U Hrvatskoj je danas samo 15 posto žena vlasnica nekretnina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Arif SITNICA
Višnja Ljubičić

»Susretom i razgovorom do ostvarenja« radni je naziv prvog foruma koji za cilj ima osnaživanje nezaposlenih žena iz urbanih i ruralnih sredina, njihovo povezivanje s nadležnim institucijama i upoznavanje s projektima za zapošljavanje, održanog jučer u Domu zadarske županije. U suradnji s austrijskim i francuskim veleposlanstvom u Hrvatskoj, UNDP-om i udrugom Gender Task Force (GTF) - Inicijativom za održivi rast, forum je organizirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Ona je upozorila na još uvijek nepovoljan položaj žena u poduzetništvu i na tržištu rada u Hrvatskoj u odnosu na muške kolege, ali i izrazila zadovoljstvo što se posljednjih godina ti trendovi mijenjaju.

- Prije sedam, osam godina u Hrvatskoj je bilo svega 17 posto žena poduzetnica. Danas ih imamo 25 posto, a među obrtnicima je 33 posto, istaknula je Ljubičić koja taj napredak povezuje prije svaga s nacionalnom strategijom za razvoj ženskog poduzetništva, ali i nekim drugim razlozima.

- Danas su žene krenule u poduzetništvo iz potrebe, iz ekonomskih razloga, zbog nesigurnosti, gubljenja radnog mjesta, nemogućnosti zapošljavanja i predrasuda da su, uvjetno rečeno, premlade ili prestare, ili, pak, zbog tereta majčinstva. Žene su spremne preuzeti inicijative u poduzetništvu, ali postoje ključne stvari koje se moraju promijeniti kako bi svoje ideje uspjele realizirati u praksi. Prije svega potrebno je jačanje svijesti o ženama u poduzetništvu, bolja logistika i bolje prihvaćanje žena poduzetnica u društvu i obitelji, a njihovo financiranje treba biti fleksibilnije, rekla je Ljubičić potkrijepljujući iznesene podatke činjenicom da je danas svega 15 posto žena u Hrvatskoj koje su vlasnice nekretnina. Razlog za to pravobraniteljica vidi u tradicionalnom razmišljanju da se žene trebaju odreći nasljeđa u korist muških članova svoje obitelji. Osim razbijanja stereotipa Ljubičić je naglasila kako je važna politička potpora grada i županije ženama-poduzetnicama.

Osim pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na jučerašnjem forumu sudjelovali su i gradonačelnik Božidar Kalmeta, župan Stipe Zrilić, austrijska veleposlanica Andrea Ikić Boehm, francuska veleposlanica Michele Boccoz i predstavnici UNDP-a u Republici Hrvatskoj, a nazočile su i zadarske poduzetnice Sandra Babac i Hana Medin. No taj je dio bio zatvoren za javnost.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno