ZIMSKI UVJETI Zadrani pohrlili kod vulkanizera

Slika korisnika mkvanja
Od danas na snazi odredba o obaveznoj zimskoj opremi
Sve više vozača na svoja vozila stavlja zimske gume i prije stupanja na snagu odredbe o obaveznoj zimskoj opremi i ne čeka zadnji čas za odlazak vulkanizeru, kažu u Vulkanizerskoj radionici Zara, gdje ističu da je posljednjih godina primjetan porast broja vozača koji se odlučuju za sezonsku zamjenu guma, shvaćajući važnost guma za sigurnost u prometu
Zamjena guma u punom zamahu

 Od danas, 15. studenoga, na snagu stupa odredba o obaveznoj zimskoj opremi na zimskim prometnicama u Hrvatskoj, među kojima su i neke ceste na području Zadarske županije. To znači da bi svi koji se od sutra vozilom upute na tzv. zimske dionice, a nemaju primjerenu opremu, prije svega gume prilagođene zimskim cestovnim uvjetima, mogli platiti kaznu koja iznosi 700 kuna. Iako zima klimatološki počinje početkom prosinca, prema Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zimska oprema obavezna je na zimskim dionicama cesta u Hrvatskoj već od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Ova odredba se i ove godine odnosi na neke dijelove Zadarske županije i to na autocestu A1 čiji dio prolazi Zadarskom županijom, te na državne ceste koje su u nadležnosti PU Zadarske i to D27 (Gračac – D. Karin) i D54 (Maslenica – Zaton Obrovački). Koliko Zadrani vode brigu o ovoj promjeni upitali smo neke zadarske vulkanizere.

- Sve više vozača na svoja vozila stavlja zimske gume i prije stupanja na snagu odredbe o obaveznoj zimskoj opremi i ne čeka zadnji čas za odlazak vulkanizeru, kažu u Vulkanizerskoj radionici Zara, gdje ističu da je posljednjih godina primjetan porast broja vozača koji se odlučuju za sezonsku zamjenu guma, shvaćajući važnost guma za sigurnost u prometu. I u drugim vulkanizerskim radionicama kažu kako je zamjena guma u punom zamahu, ne samo zbog današnjeg stupanja na snagu odredbe o zimskim uvjetima na cesti već i zbog najave hladnijeg i burnog vremena u sljedećim danima.

Inače, obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, a može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice. 

Napomenimo još kako se pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Iz PU zadarske podsjećaju na početak zimskih uvjeta na cestama

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Kako je temeljem članka 193. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo Odluku o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 145/13), obaveza korištenja zimske opreme prema navedenoj Odluci, propisana je u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na

cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)