Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Idealni kandidati starije zgrade bez toplinske zaštite

14.11.2016. 23:00
Idealni kandidati starije zgrade bez toplinske zaštite


U prvoj fazi treba imati energetski certifikat, izvještaj o energetskom pregledu i projekt toplinske zaštite zgrade. To su preduvjeti da bi se projekt mogao kandidirati na natječaj
Projekt energetske obnove stambenih zgrada, koji se financira iz europskih fondova, nastavljen je prije tri tjedna prikupljanjem ponuda za objekte od jednog ili više ulaza. Prema uvjetima natječaja koji je raspisan do 16. siječnja 2017. godine projekti obnove bit će sufinancirani sa 60 posto, neovisno o lokaciji, uz ograničenje maksimalnog iznosa poticaja na 13 milijuna kuna po projektu, dok će energetski pregledi i izrada energetskih certifikata te izrada projektne dokumentacije biti sufinancirani s 85 posto ukupnog iznosa investicije. Iako se ovaj projekt na području Hrvatske provodi već nekoliko godina, u priobalnom dijelu je zabilježen vrlo mali broj zgrada koje su kroz energetsku obnovu dobile bolju toplinsku izolaciju, a time i uštedu u potrošnji toplinske energije.
Na području Zadarske županije u dosadašnjim natječajima nije bilo prijavljenih zainteresiranih upravitelja zgrada za energetsku obnovu objekata, pa se očekuje kako bi ovaj natječaj trebao donijeti bolje rezultate. Zadar koji ima najveći broj objekata na području Županije, u posljednjih 20-ak godina doživio je svojevrsni građevinski bum, dok s druge strane ima značajan broj zapuštenih zgrada koje vape za obnovom, osobito zbog činjenice jer su objekti loše toplinski izolirani. Nekoliko tvrtki koje upravljaju s većim stambenim fondom, trenutno imaju pune ruke posla u objašnjavanju upraviteljima zgrada kolika bi za vlasnike stanova u pojedinoj zgradi bila korist od sudjelovanja u projektu energetske učinkovitosti.
Komplicirana prijava
– Interesa ima za energetsku učinkovitost, a procedura za prijavu je kompliciranija nego prošle godine. Činjenica je kako u prvoj fazi treba imati energetski certifikat, izvještaj o energetskom pregledu i projekt toplinske zaštite zgrade. To su preduvjeti da bi se projekt mogao kandidirati na natječaj, a tehnički uvjeti trebaju biti zadovoljeni. Nekoliko naših zgrada ispunjava uvjete za energetsku učinkovitost jer imaju potrebnu dokumentaciju, kazao nam je Franko Torić iz SG Tanker d.o.o. Za stanare koji se odluče prijaviti na natječaj postoji rizik, ukoliko njihov projekt ne bude prihvaćen, morat će platiti cjelokupan iznos za projektnu dokumentaciju. Cjelokupna projektna dokumentacija koja je potrebna za prijavu na Natječaj je cca 5 posto od ukupne investicije energetske obnove zgrade, dok energetski pregled zgrade u kojem se dobiva Izvješće o energetskom pregledu i certifikat iznosi otprilike od 5.000 do 15.000 kuna. Ukoliko projekt ne prođe na ovom natječaju ista dokumentacija će se moći priložiti i kada budu raspisani novi natječaji.
Stanari koji žive u POS-ovim zgradama na Smiljevcu nezadovoljni su činjenicom što nisu dobar kandidat za energetsku obnovu, ali Torić objašnjava kako su ovi objekti novije gradnje te iako se zgrade sa postojećom toplinskom izolacijom mogu prijaviti, sigurno nisu predmet ovog natječaja jer već zadovoljavaju neke kriterije toplinske zaštite, tj. potrebna je velika investicija za postići 50 posto potrebnih ušteda toplinske energije. To uz male uštede čini velik period povrata investicije, a samim time samu investiciju čini neopravdanom. Upravo je jedan od osnovnih uvjeta za Prijavu na Natječaj je taj da se na godišnjoj razini ostvari 50 posto toplinske energije za grijanje i hlađenje koje se dokazuju u Projektu toplinske zaštite zgrade.
Strogi uvjeti
– Samostalne zgrade, stariji tip gradnje koji nemaju toplinsku zaštitu zapravo su idealni kandidati za prijavu na natječaj. Što se tiče objekata koji su u kategoriji kulturnog dobra i oni se mogu prijaviti na natječaj, ali se moraju ispuniti i strogi konzervatorski uvjeti. Činjenica je kako u Zadru imamo dosta problema sa suvlasnicima u zgradama. Prema uvjetima na natječaj se mogu prijaviti oni projekti za koje je suglasnost dalo 51 posto suvlasnika, koji moraju imati toliki postotak površine zgrade, ali i upravitelja zgrade. Važno je naglasiti kako se procjena svakog projekta vrši na razini godišnje uštede, naglasio je Torić. Projekti energetske obnove koji će se financirati iz europskih fondova bit će poznati 120 dana nakon raspisivanja natječaja. Za ove projekte je do 2020. godine osigurano 100 milijuna eura, dok je samo za obnovu višestambenih zgrada osigurano 70 milijuna eura. Uz posredovanje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od prošle godine se provodi i projekt energetske obnove obiteljskih kuća jer one u RH čine čak 65 posto stambenog fonda.
 
 
— Slika
Projekti obnove bit će sufinancirani sa 60 posto