Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

HDZ želi deblokirati zgradu svoje središnjice

14.11.2011. 23:00
HDZ želi deblokirati zgradu svoje središnjice


O žalbi HDZ-a i Gredelja odlučivat će Vrhovni sud. Ne postoji rok u kojem bi žalba trebala biti riješena, no Gredelj je uvjeren da se neće odugovlačiti s rješavanjem zbog velikog interesa javnosti


HDZ je podnio Vrhovnom sudu žalbu na rješenje Županijskog suda kojim je stranci privremeno zabranjeno raspolaganje zgradom središnjice na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. HDZ-ov odvjetnik Vladimir Gredelj u žalbi je naveo da je zgrada središnjice stečena legalno i prije 2003. godine, pa da nije ni mogla biti financirana sredstvima iz crnog fonda HDZ-a.
Štoviše, Gredelj tvrdi i da nema ni osnova sumnje da bi i nakon 2003. godine sredstva iz crnih fondova završila u imovini stranke. Ta su sredstva, smatra Gredelj, eventualno mogla završiti u imovini osoba koje su primale novac iz crnih fondova. HDZ-ova sredstva za kupovinu zgrade, naveo je Gredelj, bila su zakonita i došla su iz proračuna, članarina i donacija, pa stoga traži da Vrhovni sud dozvoli HDZ-u da nesmetano raspolaže zgradom stranačke središnjice. Pritom Gredelj napominje da je HDZ u inkriminiranom razdoblju imao oko 300 milijuna kuna legalnih prihoda, a da se proširenjem istrage spori trideset milijuna kuna, odnosno oko 10 posto prihoda, zbog čega smatra da su pogrešni zaključci da su svi morali znati sve.
O žalbi HDZ-a i Gredelja odlučivat će Vrhovni sud. Ne postoji rok u kojem bi žalba trebala biti riješena, no Gredelj je uvjeren da se neće odugovlačiti s rješavanjem zbog velikog interesa javnosti.
Zgrada HDZ-ove središnjice blokirana je krajem listopada, nakon što je USKOK u aferi Fimi-media proširio istragu i na HDZ kao pravnu osobu. Sumnja se da je HDZ kao pravna osoba na raspolaganju imala najmanje 30 milijuna kuna stečenih nezakonitim poslovanjem Fimi-medije ili neevidentiranim donacijama.
Bivši premijer Ivo Sanader, pak, u srijedu bi trebao biti ispitan u USKOK-u povodom optužbi da se izvlačenjem novca iz državnih poduzeća okoristio i HDZ kao pravna osoba.
Sanaderove obveze iz već pokrenutih kaznenih postupaka, međutim, sve su veće, pa će njegov odvjetnički tim tražiti da se ispitivanje bivšeg premijera u vezi najnovijih optužbi ipak odgodi. Naime, već u četvrtak Sanadera i njegovu obranu čeka novo ročište u objedinjenom procesu za predmete Hypo i Ina-MOL, na kojem će biti izneseni uvodni govori stranaka, ali i ispitani svjedoci Tomislav i Vladimir Kurelec. A već za petak je predviđeno ispitivanje bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića, jednog od najvažnijih svjedoka optužbe.