Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na licu mjesta demonstrirana izrada 3D modela osobe

15.11.2018. 12:15
Na licu mjesta demonstrirana izrada 3D modela osobe


U povodu Svjetskog dana GIS-a i Međunarodnog tjedna geografije jučer je u Studentskom klubu Božo Lerotić upriličen GIS dan 2018.
Naime, od 1987. godine National Geographic Society obilježava Geography Awareness Week (Tjedan geografske osviještenosti) u trećem tjednu studenoga, a od 2002. godine srijeda u tom tjednu je proglašena GIS danom čija je osnovna svrha promocija GIS-a (Geografski Informacijski Sustav).


Predavanja stručnjaka
Središnji dio programa GIS dana 2018. održan je jučer u Studentskom klubu Božo Lerotić, gdje su uz predavanja hrvatskih stručnjaka, kao i stručnjaka iz Bocvane, SAD-a i BiH demonstrirane geoprostorne tehnologije – rad 3D ručnog skenera i izrada 3D modela osobe na licu mjesta, kao i rezultati studentskih projekata prilikom kojih su korišteni bespilotna letjelica, RTK GPS i dr.
– 3D skener je vrsta geoprostorne tehnologije koji prikuplja informacije o obliku i strukturi predmeta kojeg snima, a radi na principu lasera ili svjetla, ističe Mirko Barada s Odjela za geografija Sveučilišta u Zadru, te dodaje kako su mogućnosti izrade 3D modela neograničene i mogu se primijeniti u brojnim područjima ljudskog djelovanja poput filmske industrije, videoigara, digitalizaciji arheoloških lokaliteta, muzejskih artefakata, poljoprivredi, građevinsarstvu i dr.
Jučerašnja demonstracija skeniranja osobe u realnom vremenu, kao i predavanja stručnjaka bili su namijenjeni prvenstveno studentima, ali i svima zainteresiranima za geografiju i geoprostorne tehnologije.


Laboratorij za geoprostorne analize
Inače, na Sveučilištu u Zadru ove je godine utemeljen Laboratorij za geoprostorne analize (GAL – Geospatial Analysis Laboratory), koji pod vodstvom doc. dr. sc. Ante Šiljega s Odjela za geografiju okuplja interdisciplinarni tim znanstvenika iz različitih znanstvenih polja. Uz voditelja tim čime djelatnici s Odjela za geografiju izv. prof. dr. sc. Nina Lončar, asistenti Ivan Marić, Fran Domazetović i Mirko Barada, te dr. sc. Vedrana Glavaš s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, doc. dr. sc. Ivan Plaščak s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i dr. sc. Luka Babić s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Laboratorij je osnovan putem apliciranja na natječaj Hrvatske zaklade za znanost „Uspostavni istraživački projekti“ u svibnju 2017. godine, a u veljači ove godine potpisan je Ugovor o dodjeli sredstava Zaklade. Laboratorij je započeo s radom u ožujku. Ukupna vrijednost projekta, s nadovezujućim „Projektom razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“, kojim se GAL-u priključio još jedan doktorand, iznosi blizu 2 milijuna kuna.