Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sedam godina nakon pisanja vještva svjedočile financijske vještakinje

14.11.2011. 23:00
Sedam godina nakon pisanja vještva svjedočile financijske vještakinje


– Moguće je da se inkriminirani iznos od 4,8 milijuna, koji se pokazao kao višak isplaćen Perošu za dva dionička paketa odnosi na treći paket dionica, koji je kasnije otkupio od Mirjane Škare. Ti iznosi su plaćani avansno pa knjiženje slijedi tek po izdavanju računa – Majda Korljan


Svjedočenjem dviju sudskih vještakinja za financije, Majde Korljan i Vlatke Sakar, jučer je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje poznatim zadarskim gospodarstvenicima Marinku Vukševiću (47) i Đenku Perošu (64). Njima se sudi zbog niza kaznenih djela iz područja gospodarskog poslovanja koja su, prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, počinili još u prošlom desetljeću. Iako je bilo planirano i svjedočenje vještakinje Anke Jagić, ono je odbačeno zbog prigovora Tanje Vranjican, zagrebačke odvjetnice koja u ovom postupku zastupa Vukševića.
– S obzirom da je vještakinja u inkriminirano vrijeme radila kao šef odjela za financije u Dalmatinskoj banci koja je temeljem potraživanja za kredite i pokrenula stečajni postupak u obje tvrtke za čije poslovanje se optuženima sudi, mišljenja sam kako ista ne može u postupku iznositi svoje vještvo – istaknula je Vranjican dodajući još i kako je drugooptuženi Peroš bio član Nadzornog odbora te banke i vlasnik paketa dionica, nakon čega je njezin prigovor vijeće uvažilo.
Vještakinje odgovarale na pitanja
Obje jučer saslušane vještakinje kazale su kako u cijelosti ostaju iza svojih pismenih ekspertiza koje su ovom sudu dostavile prije sedam godina kada je sudski postupak protiv dvojca započeo, a jučer su odgovarale na pitanja optužbe, sudskog vijeća i branitelja okrivljenika na sve okolnosti i točke optužnice za koje je od njih prvotno zatraženo stručno mišljenje. Problem se, međutim, pokazao kod nekih pitanja za koja vještakinje nisu mogle sa sigurnošću donijeti neupitan zaključak s obzirom da su vještačile nakon proteka vremena dužeg od pet godina, koliko je zakonska osnova za čuvanje knjigovodstvene dokumentacije.
– Moguće je da se inkriminirani iznos od 4,8 milijuna koji se pokazao kao višak isplaćen Perošu za dva dionička paketa otkupljena od Dragana Perajića i Tihomira Crnogorca odnosi na treći paket dionica koji je kasnije otkupio od Mirjane Škare. Ti iznosi su plaćani avansno pa kod takvog plaćanja knjiženje slijedi tek po izdavanju računa, a u slučaju avansnog plaćanja on se ne izdaje odmah jer ste u pretplati – kazala je vještakinja Korljan u obrazloženju svog vještačkog nalaza za iznos od gotovo pet milijuna kuna koji se optužnicom stavlja na teret dvojici gospodarstvenika. Dodala je kako iz dokumentacije koju je ona dobila od suda na vještačenje to nije bilo moguće vidjeti.
Zloporabili položaj i ovlasti
Inače, nekadašnji direktor “Prigorka prometa” te nekadašnji vlasnik te tvrtke, poljoprivrednog kombinata “Vrana”, Zadar filma te suvlasnik dioničkog paketa “Dalmatinske banke” zajedno se, po prvoj točki optužnice, terete za zloporabu položaja i ovlasti. Tužiteljstvo zastupano po Goranu Troskotu optužilo ih je da su u razdoblju od 1994. do 1998. godine “izvlačili” novac iz zadarskog poduzeća “Prigorka promet”, gdje je u inkriminirano vrijeme Peroš bio predsjednik Nadzornog odbora i većinski vlasnik, a Vukšević direktor, tako što su izdali mjenice za koje su znali da se neće moći naplatiti jer je žiro-račun “Prigorke” bio u blokadi. Tako je za Đenka Peroša u četiri godine poslovanja iz blagajne “Prigorka prometa” izvučeno gotovo pet milijuna kuna i to preuzimanjem dionica iz tvrtke “Vrana” u kojoj je Đenko Peroš, također, bio većinski vlasnik. To su učinili na način da su od trojice suvlasnika – Mirjane Škare, Dragana Perajića i Tihomira Crnogorca, umanjili nominalnu vrijednost dionica za iznos od oko 7,8 milijuna tadašnjih DEM. Ostali dijelovi optužnice, sedam točaka, vezanih uz prijevare i zloporabe u gospodarskom poslovanju, odnose se samo na Marinka Vukševića.
Suđenje se nastavlja i danas.


Direktor “isisao” milijune iz nekoliko tvrtki?




Marinka Vukševića optužuje se i da je kao direktor tvrtke “Vrana” nezakonito ostvario imovinsku korist za tvrtku u iznosu od 4,6 milijuna kuna, i to tako što je djelatnicima umjesto plaća davao “bonove” za koje su kupovali namirnice u “Zelenom centru” te da nije obračunavao i plaćao poreze na njihove plaće, niti uplaćivao doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Cijelo to vrijeme žiro-račun “Vrane” bio je blokiran, no financijske transakcije su se obavljale i porezi nisu plaćani.
Prema optužnici, Vukšević je, također, kao direktor “Prigorka prometa”, poduzeća čiji je račun također bio blokiran, obavljao sve financijske transakcije i oštetio državu za oko 900 tisuća kuna.
Vukšević je bio i direktor benkovačkog “Prigorka kamena”, gdje je na isti način oštetio državu za oko 600 tisuća kuna, a novčano je oštetio i tvrtke “Strong” iz Žepča u BiH, “Croex trade” iz Splita, “Dilj” iz Vinkovaca te zadarsku “Zadranku”.