ZADAR KOJEG VIŠE NEMA: Bivši vrhunski vaterpolist priredio večer za pamćenje

Slika korisnika valentinam
Velina murvička rapsodija
Okupila su se zvučna zadarska imena iz svijeta sporta (Skoblar, Ostarčević, Šare, Mitrović...), naši poznati pjesnici, pjevači, "trubaduri" i ostali zaljubljenici u najljepši grad, Zadar...
Arif SITNICA
Vino i gitare i Davor Perić

Da proslave rođendana mogu uvelike nadići osobnu priču, pokazao je (tko zna po koji put) naš poznati sugrađanin, nekadašnji vrhunski vaterpolist i član mlade državne reprezentacije, Velimir (Vele) Jelenić. Inače, u krugu prijatelja i dobro poznat po znalačkom organiziranju "evenata", Vele je prošli petak navečer u Murvici na proslavi svog rođendana (nije važno kojeg) okupio vrlo šaroliko, zanimljivo i prestižno društvo Zadrana.

Pod neslužbenim sloganom "Zadru kojeg više nema", okupili su se tako u Murvici bivši i sadašnji sportaši, pjesnici, svirači, pjevači, simpatični i veseli Zadrani, od kojih su neki ostvarili vrlo zapažene nacionalne i međunarodne karijere u svojim profesijama.

Stigao i Bijeli Pele

Ugostio ih je sve na svom privatnom imanju, poznati Murvičanin Mirko Štrkalj, poznati ugostitelj, a mnogima u sjećanju i kao nekadašnji djelatnik onog čuvenog Ivankovićevog zadarskog Autotransporta.

Vele je svoju rođendansku proslavu upakirao u jednu živu priču o Zadru, onom sadašnjem ali i onom kojega više nema. Priču koju su već svojom nazočnošću ispričali njegovi gosti koji su do kasnih noćnih sati proveli u dobroj spizi koju im je priredio domaćin Mirko, u pjesmi, poeziji i, naravno, onom nezaobilaznom ležernom zadarskom điru ćakule, humora i prijateljskog zagrljaja.

Gotovo svaki od Velinih gostiju bio je poseban simbol grada i njegove prošlosti, i uz svakog od njih vežu se stotine priča, anegdota od kojih su neke već prerasle u legende.

Bio je tu Marko Ostarčević, košarkaška legenda koji se pamti i kao univerzalni sportaš, čak i izvrstan atletičar, posebice u skoku uvis skočivši preko dva metra, ali i kao rukometaš. Prijateljima se odazivao na nadimak Zulfi. Marko je dugi niz godina igrao i živio u Parizu, gdje se čak družio s Alainom Delonom i Jean Paul Belmondom, a bio je omiljen i po tome što je predstavljao veliki oslonac mnogim našim Zadranima u Francuskoj.

Za istim stolom našao se i slavni Joško Skoblar, dobitnik Zlatne kopačke, a koji je ostvario i sjajnu trenersku karijeru. I on je iz srca zapjevao Kalelargu. Joška neki još uvijek drže najvećim imenom hrvatskog nogometa, zvali su ga Bijeli Pele, a ušao je i u Tim svijeta među trinaest najboljih.

Murvičkoj rapsodiji kod Mirka pridružio se i Slavko Šare, bivši nogometaš Zadra, a koji je, iako odličan tehničar, čitavu karijeru proveo u Zadru.

Mitrović, Ortika, Jerolimov...

Društvo je obogatio i Vjekoslav Kekec Mitrović, vrsni rukometni reprezentativac Zagreba, Slovana iz Ljubljane, španjolske Pamplone, a bio je standardni reprezentativac bivše države.

Tu je i Željko Ortika, nekada uspješan trener košarkašica Zadra u prvoj jugoslavenskoj ligi, za kojega je Ivo Daneu rekao da predstavlja najveću košarkašku nadu toga vremena.

Evo i Ive Jerolimova, sjećamo ga se kao nogometaša sa sjajnom karijerom u Hajduku i Rijeci, a igrao je i za reprezentaciju bivše države, prepoznajemo Peku Bašića, istaknutog zadarskog vaterpolistu, pa Gorana Perovića, uspješnog plivača i vaterpolista...

Očekivao je i rado bi ugostio Vele još neke drage ljude koji bi cijelom "eventu" dali papra i soli i malo šuga, ali su se ljudi ljubazno ispričali, pozdravivši ekipu. Tako je društvu iz Murvice pozdrave poslao i izrazio žaljenje što ne može doći, veliki sportaš Radovan Viškov, podrijetlom Zadranin, vaterpolist zadarskog Jedinstva koji je postao olimpijac, a danas živi na Visu. Izostao je, ali je bio prisutan duhom, možda najveći živući Zadranin Josip Pino Đerđa koji će uskoro objaviti knjigu o svome životu posvećenom košraci, i to na svoj 80. rođendan. Falio je i fetivi Murvičanin Vjeko Surać, naš Foto Vjeko, ali doći će dogodine...

