Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KOLEGIJ ŽUPANA Županijski proračun za sljedeću godinu milijardu i 18 milijuna kuna

15.11.2018. 19:00
KOLEGIJ ŽUPANA Županijski  proračun za  sljedeću  godinu  milijardu i 18  milijuna kuna


Naš će proračun vjerojatno doživjeti promjene u ovoj  godini. Vjerojatno ćemo ga više puta rebalansirati. Naime, jedan od  razloga jest i taj što od 1. siječnja 2019. godine, kao što znate, dolazi  do fuziranja dijela Ureda državne uprave s jedinicama lokalne samouprave, tako da trebamo osigurati plaće i pobrinuti se za poveći  broj djelatnika. Još u ovoj godini, a nadam se da će to možda biti i  čak do Nove godine, riješit ćemo pitanje vlasništva nad našim nekretninama, pa će svi naši djelatnici imati "svoj krov nad glavom"  jer znate kolike su nam najamnine za pojedine institucije i ustanove. Mislim da će tu onda doći do značajnih ušteda, istaknuo je  župan Božidar Longin osvrnuvši se zatim i na zdravstvo.


Plan bolničkih sanacija
– Dočekali smo i završetak Poliklinike, a sada ćemo prodajom  zgrade Zavoda za javno zdravstvo, Polikliniku moći do kraja i –  opremiti. Radimo i na projektnoj dokumentaciji nove zgrade u koju  ćemo preseliti Dom zdravlja i dio ureda Hitne medicinske pomoći  jer nam je namjera objediniti zdravstvo i mislim da ćemo u tom  smislu napraviti jedan veliki iskorak sljedeće godine, a što se tiče  bolnica pripremili smo i sanacijski program. Resorni ministar je zadovoljan našim planom bolničkih sanacija – rekao je zadarski  župan Božidar Longin na današnjem kolegiju, nakon što je županijska šefica financija Bibijana Baričević podnijela detaljan izvještaj  te rekla kako je proračun Zadarske županije za sljedeću godinu planiran u iznosu od milijardu i 18 milijuna kuna, dok su projekcije za  2020. i 2021. godinu, nešto manje i spuštene su ispod milijarde.
Krešimir Laštro pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro,  more i promet osvrnuo se na ovu te je govorio i o planovima za  sljedeću godinu kad je u pitanju održavanje, rekonstrukcija, ali i izgradnja županijskih i lokalnih cesta.


O stanju prometnica Zadarske županije
O tome je danas na kolegiju govorio i Mile Fabijan ravnatelj Županijske uprave za ceste koji je podsjetio na nezapamćenu poplavu  koja je pogodila zadarsko područje 11. rujna prošle godine kada je  došlo do teških oštećenja i urušavanja mnogih prometnica na području cijele Županije. Tada je Zadarska županija dobila 7,5 milijuna kuna tzv. interventnih sredstava.
– Stanje cesta je narušeno ne samo poplavama. Nama je naime,  od 2012. godine neprestano padao prihod, pa je došlo do zastoja u  održavanju cesta. Vlada je sada osigurala dodatnih 100 milijuna kuna, pa se nadam da ćemo i mi od toga nešto dobiti – zaključio je  Fabijan, dok je pročelnik Laštro dodao kako je plan prihoda za sljedeću godinu 43 milijuna kuna te kako se nada da će biti nešto sredstava i za građenje novih prometnica, ne samo za održavanje jer je  u pitanju pet posto veći prihod nego u ovoj godini.
Bilo je riječi i o planovima upravljanja pomorskim dobrom, na  što je župan Longin naglasio kako je najveća vrijednost koju imamo – more te dodao kako se posljednjih godina događa neviđena  "agresija" i nad našim morem i pomorskim dobrom te kako će sljedeće godine nastojati riješiti problem "divljih" čartera, bova… 




Pitanja za  župana Longina
Na kraju kolegija, novinari su župana Longina zamolili za komentar činjenice da  se "njegova" pročelnica Ureda Marina Vuković Dujmović javila na natječaj za ravnateljicu Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE. Naime, na čelu ove institucije punih je deset godina Sanja Peričić kojoj je ovih dana istekao mandat, ali se  i ona, očekivano prijavila na natječaj za još jedan četverogodišnji mandat.
– Nisam iznenađen i nemam nikakvih zamjerki. Svatko od nas je slobodna osoba  koja ima pravo procijeniti i napraviti ono što misli da ja za njega – najbolje – odgovorio je župan Longin. Na novinarsko pitanje kako komentira i činjenicu da je na  čelu Upravnog vijeća Agencije upravo pomoćnik Marine Vuković Dujmović, a riječ je  o Anti Županu, odgovorila je pročelnica Baričević naglašavajući kako je Upravno vijeće kolektivno tijelo te kako "ništa nije sporno".
Novinari su postavili i pitanje o Željku Lončaru predsjedniku Žuapnijske skupštine  koji je podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća Županijske uprave za  ceste na što je župan Longin odgovorio kako su u pitanju isključivo njegovi osobni i  privatni razlozi.
– Novi izbor planira se u što skorije vrijeme. Znate da je već jedan natječaj bio raspisan, ali nitko nije zadovoljio. Sad ćemo opet ponoviti natječaj – odgovorio je župan  Longin.