Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stamać dobio književnu nagradu “Antuna Branka Šimića”

14.11.2011. 23:00
Stamać dobio književnu nagradu “Antuna Branka Šimića”


Godišnju književnu nagradu “Antuna Branka Šimića” ove je godine dobio hrvatski književnik i akademik Ante Stamać. Primio ju je u Mostaru na svečanosti u Hrvatskome domu “Hercega Stjepana Kosače”. Nagradu koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne akademik Stamać dobio je za prošle godine objavljenu zbirku “Sabrane pjesme”.
Osim autora na dodjeli su sudjelovali predsjednica DHKHB-a Marina Kljajo-Radić te književnici Antun Lučić i Marina Čečera.
U obrazloženju odluke Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne navodi se da pjesnička zbirka sadrži pola stoljeća pjesnikova stvaralaštva.
– Knjiga ‘Sabrane pjesme’ sjedinjuje autorovih jedanaest zbirki pjesama od ‘Rasapa’ 1962. do zbirke ‘Vrijeme, vrijeme’ 2007. te predstavlja polustoljetno pjesničko stvaralaštvo. Tomu je dodano i ono iz njegove rane faze što se odnosi na zadarske, zagrebačke i golootočne dane, a i oni kasnije pisani, neobjavljeni stihovi. Ante Stamać u ‘Sabranim pjesmama’, kao istinskoj sintezi, predstavlja sveukupno postignuće svoga pjesničkog poslanja. – rekla je predsjednica DHKHB-a Marina Kljajo-Radić.
U sklopu 48. Šimićevih susreta, tijekom kojih se dodjeljuje godišnja književna nagrada, u nedjelju, 13. studenoga, u Šimićevim rodnim Drinovcima kod Gruda služena je misa te je održana svečana akademija.