Osim stare profi sportske škvadre, bilo je tu i drugih zadarskih "sorti". Recimo, Mario Gusar, košarkaški sudac i zanesenjak, koji je godinama radio u onom poznatom dućanu LP na Kalelargi gdje smo svi nekada kupovali gramofonske ploče i kasete. Podsjetio je Mario na onu antologijsku utakmicu kada je Zadar u Jazinama igrao uzvratnu utakmicu sa Španjolcima. On i pokojni Ćoćo, nazvan po toj epizodi "mađioničar mjerenja vremena“, u želji da Zadar pobijedi, toliko su produžavali vrijeme igre na satu, da je u jednom trenutku Ćoćo rekao: Čuj, moramo ovo privesti kraju, nastavimo li isteći će vize Španjolcima“. Tada se igra otegnula skoro do pola noći, nestajalo je svjetla, a što se više kralo vrijeme, rezultat je bio sve pogubniji za Zadar. Ćoćo je na koncu popustio i prekinuo tu košarkašku agoniju koju pamte generacije zadarskih navijača.

Nije te večeri zaostajala ni zadarska pjesnička reprezentacija koja je stigla sa svojim jakim "igračima". Ante Sikirić, koji je napisao ponajbolje klapske pjesme na ovim prostorima, šalio se na račun svojih Bibinjaca. Ispričao je kako nikad nije dobio poštu na kojoj je pisalo gospodin jer je njegova majka vraćala takva pisma govoreći "to nije za mog Antu, on nije gospodin".

Senka Paleka Martinović je izrecitirala nekoliko svojih pjesama koje su praćene takvim pljeskom kao da se radilo o najboljem koncertu. Senka je riječima doprla do srca i duše svih nazočnih, Njezini čarobni stihovi i snaga izričaja oduzeli su dah svima. Lada Šokota, nekada ugledna bankarica, mnoge je ugodno iznenadila kao izvrsna šansonijerka. Oni koji je bolje poznaju, znaju ipak da je snimila dva uspješna CD-a i da je glazba, a ne financije, izraz njezine duše.

Zadarski Strikoman

Sjećanje na voljeni grad obogatio je i Davor Perić koji je još kao 14- godišnjak svirao i nastupao samostalno u čuvenoj kavani Central. Isto tako i Frane Brajković, simpatični i uspješni glazbenik mlađe generacije. A Edi Durut, s ekipom Bokanjački trubaduri, oduševio je sve prisutne sljubivši glazbom sve ljepote grada i prigrađa.

I na kraju, svjesni da smo propustili mnoge važne ljude i epizode s murvičke večere, spomenimo još i članove prve bivše zadarske dalmatinske klape Foša koju su predvodili Mladen Paleka, Ante Jurin i Đoko Rajić, a kao iznenađenje večeri iskazao se tu i 'samouki virtuoz' iz Ždrelca Milo. Sve je bacio s nogu i sam domaćin na čijem se terenu odvijala ova murvička raposdija, neumorni vlasnikkonobe Mirko, koji je osim vrhunskim delicijama, sve prisutne počastio i svojim prodornim čistim tenorom izvodeći repertoar poznatih zadarskih glazbenika Dino i Denis.

A sve je ovjekovječio naš fotoreporter Arif Sitnica koji se penjao na stolove kako bi objektivom obuhvatio to mnoštvo važnih i razdraganih ljudi, pa ga netko, gledajući ga tako odozdo, nazvao - "zadarskim Strikomanom".

Ovo simpatično društvo razišlo se u sitne noćne sate. I to, kako ih je savjetovao jedan od sudionika fešte - u malim grupama kako ne bi bili sumnjivi. Do sljedćeg susreta, adio...

Sendvič od dinosaura

Jedna je anegdota nasmijala sve. Mirkova konoba bila je poznata po tome da nudi sve moguće delicije. Jedan je gost, čuvši za to, pitao Mirka može li dobiti sendvič s mesom dinosaura. Mirko je, zapisavši to u svoj konobarski blokić, ozbiljno odgovorio da nema nikakvih problema. No, u kuhinji je skužio da je ipak malo pretjerao, ali se sjetio kako ipak nadmudriti gosta s tim dinosaurom, pa se vratio, i gospodinu ljubazno rekao: Ma, oprostirte, upravo nam je nestalo kruha.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.5 (2 glasova)