Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Čačić iza rešetaka, Pusić na njegovo mjesto u Vladi

Autor: Dražen Ciglenečki

14.11.2012. 23:00
Čačić iza rešetaka, Pusić na njegovo mjesto u Vladi

Foto: PIXSELL



Bio je meta svih mogućih i nemogućih napada. Bio je kriv za sve. Katkad mi se činilo da uživa u tome – Zoran Milanović


Vlada Zorana Milanovića pretpjela je jučer najteži udarac od kada je formirana krajem prošle godine. Premijer je ostao bez Radimira Čačića, čovjeka kojem je, uz ministra financija Slavka Linića, povjerio najvažnije zadatke. Osim što je bio predsjednik HNS-a, strateškog SDP-ovog partnera, Čačić je u Vladi imao najzahtjevniji posao, bio je zadužen za pokretanje investicija i zaokret u gospodarstvu.
Nakon što je što se vratio iz Katara, gdje je neočekivano odradio svoju posljednju misiju u potrazi za stranim ulagačima, Čačić je sa zagrebačke zračne luke, u kojoj su ga dočekali HNS-ovci Ivan Vrdoljak i Srećko Ferenčak, odjurio u Banske dvore i poslije sjednice Užeg kabineta objavio da daje ostavku na sva mjesta u Vladi.
Vidno potresen
– Svjestan sam odgovornosti koju imam prema hrvatskim građanima, državi, strateškim partnerima u Vladi i prema premijeru, kojem se zahvaljujem na odličnoj suradnji i na profesionalnoj i ljudskoj razini. Kako sam i najavio da ću učiniti u slučaju pravomoćne presude, dajem ostavku na sve dužnosti, a to znači na mjesto prvog potpredsjednika, ministra gospodarstva, koordinatora za gospodarstvo, izjavio je vidno potresen Čačić govoreći prvi na konferenciji za novinare koju je održao s premijerom Milanovićem.
Predsjednik Vlade, koji je od pokretanja postupka bezrezervno stajao uz Čačića, priznao je da iza njega ostaje praznina u Vladi. Milanovića je Čačićev odlazak očigledno pogodio puno više nego kad su Banske dvore napuštali SDP-ovi ministri Zlatko Komadina i Mirela Holy. 
– Surađivali smo odlično. Falit će u Vladi. Jako, baš jako. Bio je meta svih mogućih i nemogućih napada. Bio je kriv za sve. Katkad mi se činilo da uživa u tome, po principu ako nekoga moraju tući neka tuku mene, rekao je Milanović na što je Čačić samo potvrdno slegnuo ramenima. Milanović je ustvrdio i da mu je iznimno žao što se rezultati Čačićevog rada sada nisu vidljivi, ali je uvjeren da uskoro biti.
Ni jedan od njih nije želio govoriti tko će preuzeti dužnosti što ih je obnašao Čačić, tek je premijer poručio da velikih promjena neće biti nego će se do kraja tjedna dogovoriti »minimalne rotacije i promjene«.
Kako doznajemo, Čačića neće zamijeniti samo jedan čovjek.
Gospodarstvo HNS-u
– U hrvatskoj politici nema puno ljudi Čačićeve klase. Nitko iz HNS-a objektivno ne može ga nadomjestiti i imati u Vladi težinu koju je on imao, objasnili su nam izvori iz Vlade. Stoga će mjesto prvog prvog potpredsjdnika koje pripada HNS-u preuzeti ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je uz Vrdoljaka i potpredsjednica stranke. Nju je vijest o promjenama u Vladi zatekla u Egiptu. No, ona , naravno, neće biti zadužena za gospodarstvo, pa je trenutno najizglednije da tu dužnost dobije Branko Grčić, aktualni potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova. Takvo rješenje ne predstavlja iznenađenje i za Vladu je najbezbolnije.
Kad je riječ o ministru gospodarstva, ta je odluka primarno na HNS-u, ali iz Vlade poručuju i da premijer »neće pristati bilo kome povjeriti taj bitan resor«. Zasad u HNS-u neslužbeno barataju imenima predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića, Damira Kuštraka, nekadašnjeg zamjenika ministra financija i Ivana Vrdoljaka aktualnog ministra graditeljstva. Vrdoljakove su šanse jer je, doznajemo, najprihvatljiviji i koalicijskim partnerima, međutim to bi prouzročilo dodatna preslagivanja zato što bi Vlada morala dobiti i novog ministra graditeljstva.
Novi poredak
Još dok Čačić nije formalno objavio odlazak, jučer su i u Kukuriku koliciji, naročito SDP-u, ali i u HDZ-u procjenjivali što će to za njih značiti.
U SDP-u se većina naših sugovornika slaže da će trebati određeno vrijeme da se ponovno uhoda suradnja u Vladi i »uspostavi novi poredak«.
– Iako, najblaže rečeno, nije bio najdraži član Vlade, svim SDP-ovim ministrima ipak je bilo jasno da Vlada dobro funkcionira zbog osovine Milanović – Čačić. Oni su stvarno »kliknuli«, a Čačić baš ničim, koliko god nas ostale možda ljutio, nije iznevjerio premijerovo povjerenje. Sad je pitanje kako će to ići s novim ljudima. Zato je njegov odlazak doista veliki udarac za Vladu, kaže jedan SDP-ov ministar. No, od prvog dana bilo je i onih socijaldemokrata u Vladi koji nisu nimalo bili impresionirani Čačićem i njegovim postignućima. Štoviše, pomalo im je smetala bliskost premijera i prvog potpredsjednika.
– Čačić nas je stalno pokušavao uvjeriti da ima nadnaravne moći i da je u stanju sve promjeniti. Nažalost, to nikako nije događalo. »Sitnicama« na dnevnoj bazi, poput stečajeva u brojnim poduzećima, nije se bavio, to su bile minorne stvari u njegovoj grandioznoj strategiji. Ponašao se kao da je bolji i važniji od nas ostalih, govori jedan ministar i dodaje da »na ljudskoj razini Čačiću želi svako dobro«. Zamjera mu i što je uopće pristao biti član Vlade jer je od prvog dana bila realna opasnost da će morati u zatvor, pa se Vlada u najgorem trenutku suočila s time.