Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Alpinizam, rafting i brdski biciklizam

14.11.2013. 23:00
Alpinizam, rafting i brdski biciklizam


Po četvrti put Srednja škola Obrovac organizirala je niz ekoloških aktivnosti u Obrovcu i okolici pod nazivom EVES 2014. Radi se o ekološkom programu koja je dio ekološke politike škole koja ima za cilj edukaciju mladeži o ekološkim pitanjima.
– Srednja škola Obrovac dio je takve edukacijske politike mladih naraštaja dugi niz godina kroz različite ekološke i građanske projekte – SEMEP-UNESCO, GLOBE, Clean up the Med, međunarodna Eko-škola, Nacionalni program odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, Project Citizen… Ovako širok aspekt aktivnosti omogućava interdisciplinarnost ekologije, jer predmet proučavanja ekologije jest odnos živih bića prema njihovoj sredini, njihov međusobni odnos u sredini i utjecaj sredine na njih, ističe Darko Tokić, ravnatelj Srednje škole Obrovac dodajući kako je upravo vođen tom mišlju pokrenuo niz ekoloških aktivnosti u školi još prije petnaestak godina, a prvi projekt bila je zaštita sedrenih barijera na Zrmanji.
– Cilj ovih aktivnosti bio je senzibilizirati mlade da razmišljaju na način koji se temelji na odgovornom ponašanju prema sredini u kojoj živimo. Čak i danas puno ljudi ne shvaća pojmove koje često rabe, a to su ekologija i zaštita okoliša. O pojmu održivog razvoja da i ne govorimo. Kako onda te koncepte provoditi u praksi, pita se Tokić.
– Stoga ovaj naš ekološki vikend ekstremnih sportova ne treba promatrati kao program za podizanje adrenalina. Čovjekov okoliš čini sve ono što ga okružuje, tako i materijalna dobra koja je sam čovjek stvorio uključujući i kulturnu baštinu uz edukativne sadržaje. Malo adrenalina je tu samo da bi sve bilo zanimljivije, kaže Tokić.
Istovremeno, druga grupa učenika spuštala se niz rijeku Zrmanju u gumenom raftu svladavajući zahtjevne slapove, a treća se grupa okušala u brdskoj vožnji biciklima. Ovo je aktivnost koja se prvi put provodi na EVES-u Srednje škole Obrovac, a sudeći po zadovoljnim licima i reakcijama sudionika svakako ne i zadnji, naglašava Tokić.