Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nikoli Bašiću dodijeljeno francusko odličje

14.11.2013. 23:00
Nikoli Bašiću dodijeljeno francusko odličje


Istaknutome hrvatskom arhitektu i članu suradniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Nikoli Bašiću danas je uručeno visoko francusko odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti (l’ Ordre des Arts te des Lettress) za jačanje francusko-hrvatskih kulturnih veza.
Odličje je Nikoli Bašiću uručila francuska veleposlanica Michele Boccoz, koja je pritom istaknula njegov velik doprinos u jačanju hrvatsko-francuskih kulturnih veza. Njegovi najpoznatiji radovi, dodala je, bili su izloženi u Francuskoj prije godinu dana.
Bašićevi radovi pod nazivom “Jadranski krajolici” bili su izloženi u pariškome muzeju Cite de l’ Architecture et du patrimoine. Ti radovi podsjetili su Francuze i sve ostale na poniznost koju treba iskazati pred krajolikom koji je prožet poviješću i običajima, poglavito kamenu, hrvatskom simbolu iz kojega se može iščitati hrvatska povijest. Zahvaljujući Bašićevoj izložbi, francuska publika dobila je ključ za drukčiji pogled na hrvatski krajolik i dalmatinsku obalu koju turisti toliko cijene, istaknula je.
Nikola Bašić zahvalio je veleposlanici i što mu je tim priznanjem iskazana velika čast te predsjedniku HAZU, akademiku Zvonku Kusiću što je omogućio svečanost u palači HAZU.
Čestitajući na visokom odličju, akademik Kusić podsjetio je na dugogodišnje veze Francuske i Hrvatske od srednjovjekovlja do danas, ističući da su se u Francuskoj školovali istaknuti hrvatski znanstvenici i umjetnici. Među njima su najpoznatiji isusovac Ruđer Bošković, osnivač HAZU Josip Juraj Strossmayer, Antun Gustav Matoš, Tin Ujević i Ivan Meštrović, dodao je.
Kusić je podsjetio i na to da je Miroslav Krleža, dugogodišnji član i podpredsjednik HAZU, 1960. u palači HAZU primio uglednoga francuskog i svjetskog intelektualca Jeana Paula Sartrea, koji je tom prigodom održao predavanje.
Arhitekt Nikola Bašić autor je mnogobrojnih spomenika među kojima se ističu Morske orgulje u Zadru, obilježja poginulim hrvatskim vatrogascima na Kornatu i crkva Sv. Mati Slobode u Zagrebu.