Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kao da nas je netko padobranom izbacio u dvoranu

14.11.2011. 23:00
Kao da nas je netko padobranom izbacio u dvoranu


Naravno da smo mi krivi. Nema tko drugi biti. Mi smo igrali i moramo preuzeti odgovornost na sebe. Definitivno smo trebali pobijediti Zaboka da si olakšamo situaciju – kazao je Ivanov


Ni dan-dva kasnije nije lako opisati i prokomentirati poraz košarkaša Zadra od Zaboka. Kada su u prvom kolu poraženi na gostovanju kod Križevaca moglo se uzeti u obzir više okolnosti, poput činjenice da je prva utakmica u sezoni uvijek specifična ili vrlo dobre predstave domaće momčadi pa čak i faktor sportske sreće u samoj završnici. No, pet tjedana kasnije, protiv dosta slabijeg protivnika, Zadar je jednostavno morao pokazati mnogo, mnogo više i pobijediti. A ne samo da nije pobijedio, nego je odigrao toliko lošu utakmicu da valjda ni sami igrači nisu vjerovali da mogu odigrati tako loše. Nitko nije mislio da će se iz Bedekovčine vratiti poraženi.
– Iskreno, stvarno sam se nadao da ćemo dobiti tu utakmicu. Proteklih deset dana smo odlično trenirali i ovaj poraz nas je sve iznenadio – kaže Ive Ivanov.
Kako objasniti onako lošu igru protiv sasvim prosječne momčadi?
– Nismo se držali ničega što smo se dogovarali u pripremi utakmice. U obrani smo radili sve krivo, a onda nas nije išao ni šut, niti išta drugo. Jednostavno, ništa nije funkcioniralo kako treba i zasluženo smo izgubili.
Mi smo krivi
Podbacili su svi, od prvog do zadnjeg. Dan poslije, kapetan nije bježao od odgovornosti.
– Naravno da smo mi krivi. Nema tko drugi biti. Mi smo igrali i moramo preuzeti odgovornost na sebe. Definitivno smo trebali pobijediti Zaboka da si olakšamo situaciju. Sada nas čeka jako težak posao. Dolazi nam Jolly pa idemo u goste Splitu i moramo se vaditi na tim jakim momčadima.
Vratimo se još trenutak na samu utakmicu. U posljednjoj četvrtini niste uspjeli doći ispod šest razlike, iako su domaći dugo, dugo bili bez koša iz igre.
– Postavili smo im zonu i oni su nam u pet napada dali pet lopti u ruke. Nisu imali nikakvih rješenja na našu zonu, ali smo u napadu igrali katastrofalno. Ili bi promašili ili krivo dodali loptu ili napravili neku glupu pogrešku. Apsolutno nam ništa nije polazilo za rukom.
U najavi ste upozoravali na Filipa Krušlina, a upravo je on, uz Ivana Perinčića, bio ključna figura pobjede Zaboka.
– Za Krušlina smo se pripremali, kao i za sve igrače. Skautirali smo ih, ali ništa nismo napravili po dogovoru. Perinčić je ostajao sam na tricama, Krušlin nas je isprobijao… Kao da nas je netko padobranom izbacio u dvoranu. Stvarno mi je jako žao i zbog svih ljudi u klubu i gradu što smo tako izgledali.
Samo nas pobjeda izvlači
Kako objasniti podatak da je Zadar trenutačno druga najlošija momčad lige po napadačkom učinku sa 72 poena u prosjeku, koliko ima i Darda? Manje postiže samo Alkar, 70.
– Imamo dobre igrače na svim pozicijama, ali to jednostavno nije bio naš dan i ništa nije funkcioniralo kako smo se dogovorili. Moguće je da je nekakav grč u momčadi, ali to moramo riješiti. Jedini način kako to možemo napraviti je da pobijedimo Jolly u idućem kolu. Samo pobjeda u toj utakmici nas vraća na pravi put i daje nam samopouzdanje pred teško gostovanje u Splitu.
Hoće li poraz u Bedekovčini ostaviti traga na momčad?
– U razgovoru sa suigračima vidim da ih je sve ovaj poraz dosta šokirao i razočarao. Nikome nije lako, ali što je tu je, moramo gledati naprijed. Trebamo nastaviti dobro trenirati i nadam se da će nam se to napokon vratiti.
I prije ovog poraza imali ste imperativ pobjede u svakoj utakmici, a sada…
– Sada pogotovo nemamo pravo ni na kakav kiks. Nismo imali ni nakon poraza u prvom kolu u Križevcima, ali sada nam je stvarno voda došla do grla. Moramo se skupiti, odigrati sljedeću utakmicu kako treba i pobijediti. Zabok trebamo ostaviti iza sebe, ispuhati se na treningu i što bolje se pripremiti za Jolly. Samo nas pobjeda može izvući iz ove situacije – za kraj će Ivanov.


Nemoć u svim linijama




Gotovo svi statistički podaci govore koliko je Zadar loše odigrao u Bedekovčini. Počevši od mizerna 52 indeksna poena, što nije uvijek mjerodavan podatak, ali ponekad zna i dobro oslikati omjer snaga na terenu. Zabok je, pak, imao valorizaciju 69. Ukupno su Zadrani šutirali sa svega 30% uspješnosti, 39% za dva poena i 10% za tricu, pogodivši samo 2 od 20 pokušaja iza linije 6,75. Stoga i ne čudi da su imali čak 23 napadačka skoka, te ukupnu premoć u skakačkom segmentu 43-26, ali uzalud. Dva najbolja zadarska šutera, Vrbanc i Batur, trice su šutirali 1-5, a po tri su promašili Delaš, Šango i Zadnik. Što se unutarnje linije tiče, može se izdvojiti sljedeći podatak. Petorica zadarskih centara, Smolić, Radić, Ivanov, Kaštropil i Vlaić, ukupno su imali valorizaciju 31, zabivši 26 poena, uz 28 skokova. Svi su oni tjedan dana ranije svjedočili utakmici u Jazinama, gdje su centri Sonik Puntamike Čakarun (22p, 13sk, valorizacija 39) i Šarlija (25p, 6sk, val. 35), uz pomoć jedinog razigravača Pešuta, praktički sami deklasirali taj isti Zabok. Na toj su utakmici Zadrani vidjeli i da je Filip Krušlin igrač Zaboka u najboljoj formi, no svejedno su mu dopustili da im utrpa 19 poena, od čega su dobar dio bila polaganja. Kada mu se priključio iskusni Perinčić, Zadar je potonuo i više se nije vratio u igru. Iako je razlika bila dostižna, a protivnik sasvim prosječan, Zadrani mu nisu nijednom ozbiljnije zaprijetili u posljednjoj četvrtini.


Druga pobjeda Zaboka


Nedjeljna pobjeda Zaboka nad Zadrom ipak nije bila prva u povijesti zagorskog kluba protiv momčadi iz „grada košarke”. U prvom krugu Kupa Hrvatske, 7. rujna 1996., Zabok je, kao A-2 ligaš, kod kuće svladao Zadar rezultatom 68:66. Ipak, kako su se tada igrale dvije utakmice, Zadrani su u uzvratu lako slavili sa 94:64 i prošli u drugi krug, gdje ih kasnije zaustavila riječka Kantrida.


Partizan slavio u Širokom Brijegu


U posljednjoj utakmici 7. kola ABA lige, Partizan je, pred 4000 gledatelja na Pecari, pobijedio Široki rezultatom 78:82. Beograđane su predvodili Acie Law sa 18 poena i 4 asistencije, te Nikola Peković sa 17 poena i 13 skokova. Kod Širokog je najefikasniji bio Dalibor Peršić sa 17 poena, a jedan manje postigao je Fran Pilepić. Jakov Vladović je za 34 minute postigao 9 poena (3-7 za dva, 1-3 za tri), uz 7 asistencija. Na vrhu ljestvice su jedine neporažene momčadi Olimpija (7-0) i Maccabi (6-0), sljede Cedevita i Partizan s omjerom 5-1, dok Cibona ima 5-2. Široki i Zagreb dijele osmo i deveto mjesto sa tri pobjede i četiri poraza.


Eurokup: Marčinković protiv Johnsona


Večeras počinje drugo po jakosti europsko klupsko košarkaško natjecanje, Eurokup. U skupini A, Cibona od 18 sati u Draženovom domu dočekuje francuski Gravelines, čije boje brani Juby Johnson. Juby je u šest utakmica francuskog prvenstva ove sezone prosječno postizao 10,5 poena, uz 3 skoka, a njegova je momčad druga na tablici s omjerom 5-1, iza neporaženog Nancya. Na suprotnoj strani naći će bivšeg suigrača Pavla Marčinkovića, koji utakmicu najavljuje ovako.
– Klasična su francuska momčad, u dobrom su ritmu i dobro stoje u prvenstvu. Tranzicija im je najveći forte, energijom razbijaju protivnike. U napadu cijela momčad ide na skok, dosta guraju u leđa i tu nas čeka puno posla. Albicy i Bokolo su opasni u prodorima, a trebat ćemo pripaziti i na Jubyjev šut. Čeka nas jaka utakmica, a ako odradimo posao kako treba, nadam se da će završiti u našu korist – prenosi Marčinkovićeve riječi sportnet.hr.
Drugi susret skupine A igraju Donjeck i Hapoel Jeruzalem. U skupini G, Cedevita od 16 sati gostuje kod jakog Spartaka u St. Petersburgu, a Bayern u Munchenu u 20 sati dočekuje Benetton.