Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Erslan: Neću u HDZ, ostajem nezavisna

15.11.2018. 12:28
Erslan: Neću u  HDZ, ostajem  nezavisna


Na internetskim stranicama Grada Zadra na popisu gradskih  vijećnika je i poznata zadarska košarkašica Antonia Erslan. Uz njeno ime  stoji "HDZ", iako je riječ o nezavisnoj vijećnici te nema niti napomene  "nezavisna", kao što je to na popisima nekih gradskih vijeća.
U zadarskom HDZ-u tako saznajemo da su je i formalno željeli vidjeti  u svojoj stranci, budući da bi na taj način imali osiguran još jedan glas u  Gradskom vijeću. Erslan je, naime, u Vijeće ušla na mjesto Dražena Grgurovića koji je prije mjesec dana zatražio mirovanje svojega mandata  potpredsjednika Gradskog vijeća i vijećnika.
Već nakon potpisivanja prisege u dijelu HDZ-a moglo se čuti pomalo  bizarna vijest o tome kako neki nisu niti znali da Antonia Erslan  nije član  njihove stranke, iako je na njihovoj listi, te je bilo primjedbi kako bi bilo  sigurnije da su umjesto nje u GV poslali nekog s njihovom stranačkom  iskaznicom.
S obzirom da je HDZ žarko želi vidjeti u svojoj stranci, osobito stoga  što je riječ o poznatoj košarkašici koja je zabilježila veliki uspjeh u sklopu  najbolje generacije ženske košarke 1988./89. godine, Antoniju Erslan pitali smo ostaje li nezavisna vijećnica ili ipak ulazi u HDZ?
– Kraj mojega imena piše HDZ vjerojatno zato što sam se na lokalnim  izborima kandidirala na njihovoj listi, ali želim naglasiti da nisam u niti  jednoj stranci, niti želim biti, pogotovo zato što sam sportašica. Vjerojatno će na stranice Gradskog vijeća staviti naznaku da sam nezavisna vijećnica, a ja osobno dosad nisam intervenirala jer sam tek nedavno ušla  u Vijeće, kazala nam je Erslan.
Naime, HDZ-u je važno znati može li se osloniti na njezin glas jer im  aktualni politički partner, Neovisni za Hrvatsku, često daje do znanja da  ih neće podržati ukoliko je riječ o glasovanju za stvari koje se protive  njihovim principima i općenito onome za što se zalažu. Jedan od  najočiglednijih primjera bilo je konvencija o ravnopravnosti spolova za  koju NHR nije htio glasovati zbog načina na koji je sastavljena, a bilo je  još niz takvih primjera.
Međutim, ovdje treba napomenuti jednu važan detalj, a taj je da će ruka Antonije Erslan HDZ-u biti važna još samo do lipnja iduće godine kada će je zamijeniti članica Hrasta, Tomislava Jergan. Naime, riječ je o  koalicijskom sporazumu po kojemu Reformisti nakon dvije godine mandata u Gradskom vijeću svoje mjesto prepuštaju Hrastu.
Tada će doći i do preraspodjele snaga jer će se Hrastov vijećnik  udružiti s dva NHR-ova, čime automatski dobivaju klub vijećnika. Kako  taj klub već dobro funkcionira u Županijskoj skupštini, istu bi praksu samo prenijeli i u Gradsko vijeće.