Na licu mjesta demonstrirana izrada 3D modela osobe

Slika korisnika mkvanja
GIS dan 2018. u "Lerotiću"
3D skener je vrsta geoprostorne tehnologije koji prikuplja informacije o obliku i strukturi predmeta kojeg snima, a radi na principu lasera ili svjetla, ističe Mirko Barada s Odjela za geografija Sveučilišta u Zadru, te dodaje kako su mogućnosti izrade 3D modela neograničene
Zvonko KUCELIN
Nazočni su s velikim zanimanjem pratili što radi Fran Domazetović

U povodu Svjetskog dana GIS-a i Međunarodnog tjedna geografije jučer je u Studentskom klubu Božo Lerotić upriličen GIS dan 2018.

Naime, od 1987. godine National Geographic Society obilježava Geography Awareness Week (Tjedan geografske osviještenosti) u trećem tjednu studenoga, a od 2002. godine srijeda u tom tjednu je proglašena GIS danom čija je osnovna svrha promocija GIS-a (Geografski Informacijski Sustav).

Predavanja stručnjaka

Središnji dio programa GIS dana 2018. održan je jučer u Studentskom klubu Božo Lerotić, gdje su uz predavanja hrvatskih stručnjaka, kao i stručnjaka iz Bocvane, SAD-a i BiH demonstrirane geoprostorne tehnologije - rad 3D ručnog skenera i izrada 3D modela osobe na licu mjesta, kao i rezultati studentskih projekata prilikom kojih su korišteni bespilotna letjelica, RTK GPS i dr.

- 3D skener je vrsta geoprostorne tehnologije koji prikuplja informacije o obliku i strukturi predmeta kojeg snima, a radi na principu lasera ili svjetla, ističe Mirko Barada s Odjela za geografija Sveučilišta u Zadru, te dodaje kako su mogućnosti izrade 3D modela neograničene i mogu se primijeniti u brojnim područjima ljudskog djelovanja poput filmske industrije, videoigara, digitalizaciji arheoloških lokaliteta, muzejskih artefakata, poljoprivredi, građevinsarstvu i dr.

Jučerašnja demonstracija skeniranja osobe u realnom vremenu, kao i predavanja stručnjaka bili su namijenjeni prvenstveno studentima, ali i svima zainteresiranima za geografiju i geoprostorne tehnologije.

Laboratorij za geoprostorne analize

Inače, na Sveučilištu u Zadru ove je godine utemeljen Laboratorij za geoprostorne analize (GAL - Geospatial Analysis Laboratory), koji pod vodstvom doc. dr. sc. Ante Šiljega s Odjela za geografiju okuplja interdisciplinarni tim znanstvenika iz različitih znanstvenih polja. Uz voditelja tim čime djelatnici s Odjela za geografiju izv. prof. dr. sc. Nina Lončar, asistenti Ivan Marić, Fran Domazetović i Mirko Barada, te dr. sc. Vedrana Glavaš s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, doc. dr. sc. Ivan Plaščak s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i dr. sc. Luka Babić s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Laboratorij je osnovan putem apliciranja na natječaj Hrvatske zaklade za znanost „Uspostavni istraživački projekti“ u svibnju 2017. godine, a u veljači ove godine potpisan je Ugovor o dodjeli sredstava Zaklade. Laboratorij je započeo s radom u ožujku. Ukupna vrijednost projekta, s nadovezujućim „Projektom razvoja karijera mladih istraživača - izobrazba novih doktora znanosti“, kojim se GAL-u priključio još jedan doktorand, iznosi blizu 2 milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (4 glasova)