Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ipak otpušteni radnici iz Knina, sindikat najavljuje kaznene prijave

Autor: Suzana Bandić

14.11.2012. 23:00


Budući da 99 radnika bivše Adrije d.d. nije do dogovorenog datuma dobilo zaostale plaće sindikat PPDIV-a najavljuje pokretanje sindikalnih akcija, ali i podizanje kaznenih prijava protiv potpisnika ugovora o preuzimanju tvrtke. Novi vlasnici tvrde kako su sve svoje obveze ispunili, a dovoženje radnika iz Knina i Benkovca smatraju neracionalnim


S današnjim danom, a budući da svi radnici bivše Adrije d.d. nisu primili plaće kako je to dogovoreno, propao je prošlotjedni pokušaj mirenja čime su ujedno ostvarene pretpostavke za sindikalne akcije. Naime, kad su Neven Badurina i Jadranko Lisica prije mjesec dana preuzimali Adriju d.d. od Miodraga Lacića, 286 radnika nije primilo plaću za prethodna dva mjeseca. Tada je dogovoreno da svi radnici prijeđu u Adriju Zadar 1 d.o.o., sa svim svojim pravima te da će se isplatiti sve plaće – rekao je Ivica Blažević, regionalni povjerenik Sindikata zaposlenika u poljoprivredi, duhanskoj i prehrambenoj industriji dodajući kako je u međuvremenu bila nekakva isplata, ali da 99 radnika nije dobilo ništa. Ostali su, kaže Blažević, dobili neto isplatu, odnosno plaću bez doprinosa.
Iako je Neven Badurina prije svega tri dana za naš list kazao kako će svi radnici dobiti zaostale plaće i sve ono što im sukladno potpisanom ugovoru pripada, ispostavilo se, naime kako su on i Lisica svega sedam dana po preuzimanju tvrtke poduzeli neke radnje da se riješe 99 radnika s područja Benkovca i Knina, a kako bi izbjegli plaćanje njihovih putnih troškova.
Badurina i Lisica su Miodragu Laciću ponudili aneks osnovnog ugovora po kojem bi tih 99 radnika ostalo izvan ugovora o prelasku svih radnika u novu firmu, no Lacić to nije htio potpisati. S istim ciljem pravnica tvrtke namjeravala je u ponedjeljak odjaviti ovih 99 radnica s područja Benkovca i Knina sa Zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Umjesto njih na posao u Gaženicu taj su dan dovezeni radnici i tehnolozi iz stankovačke Ostree, njih 70, a s obrazloženjem da u Adriji nema dovoljno stručnih kadrova.
– Ovo nije dogovoreno, jer su zakupci Adrije potpisali da s poduzećem iznajmljenim na rok od pet godina preuzimaju i sve radnike. Zbog nepoštovanja odredbi ugovora podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba, potpisnika ugovora o zakupu, najavio je Blažević koji je posljednjih dana u nekoliko navrata pokušao riješiti pitanje isplate plaće za sve radnike Adrije na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Novi vlasnici, međutim, sada tvrde kako su oni sve svoje obveze ispunili, te da su plaće za kolovoz radnicima isplaćene još u ponedjeljak, dva dana ranije od najavljenog. Što se pak preostalih dugova tiče, ističu kako to nisu dugovi Adrije Zadar 1 d.o.o. već Adrije d.d.  
– Mi ne želimo da Adrija bankrotira i da završi u stečaju. Putni troškovi za radnice iz Knina i preveliko su financijsko opterećenje, a ove iz Benkovca smo vratili na posao – rekao je Neven Badurina dodavši kako je bez posla ostalo oko 30 radnika s područja Knina i da njima nisu isplaćene plaće jer ih nisu ni zaposlili, a tako onda ni preuzeli njihova već dospjela potraživanja. No sindikalni povjerenik Ivica Blažević upozorava kako su novi vlasnici zaboravili što su potpisali.


 BADURINA: SPLITSKI LOBI ŽELI PREUZETI ADRIJU




Danas u Adriji radi 300 radnika što je za 15-ak više nego do sada. Bivši vlasnik doveo se u bankrot, jer je neracionalno trošio. Mi smo s predstavnicima sindikata u Adriji sastavili popis ljudi koje ćemo ponovno zaposliti, a sve one koji su bili trošak firmi jednostavno nismo ponovno pozvali na posao. U ponedjeljak je po radnike iz Knina bio poslan autobus, ali oni su počeli protuzakonito štrajkati – rekao je Neven Badurina, suvlasnik bivše Adrije napominjući kako ti radnici, njih 29, mogu samo dobiti izvanredni otkaz svog poslodavca, a to da je Adria d.d. Još je jednom naglasio kako Adria Zadar 1 d.o.o. s njima nema ništa, jer da ih nisu zaposlili pa tako da im nisu ništa niti dužni. Badurina je naveo i kako u Zadru ima jako puno nezaposlenih pa da bi bilo suludo radnike dovoziti iz Knina i tako stvarati troškove firmi. Što se pak prigovora sindikalnog povjerenika Ivice Blaževića tiče, Badurina navodi kako je to pritisak splitskog lobija koji želi preuzeti Adriju i njega i njegovog poslovnog partnera uništiti.


 BLAŽEVIĆ: GOSPODA SU ZABORAVILA NA ŠTO SU SE OBVEZALA


Gospoda ne žele shvatiti da su se prilikom potpisivanja sporazuma o najmu obvezali zadržati sve radnike. Od bivše uprave oni su naslijedili i radnike, i obveze, i dugove, i sve ugovore utemeljene na Zakonu o radu, naglašava Blažević najavljujući kako će osim podizanja kaznenih prijava pozvati i zadarsku inspekciju rada i ministra Miranda Mrsića da se pozabave kršenjem radničkih prava u toj riboprerađivačkoj tvrtki.