Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

DOPRINOS U PROMIDŽBI ZADRA I RH Luka Modrić jednoglasnom odlukom proglašen počasnim građaninom grada Zadra

15.11.2018. 15:04
DOPRINOS U PROMIDŽBI ZADRA I RH Luka Modrić jednoglasnom odlukom proglašen počasnim građaninom grada Zadra


Zbog iznimnog doprinosa u promidžbi grada Zadra i Republike Hrvatske te najviših postignuća u području sporta jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća jučer je počasnim građaninom grada Zadra proglašen Luka Modrić. Dr. Dario Nakić, vijećnik HDZ-a, kao njegov prijatelj i sugrađanin, s govornice gradske vijećnice izrazio je zadovoljstvo upravo njegovim odabirom. 
– Luka Modrić je čovjek čija je sudbina u mnogo čemu slična sudbini Hrvatske, od ratnog stradavanja do velikog uspjeha, od progonstva, pogibije djeda pa do proglašenja najboljim igračem svijeta. Kakav je njegov odnos prema Hrvatskoj i prema hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, najbolje se pokazalo na utakmici "Hrvatska-Italija" tijekom koje su Luki pukle dvije tetive. Ne znam nikoga tko je učinio to što je on. Nakon puknuća prve tetive on se ustao i s užasnim bolovima nastavio igrati, a da mu je pukla i treća tetiva bio bi to kraj njegove karijere. Zajedno s izbornikom Dalićem, Luka je bio taj koji je u malodušnoj i lošoj atmosferi oko reprezentacije dizao moral i za pet-šest mjeseci igrao finale Svjetskog prvenstva, rekao je Nakić te podsjetio kako je Modrić nakon što je Hrvatska osvojila drugo mjesto bio proglašen najboljim igračem svijeta, no da nije pokazivao posebno veselje dok je primao nagradu za taj izniman uspjeh.


Uspjeh svih nas
– Svi znamo i zašto je to bilo tako. On bi u tom trenutku sve nagrade koje je ikada dobio dao u zamjenu za podizanje zlatnog pokala na Svjetskom prvenstvu. Drago mi je da se nije dogodilo ono što se često događa, a to je da ti sve mogu oprostiti osim uspjeha, da je Gradsko vijeće prepoznalo kako je uspjeh jednog čovjeka uspjeh svih nas, istaknuo je Nakić.
Nagrade Grada Zadra za životno djelo pripale su glumici Jasni Ančić za najviše zasluge u području umjetnosti i kulture kao i osobiti doprinos gradu Zadru te poduzetniku Željku Uzelcu za zasluge u oblasti gospodarstva.
Godišnje Nagrade Grada Zadra ove godine ići će u ruke Miljenku Dujeli za zapažene uspjehe i rezultate u području humanitarnih djelatnosti te zasluge u međunarodnoj promidžbi grada Zadra, Trgovačkom društvu Cromaris d.d. Zadar za gospodarstvo, Antoniji Mlikota za područje znanosti, a za područje sporta istu nagradu dobit će jedriličari Šime i Mihovil Fantela, te četvorica zadarskih nogometaša – Luka Modrić, Dominik Livaković, Šime Vrsaljko i Danijel Subašić. No, tu nije kraj nagradama za zasluge iz područja sporta. Gradsko je vijeće Grb Grada Zadra dodijelilo i Vladimiru Gašparu te Ivici Viduliću, a Grb će dobiti i Zadruga Brlog te Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar.


Grb Grada i uspješnim matematičarima
Gradonačelnik Branko Dukić ove je godine Grb Grada dodijelio petorici zaslužnih, a uvodno je kazao kako je bio u zaista teškoj poziciji pri njihovu izboru jer ih je bilo puno. Njegovom odlukom Grb će dobiti Maja Cindrić sa Sveučilišta u Zadru, pročelnica Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja gdje se posebno posvetila metodici nastave matematike.
– Uz to, u suradnji s Gradom Zadrom ona pet godina vodi Centar izvrsnosti za matematiku, projekt kojim se djeci, koja pokazuju talent i interes za ovo područje znanosti te uče i razvijaju vještine. Svojim djelovanjem ona dokazuje kako se u našem gradu radi, a ne samo govori o poticanju razvoja tih područja kao garancije budućnosti naših mladih generacija.
Druga je Anđelka Marin, učiteljica matematike u OŠ Bartula Kašića, koja iza sebe ima četiri desetljeća predanog rada, kazao je gradonačelnik koji je odlučio Grb Grada Zadar dodijeliti i izuzetno uspješnim mladim zadarskim matematičarima Noelu Lakiću i Marinu Varivodi, dobitnicima niza međunarodnih priznanja i medalja na matematičkim Olimpijadama.
Uz četvoro spomenutih, gradonačelnikovom odlukom Grb ove godine ide i prof. dr. Klausu Peteru Boergenu, uglednom njemačkom liječniku koji od 2009. godine dolazi na Odjel oftamologije zadarske Opće bolnice i tamo održava tečaj trajne edukacije za liječnike s područja dijagnostike i terapije u strabologiji i dječjoj oftalmologiji.
Gradsko vijeće jednoglasno se složilo s odabirom svih 17 ovogodišnjih dobitnika javnih priznanja prema prijedlogu Odbora na čijem je čelu Zvonimir Vrančić, predsjednik Gradskog vijeća. Laureati će javne nagrade primiti na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u petak, 23. studenog 2018.