Napad na stadion Stade de France varka terorista

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
EPA

Vojni i sigurnosni analitičari slažu se kako su napadi u Parizu bili precizno koordinirani i izvedeni sa svrhom što većeg širenja straha. Glavna usporedba je s napadima iz Mumbaia 2008, kad je također metom napada bilo više lokacija. No, postoje razlike.

U napadima u indijskom gradu glavne su mete bile turistički zanimljiva mjesta, a napadi su trajali gotovo četiri dana. U Parizu su pak napadnuta mjesta koja uglavnom posjećuje domicilno stanovništvo, čime se vjerojatno želio čim više stvoriti osjećaj straha kod građana francuske metropole. Također, napadi su koordinirano obavljeni u manje od pola sata razmaka. Ni ozbiljnim hijerarhijski uspostavljenim vojskama takva koordinacija ne bi bila jednostavna za izvesti, a postoji ozbiljna mogućnost da je ovo bio i potpuno novi moment u eri asimetričnog ratovanja.

Naime, za sada je i Francuzima teško uspostaviti vremensku crtu i točno ustavnoviti gdje su prvi napadi započeli. No, lako je moguće da je stadion Stad de France bio prva meta, kako bi se što više policijskih snaga pomjerilo prema sjevernim predgrađima Pariza, gdje se nacionalni stadion nalazi. Poslije toga su glavni udari izvedeni u samom središtu Grada svjetala.

Vojska na ulicama

Stadion je jedina meta koja se ne može nazvati tzv. soft-targetom. To su mete bez posebnog osiguranja, a utakmica Francuska - Njemačka, čak i kad je prijateljska, ima snažno osiguranje, koje je u petak navečer bilo pojačano zbog dolaska predsjednika Francoisa Hollandea. Zbog toga je stadion jedina meta koja se ne uklapa u ostale, nebranjene i bez ikakve zaštite. Za koju se znalo da će pojuriti veliki broj policijskih službenika ukoliko bude napadnuta. Takvo taktičko planiranje može biti prekretnica u terorizmu, i znak da i ove grupe evoluiraju.

Francuzi su, gledajući sa sigurnosnog aspekta, postupili očekivano kod pojava terora. Sigurnosno pregrupiranje i dovođenje vojske na ulice primarno je psihološkog značaja. Vojnici nisu toliko obučeni za policijske zadaće, ali njihova prisutnost na ulicama ulijeva sigurnost građanima. Policijski sat također je bio očekivani manevar, s obzirom da se nakon samih napada nikako nije moglo znati predstoje li i novi. Francuska je na agresiju terorizma odgovorila svojevrsnim očekivanim "ukopavanjem" na domaćem teritoriju, s proglašenjem izvanrednog stanja, vojskom na ulicama, policijskim satovima, te iz tog kuta se radi o pobjedi terorizma, kojem je strah primarni cilj. No, izjave predsjednika Hollanda kako je ovo "čin rata", kao i glasine da je Legija stranaca već u noći s petka na subotu stavljena u pripravnost, sugeriraju moguću nakanu Francuza da se brzo obračunaju s odgovornima, odnosno da bez obzira na "ukopavanje" odrade i ofenzivne manevre. ISIS-ovo preuzimanje odgovornosti samo je olakšalo stvar Francuzima, jer ID ima neka obilježja države te je protiv njih moguće voditi čak i konvencionalnu ratnu kampanju. Koja, doduše, ne bi smanjila mogućnost novih terorističkih napada.

Što je s tajnim službama

Zanimljivo je za primjetiti kako u Francuskoj još nitko nije počeo raspravu jesu li sigurnosne službe nešto previdjele, i time povećale mogućnost organiziranja ovakvog napada. Ostaje pitanje je li netko napravio neku pogrešku ne uočivši prijetnju u nastanku. Za sada se o tome malo razgovara jer je i malo informacija. Noć s petka na subotu je iskorištena za uspostavljanje sigurnosti, jučer su trajali očevidi, a tek od sutra se mogu očekivati ozbiljne rasprave o ulozi tajnih službi u ovom nasilju. Analitičari su složni: ukoliko se ustanovi da su u napadu sudjelovali i Francuzi koji su se prije borili u Siriji pod zastavom ISIS-a, može se očekivati otkaz Patricku Calvaru, šefu DGSI-a, najbitnije francuske tajne službe. Postoji doduše i još jedna mogućnost, a to je da su teroristi poslušali jedan od savjeta ISIS-a. Naime, prije nekog vremena savjetovano je muslimanskim džihadistima koji već generacijama žive u Europi da jednostavno pređu granice unutar šengenske zone i napadnu neku drugu državu. Time stvaraju poteškoće sigurnosnim službama, pogotovo ukoliko dobro ne surađuju.

 UDARI ISIS-a U LISTOPADU I STUDENOM

10. listopada  -  Ankara, Turska dvojica bombaša samoubica, 97 mrtvih

31. listopada - Achin, Afganistan, napad raketnim bacačem na džamiju, 6 mrtvih

31. listopada -  Sinaj, Egipat, rušenje ruskog putničkog aviona, 224 mrtva

4. studeni -  Arish, Egipat, bombaš-samoubojica, 3 mrtva

7. studeni - Bagdad, Irak, podmetnute bombe i pucnjava, 12 mrtvih

12. studenog - Bejrut, Libanon, bombaši-samoubojice, 42 mrtva

13. studenog -  Bagdad, podmetnute bombe i bombaši-samoubojice, 19 mrtvih

13. studenog - Pariz, Francuska, bombaši-samoubojice i pucači, preko 125 mrtvih

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno