Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kukuriku (još) nije otpisao Rohatinskog

14.11.2011. 23:00
Kukuriku (još) nije otpisao Rohatinskog


Rohatinski je prošli tjedan izjavio da kao nasljednika podupire svog zamjenika Borisa Vujčića, ali i dodao da bi u slučaju da počne jačati suprotna struja koja želi tiskati novac i trošiti rezerve, pristao i na treći mandat kako bi spriječio takav scenarij


Gospodarski stručnjaci i političko vodstvo Kukuriku koalicije još nisu razgovarali o tome hoće li ili ne produživati mandat aktualnom guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Željku Rohatinskom. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je jučer za naš list da Kukuriku o tome “zasad nema nikakvo stajalište”, te da će “konačnu odluku o tome donijeti Hrvatski sabor”. Slično je izjavio i gospodarski strateg SDP-a Branko Grčić koji je naglasio da “nitko o tome u ovom trenutku nije razgovarao”, te da da još uvijek ima vremena za odluku jer Rohatinskom aktualni mandat istječe sredinom sljedeće godine.
– U svakom slučaju ovaj je guverner pokazao da ima i znanja i odlučnosti, rekao je Grčić.
Kako se neslužbeno moglo doznati iz Kukuriku koalicije, oni su skloni tome da guvernera zamijeni njegov zamjenik Boris Vujčić, ali pošto nikakva odluka još nije donsena upućeni kažu da nije nemoguće da Rohatinski ipak dobije priliku za još jedan mandat.
– Iako on govori o tome da želi ići u privatni sektor objektivno govoreći pred njim su samo dvije opcije. Ili ostati na guvernerskoj poziciji još jedan mandat ili s vratiti u Agrokor na savjetničku poziciju. Tako da nije nemoguće da on ipak izrazi želju za ostankom u HNB-u što bi se onda ozbiljno razmatralo. Ali ako sam odluči otići onda je naša prva opcija Boris Vujčić, rekao je naš izvor iz vrha Kukuriku koalicije.
U HDZ-u pak smatraju da samokandidatura Rohatinskog uopće nije primjerena nakon nedavne afere s Agrokorom i stalnih političkih kalkulacija koje su nespojive s njegovom sadašnjom funkcijom.
– S te se funkcije ne smiju slati političke poruke. Osim toga, on je već puno puta rekao da namjerava ići u privatni sektor da zaradi nešto za stare dane, rekao je jedan od gospodarskih stručnjaka HDZ-a.
Rohatinski je prošli tjedan izjavio da kao nasljednika podupire svog zamjenika Borisa Vujčića, ali i dodao da bi u slučaju da počne jačati suprotna struja koja želi tiskati novac i trošiti rezerve, pristao i na treći mandat kako bi spriječio takav scenarij.