Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kamen prestaje biti kamen spoticanja?

14.11.2011. 23:00
Kamen prestaje biti kamen spoticanja?


Očekujemo da će sve biti gotovo do Uskrsa. Probni uzorak kamena ide na trošak izvođača. Sad su dogovoreni točni detalji isporuke, tehnologije postavljanja i vrste kamena, kaže gradonačelnik Zvonimir Vrančić


Konačno je dogovoreno – pocrnjeli kamen s Poljane Šime Budinića tretira se kao probni uzorak koji će se ukloniti i u roku od petnaestak dana nastavljaju se radovi na uređenju Poljane vrijedni 8,7 milijuna kuna.
Kako kaže gradonačelnik Zvonimir Vrančić, zbog produljenja stanke za vrijeme turističke sezone, a dijelom i zbog “peripetija” s kamenom, probijeni su rokovi završetka radova pa će se s izvođačem potpisati aneks ugovora o produljenju roka.
– Očekujemo da će sve biti gotovo do Uskrsa. Probni uzorak kamena ide na trošak izvođača. Sad su dogovoreni točni detalji isporuke, tehnologije postavljanja i vrste kamena. Bio je na sastanku s nama i predstavnik tvrtke Kamen iz Pazina i dogovoreno je da se isporuči kamen iz određenog sloja koji odgovara našem podneblju, kaže Vrančić.
Božidar Brkljača, voditelj gradilišta iz tvrtke Duca, kaže da će se postaviti isti kamen, samo da će se paziti na tehnologiju postavljanja.
– Ispostavilo se da je uzrok crnjenja bila vlaga koja je ostala zarobljena ispod kamena jer je Poljana bila popločana samo djelomično. Bila je dovoljna jedna kiša u lipnju da vlaga uđe ispod kamena. Problem je što su ploče već bile fugirane pa vlaga nije imala gdje izbiti, bile su vrućine i došlo je do kondenzacije koja je uzrokovala crnjenje, govori Brkljača.
Zato će se sad voditi računa o zaštiti od vlage prilikom postavljanja kamena.
– Sreća da je mala površina postavljenog kamena pa se može tretirati kao probni uzorak. Ja ne bih ulazio u to, tko će snositi troškove uzorka. Samo ne bih volio da se stvori sumnja da smo mi ‘podvalili’ loš kamen jer imamo dokaze da je to taj istarski kanfanar i da se njegova deklaracija koju je potvrdio i IGH i još jedan institut iz Torina poklapa s rezultatima analize koju smo naknadno proveli. Ovo je prostor koji zahtijeva maksimalnu kvalitetu i mi ne bježimo od te odgovornosti jer je uređenje Trga i Poljane slika nas kao izvođača i općenito slika našeg grada, zaključuje Brkljača.