Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sankcionirati Markovića da bi se izbjegli problemi s EU-om

14.11.2010. 23:00
Sankcionirati Markovića da bi se izbjegli problemi s EU-om


Izgubi li Vlatko Marković izbore za prvog čovjeka Hrvatskog nogometnog saveza moglo bi se dogoditi da za to uopće ne bude kriv njegov protukandidat Igor Štimac, koliko brojne gay i lezbijske organizacije diljem Europe koje su pozvale sportske vlasti da poduzmu stegovne mjere protiv čelnog čovjeka HNS-a. Marković je, podsjetimo, prije koji dan izjavio kako će za reprezentaciju igrati samo zdravi momci, a ne neki homoseksualci. Priča je stigla i na stranice engleskog Guardiana u kojem se ističe kako pravnu akciju protiv Markovića traži i “Europski gay i lezbijski sportski savez” koji predstavlja 17.000 sportaša i sportašica, i koji je pozvao UEFU da protiv Markovića pokrene stegovni postupak.
Ulrike Lunacek, zastupnica Europskog parlamenta i članica austrijske Zelene stranke, inače aktivni sudionik Gay igara, upozorava kako bi, ukoliko hrvatska vlada ne poduzme korake protiv Markovića, taj njegov ispad mogao utjecati i na molbu Hrvatske za pristup EU. Naime, jedan od uvjeta koje valja ispuniti je i implementiranje EU standarda antidiskriminacijskog zakonodavstva. U članku se podsjeća i na to da se Marković požurio ispričati kazavši kako je krivo shvaćen. Podsjeća se i na traženje hrvatskih gay organizacija Iskorak i Kontra da se na Maksimirskom stadionu već za igranja kvalifikacijske utakmice Hrvatske i Malte zaviori zastava duginih boja, a ističe se da je čelnik Njemačkog nogometnog saveza Theo Zwanziger izrazio izneneđenje što je profesionalni nogomet ostao jedno od rijetkih prodručja života gdje je homoseksualnost tabu.
Stručnjaci procjenjuju kako je oko deset posto nogometaša homoseksualne orjentacije. Sam članak nudi i odgovor na upit zbog čega se nogometaši boje priznati svoju homseksulanost. Podsjeća se, naime, na hrvatskog stratega Otta Barića koji je kazao kako bi odmah prepoznao homosekusalca u svom timu, te kako ih ne želi imati u svojoj ekipi, a onda i na bišeg direktor talijanskog Juventusa Lucciana Moggia koji je kazao kako homoseksualac ne može ispuniti posao nogometaša. “Na bi nijedanog stavio pod ugovor, a ako bi kojeg otrkio, letio bi isti tren van”, poručio je svojevremeno Moggi.