Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Oni čine Zadar gradom doživljaja

Autor: Damir Maričić

14.11.2012. 23:00
Oni čine Zadar gradom doživljaja

Foto: Marin GOSPIĆ



Gradonačelnik Zadra je sa 18 nagrada zahvalio institucijama i pojedincima za koje je ocijenjeno da su najviše doprinjeli turističkim rekordima Zadra kojemu je turizam “najvažnija gospodarska grana”


Turizam je najvažnija gospodarska djelatnost Zadra i kao takvu je moramo doživljavati. Turizam je industrija doživljaja, impresija i dojmova. Onaj tko ode iz Zadra s doživljajem koji će pamtiti i podijeliti sa svojom okolinom i prijateljima, taj će nam se i vratiti. U tome su detalji, trenuci, često i sitnice iznimno važne. Naša je zadaća animirati ljude na dolazak k nama i od njihovog boravka ovdje korektno zaraditi. Ocjenjivački sud cijeni da ste vi ljudi koji ste svojim ponašanjem, svaki u svome poslu, tome iznimno doprinijeli i na tome vam zahvaljujem, kazao je među ostalim gradonačelnik Zadra dr. Zvonimir Vrančić na 10. jubilarnoj dodjeli nagrada “Nasmiješeno sunce” kojima gradonačelnik i grad Zadar sa suradničkim institucijama nagrađuje one koji su na svom poslu dali doprinos uspješnosti turističke sezone.
Najbolja nagrada – zadovoljan gost
Ako je suditi po obraćanju Vesne Gregov – nagrađene u kategoriji turističkog vodiča, koja je zahvalila u ime nagrađenih, onda je istinski riječ o ljudima koji rade i govore onda, kada i koliko treba:
– Pretpostavljam da svi ovdje nagrađeni vole svoj posao, kao što ja posao vodiča obožavam i trude se držeći da im je najbolja nagrada – zadovoljan gost, kazala je Gregov.
Nagrade najboljim zadarskim turističkim djelatnicima, odnosno djelatnicima naizgled i nevezanim za turizam, ali bitnim u njegovoj ukupnosti su uručene u Gradskoj loži. Nagrade u akciji Gradonačelnika Grada Zadra dodjeljuju se u suradnji sa TZ Zadra i TZ Zadarske županije, Obrtničkom i Gospodarskom komorom i Udruženjem obrtnika Zadra.
Događaj su otvorili učenici Glazbene škole “Blagoje Bersa” Dora Kanjer, Ana Ivanov, Lucija Paleka i Manuela Barić izvedbom “Divertimenta” Rudolfa Matza.
Još jedna rekordna sezona
Gradonačelnik Vrančić kazao je i kako je i ova sezona bila rekordna kao i niz prethodnih kojima je Zadar postao prepoznatljivo turističko odredište i grad doživljaja.
– Gradska uprava svjesna je da nam je turizam najvažnija grana i nastoji našem naslijeđu, spomenicima, kulturi i umjetnosti pomoći u “dotjerivanju” i prezentaciji. Ima, naravno, i puno prostora za unapređenje, ali smo među rekorderima. Većina je u tom dobronamjerna i predana, ali ima i špekulanata koji neprimjerenim ponašanjem ruše najbolju sliku koju želimo stvoriti o sebi. Propisima i profesionalnošću takve treba onemogućiti. Zadovoljan sam jer smo i sezonu značajno proširili, iako nam je želja da nam se turizam događa i zimi. Sada je vrijeme za “kreativne dosjetke” kojima ćemo i iduću godinu dočekati spremniji, kazao je Vrančić.
 Potom je gradonačelnik zajedno s Brankom Ganzulićem, zamjenikom Predsjednika TZ Zadra dodijelio nagrade ovogodišnjim laureatima u nizu kategorija.


 NAJBOLJI OD NAJBOLJIH




Najbolji restoran – Restoran “BRUSCHETTA”, nagradu je preuzeo vlasnik Božidar Vedrić
Najbolji caffe-bar – Caffe-bar “PORTHOS”, nagradu je preuzeo vlasnik Alan Nikpalj
Najbolja konoba – “K MARJANU”, nagradu je preuzeo Zoran, sin vlasnika Darka Suraća
Najbolji novi suvenir – ANTONIJA GOSPIĆ, za nakit od žice i stakla
Najljepše uređen izlog ima Poklon galerija “BAMBOLA”, nagradu je primila vlasnica Maja Krnčević
Najuređeniji vrt ima Osnovna škola Stanovi Zadar, nagrada je uručena ravnateljici Jurki Šaban


 POSEBNA PRIZNANJA


Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2012. godine dodijeljeno je:
Restoranu “ATRIJ”, tvrtke IPSE d.o.o. Benkovac, a nagradu je preuzeo Svetko Hordov.
Hotelu baština “ART HOTEL KALELARGA”, tvrtke ZADARGRADNJA d.o.o. Zadar, a nagradu je preuzela Mladenka Štura.
Boutique hostelu “FORUM”, tvrtke TURISTHOTEL d.d. Zadar, a nagradu je preuzela Nives Kalac.
 “VITLOV PROIZVODNJA ČOKOLADE”, a preuzeo ju je vlasnik Dubravko Vitlov.
 Tvrtki LAUDATO d.o.o. Zagreb za DVD “Luka 2,25 – priča o sv. Šimunu”, a nagradu je preuzela Ines Smrk.
 Caffe-baru i noćnom baru “LEDANA L & B”, tvrtke RIVA LIBURNA d.o.o. Zadar, uime koje je nagradu preuzeo Branimir Markov.


 Priznanja i novčane nagrade pojedincima


Najbolji turistički informator – Vesna Gregov
Najbolji kuhar – Tomislav Karamarko (Falkensteiner Fanimation klub Borik)
Najbolji konobar – Hrvoje Rončević (Niko)
Najbolji prodavač – Ernest Verunica (prodavač ribe)
Najbolji policajac – Tomislav Stipanov (1. policijska postaja Zadar)
Najbolji čistač – Vjekoslav Lenkić (Nasadi)