “živio” tridesetak metara pod morem, u Novigradskom moru nedaleko od starog Masleničkog mosta.
– Slovenski pjenušac ‘proizveden’ u podmorju Novigradskog ždrila za hrvatsko tržište imenovan je ‘Masleničke ralje’, govori načelnik općine Jasenice Martin Baričević.
Pored načelnika Baričevića sa suradnicima u autentičnom podrumu bili su predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić, obrovački gradonačelnik dr. Ante Župan, poduzetnik Zvonimir Nimac iz Lišana Ostrovičkih, ronilac Ante Pevalović, jedan od “krivaca” za slovensko-jasenički pjenušac, te nekolicina žitelja iz Jasenica.
– U Novigradskom moru fermentiralo se 850 boca i amfora s pjenušcem, izbalansirana kombinacija chardonnaya, traminca i njemačkog kernera, za koju je 2008. na splitskom sajmu Gastro osvojena titula šampiona kvalitete. Oko 600 staklenih boca i 250 glinenih amfora u međuvremenu su dobile jedinstvenu dekoraciju koralja i školjaka, još jedan snažan vizualni adut ovog uistinu ekskluzivnog slovensko-hrvatskog proizvoda, govori Baričević.
– Ovo je odlična prilika za afirmaciju lokalne zajednice kroz proizvodnju grožđa i izgradnju ekskluzivnog ugostiteljskog objekta na mjestu stare teretne luke u Maslenici. Već se krenulo u ishođenje dokumentacije kako bi se izgradile atraktivne degustacijske prostorije za pjenušac, restoran s kušaonicom ‘morskog’ pjenušca koji bi izravno dolazio iz ostakljenog podmorskog podruma, otkriva Baričević, naglašavajući da im je zajednička želja da pjenušac koji dozrijeva u bocama pod morem postane gastro-turistička atrakcija ovog kraja i Zadarske županije.
Ako tržište bude pozitivno reagiralo, proizvodnja grožđa za “Ralje” prebacit će se na jaseničko područje i potaknut će se uzgoj autohtonih sorti.
– Želja nam je da pjenušac ‘Posejdon’ i ‘Ralje’ proizveden u morskim dubinama Novigradskog mora bude ekskluzivan i krene putem ‘Dom Perignona’. Pjenušac u amforama simbolizira plemenitost, čistoću i vječnost te dragocjene tekućine, govori Simonič.
– Tržište pjenušca traži ono što je najbolje, najkvalitetnije i najekskluzivnije, a mi smo tu da udovoljimo njihovim željama s pjenušcem u amforama i botiljama koje je dizajnirala majka priroda. Amfore će se prodavati za oko 150 eura a botilje za oko 70 eura, kaže Simonič čija vinarija ima 15-godišnje iskustvo u proizvodnji polusuhog pjenušca “Semiška penina”.
Jasenička prezentacija pjenušca
U suradnji Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Zadar i Općine Jasenice u petak 19. studenoga održat će se prezentacija i degustacija pjenušca “Ralje” i “Posejdon”. Prezentacija pjenušca održat će se u nazočnosti vinara Ivana Simoniča u novoj općinskoj zgradi u Maslenici s početkom u 12 sati, najavio je načelnik Baričević, dodajući da će se degustacije pjenušca održati i u jaseničkom prijateljskom bavarskom gradu Schwabachu.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Bundesliga
Andrej Kramarić postigao dva pogotka u porazu Hoffenheima kod Bochuma
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Real Madrid pobjedom u San Sebastianu napravio još jedan korak prema naslovu prvaka
Ostali sportovi
ATP Madrid
Borna Ćorić je doživio težak poraz od Zvereva i ispao u drugom kolu Madrida
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Ostali sportovi
Fair play vrijedan nagrade
Odbojkaši Medicinske škole Ante Kuzmanića ispravili suca na svoju štetu
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Zadar
zatvaranje cesta