Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Virska turistička zarada 2,3 milijuna kuna

14.11.2011. 23:00
Virska turistička zarada 2,3 milijuna kuna


Ovogodišnjim turističkim prometom preskočili smo turističke destinacije poput Nina i Biograda i to bez ijednog hotela ili većeg organiziranog autokampa. Naša bruto turistička zarada kreće se u rekordnom iznosu oko 2,3 milijuna kuna ili 15 posto više nego lanjske godine, kaže predsjednik TZ-a i načelnik Kristijan Kapović


Turistička zajednica Općine Vir na čelu s direktorom Ureda Šimom Vučetićem i predsjednikom načelnikom Kristijanom Kapovićem u deset ovogodišnjih mjeseci ostvarila je najbolje turističke rezultate od njenog utemeljenja do danas.
U planu dva TIC-a
Po statističkim podacima koji su obznanjeni ovih dana u navedenom razdoblju na otoku Viru evidentirano je rekordnih 910.000 turističkih noćenja ili 25 posto više nego lanjske godine kada je ostvareno 730.000 noćenja. Otok Vir približava se magičnoj brojci od milijun noćenja, koja bi mogla biti dostignuta do konca ove godine. Ovako izvrsni rezultati, naravno, nisu samo rezultat dobrog, osmišljenog te planskog rada koji je pred sebe postavilo virsko turističko čelništvo s predsjednikom Kristijanom Kapovićem koji je ujedno i načelnik Općine Vir, nego i svih onih koji su na bilo koji način vezani za turizam kao što su ugostitelji, iznajmljivači soba i apartmana, vlasnici brojnih vikendica i kuća za odmor, kojih je na otoku Viru preko 15 tisuća.
Naravno, ne smije se zaboraviti da je sredinom travnja ove godine na čelo virskog Općinskog trgovačkog društva “Vir turizam” d.o.o. imenovana osoba s velikim turističkim iskustvom, a to je Zdenko Mičić. Njegovim angažmanom učinjeno je u kratkom vremenu mnogo toga dobroga i korisnoga.
– S ponosom moram konstatirati da smo s ostvarenim ovogodišnjim turističkim prometom jednostavno ‘preskočili’ turističke destinacije poput Nina i Biograda i to bez ijednog hotela ili pak većeg i organiziranog autokampa. Naša bruto turistička zarada kreće se u rekordnom iznosu oko 2,3 milijuna kuna ili 15 posto više nego lanjske godine. Sve to daje nam snage i motivacije da krenemo u naše brojne turističke projekte koji će od otoka Vira u idućih nekoliko godina stvoriti privlačnu i prepoznatljivu turističku meku za brojnu domaću i inozemnu klijentelu. Kako bismo dokazali da mislimo ozbiljno do početka turističke sezone 2013. u planu nam je otvoriti i dva suvremeno opremljena turističko-informativna centra (TIC-a). Jedan će biti podignut na Virskom putu 1,5 kilometara od mosta prema centru, a drugi u strogom centru. Ovim potezom poboljšat će se u velikoj mjeri ne samo rad turističkih djelatnika već će se povećati i prijavljenost gostiju, kaže predsjednik TZ-a i načelnik Kristijan Kapović.
Vir ispao iz turističke brošure
On napominje da će djelatnici Turističke zajednice u idućim danima napraviti stručnu analizu koliko je s otoka Vira odaslano novca u blagajne turističkih zajednica Zadarske županije i Hrvatske u zadnjih deset godina.
– Mi smatramo da se radi o milijunima kuna. Ovo radimo prije svega zato što ni izdaleka nismo zadovoljni odnosom ovih dviju turističkih institucija prema otoku Viru te da im jasno damo do znanja da bi oni morali i trebali više povratnog novca ulagati u daljnji razvoj našeg turizma. Primjerice, u brošurama i prospektima što ih u promidžbene svrhe tiskaju ŽTZ i HTZ nigdje nema nas. To držimo krajnje neodgovornim i sramotnim. Ako se pak s takvom praksom i nadalje nastavi, mi ćemo promijeniti naš odnos i nećemo biti kao dosad blagonakloni i darežljivi prema njihovim blagajnama, zaključuje Kristijan Kapović, predsjednik virskog TZ-a.