Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadržavanje Biance Matković besmisleno

14.11.2010. 23:00
Zadržavanje Biance Matković besmisleno


Potpredsjednik Vlade Polančec morao je imati puno više nedovršenih poslova nego državna tajnica, a razriješen je čim je iskazao volju
Smiješnim i tragikomičnim, nazvala je premijerka Jadranka Kosor nagađanja da će Vlada i HDZ sprečavati Bianci Matković odlazak s dužnosti državne tajnice i aktiviranje zastupničkog mandata barem do izglasavanja državnog proračuna za 2011. godinu. Ali, već u drugoj rečenici predsjednica Vlade potvrdila je da Bianca Matković još neko vrijeme neće upaliti zeleno svjetlo za prelazak iz izvršne u zakonodavnu vlast. “Gospođa državna tajnica bit će razriješena kad se naravno ispune svi uvjeti. Moramo njegovati kulturu odnosa prema poslu, a to znači da se započeti poslovi moraju dovršiti”, upozorila je Kosor.
Odmrzavanje mandata
Kako Matković te neimenovane započete poslove, ako oni postoje, teško može završiti u svega nekoliko dana, premijerkina najava upućuje na to da bi se ona još dulje vrijeme mogla zadržati u Ministarstvu gospodarstva, iako je u četvrtak Saboru poslala zahtjev za odmrzavanje mandata.
Zanimljivo je, međutim, da je Damir Polančec koji je bio na čelu resora gospodarstva, pa je stoga morao imati puno više nedovršenih poslova nego jedna državna tajnica, razriješen sa svoje dužnosti čim je iskazao volju da je napusti. On je, naime, 30. listopada prošle godine u podne održao konferenciju za novinare na kojoj je objavio da podnosi neopozivu ostavku, a na sjednici Vlade koja je slijedila za dva sata predsjednica je rekla da je prihvatila ostavku i potpisala razrješenje. Polančec je odmah razriješen i s mjesta predsjednika upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju. Nekadašnji potpredsjednik nasmijao se kad smo ga izvijestili da je Matković očigledno bitnija za Vladu nego što je to on bio.
Primjer Lea Begovića
– Ovo je valjda prvi slučaj da se u Ministarstvu gospodarstva mora obaviti nekakva primopredaja dužnosti. Dok sam bio ministar kad su državni tajnici odlazili nisu morali dovršiti započete poslove, odmah su razriješeni. Zadnji je takav slučaj bio kad je Leo Begović prešao na dužnost predsjednika uprave HEP-a, prisjeća se Polančec, koji za razliku od Biance Matković nije poželio aktivirati mandat u Saboru, pustio je da se ugasi.
Polančec iskreno sumnja da je Bianca Matković kao državna tajnica bila zatrpana poslovima.- Nakon što su Gordan Jandroković i ona početkom 2008. godine preuzeli Ministarstvo vanjskih poslova odmah su ukinuli uprava za gospodarsku diplomaciju, izvoz i investicije. Zato mislim da Bianca Matković nije imala puno za raditi na gospodarskoj diplomaciji u Ministarstvu gospodarstva, zaključuje Polančec.
Brojni državni tajnici razriješeni su s dužnosti, a da od njih nije traženo da prvo dovrše započete projekte. Primjerice, na sjednici predsjedništva HDZ-a 25. siječnja odlučeno je da glavni tajnik stranke Branko Bačić prestaje biti državni tajnik u Ministarstvu prometa i odlazi u Sabor. Vlada ga je na prvoj idućoj sjednici, 28. siječnja, razriješila.