Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Edukacijom protiv ovisnosti

14.11.2011. 23:00
Edukacijom  protiv ovisnosti


Danas počinje Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti i traje do 15. prosinca. Obiteljski centar Zadarske županije nizom aktivnosti obilježit će Mjesec borbe protiv ovisnosti, kako kaže Maja Škifić, socijalna radnica u centru, da bi upozorili i potaknuli sve subjekte na suradnju i poduzimali zajedničke akcije za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.
– Zlouporaba droga i ovisnost o drogama je globalni problem koji zahtijeva provedbu suvremenog, kompleksnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja ovisnika, rehabilitacije, resocijalizacije, uz potporu i doprinos svih tijela. Obilježavanje međunarodnog Mjeseca borbe protiv ovisnosti provodi širom društvenom akcijom na nacionalnoj i lokalnoj razini, a radi promoviranja zdravih stilova života, podizanja razine svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti te pružanja pomoći obitelji, osobito odgojnoj funkciji roditelja u prevenciji ovisničkog stila življenja, govori Škifić.
U okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Obiteljski centar u suradnji sa Službom za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar te s udrugom Porat i Centrom za socijalnu skrb Zadar organizira javnu tribinu na temu prevencije ovisnosti. Tribina će se održati 1. prosinca u Ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar.
U organizaciji Obiteljskog centra i Službe za prevenciju u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar održat će se četiri edukativne radionice o prevenciji ovisnosti i zakonodavno-pravnim aspektima borbe protiv ovisnosti. Radionice obuhvaćaju četiri četvrta razreda te škole.
Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježavat će se i u drugim mjestima Zadarske županije pa će tako Obiteljski centar u suradnji s Osnovnom školom Jurja Dalmatinca Pag i Osnovnom školom Sv. Filip i Jakov održati edukaciju za roditelje djece sedmih i osmih razreda. U suradnji s Medicinskom školom Ante Kuzmanića također će se održati edukacija za učenike na temu prevencije ovisnosti.
U suradnji s Odjelom za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru educirat će se i studenti – volonteri za rad na prevenciji ovisnosti.