Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Tigar i Pollockova svjetlost u Lepoglavi

Autor: Z L

14.11.2012. 23:00
Tigar i Pollockova svjetlost u Lepoglavi


Poznati hrvatski umjetnik Tomislav Marijan Bilosnić koji ove godine slavi 45. godina umjetničkog rada i 100 objavljenih naslova ovaj tjedan gostuje u Lepoglavi. U organizaciji Međunarodnog kluba prijatelja i TKIC Lepoglava, Bilosnić nastupa u Gradskoj knjižnici i Galeriji “Luna” u Lepoglavi. Najprije će u Gradskoj knjižnici biti upriličeno predstavljanje njegove kultne zbirke pjesama “Tigar” prevedene na šest svjetskih jezika, a potom će zadarski umjetnik u Galeriji “Luna” otvoriti svoju samostalnu izložbu slika “Pollockova svjetlost”.
U programu ovih priredbi uz Tomislava Marijana Bilosnića nastupit će gosp. Alojz Gredelj, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglava i književnik Marjan Pungartnik, predsjednik Mariborske literarne družbe, te Vladimir Ivanuša, u ime TKIC d.o.o, dok će Branka Funda čitati Bilosnićeve pjesme, a kroz program će voditi pjesnikinja i slikarica Milka Knežević, predsjednica Međunarodnog kluba prijatelja. Kao suorganizator izložbe javlja se i HDLU Zadar.
Poslije Zadra, Šibenika, Knina, Zelengrada, Rijeke, Zagreba i Celja, Bilosnićev likovni ciklus “Pollockovu svjetlost”, nastao kao hommage velikom američkome slikaru Jacksonu Pollocku, tako će vidjeti i likovna publika u Lepoglavi. Bilosnićeva Tigra do sad prevedenog na engleski, njemački, talijanski, makedonski, albanski, romski, i djelomično na mađarski jezik čut će i u Lepoglavi, gdje će biti predstavljena su sva izdanja ove zbirke, a publici će biti dostupna i grafička prezentacija prijevoda.