Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Granate pretvorene u umjetničke eksponate

15.11.2019. 21:45


Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovora i Škabrnje, jučer je u prostoru Klasične gimanizije Ivala Pavla II., otvorena izložba preobraženih topovskih granata u umjetničke eksponate, umjetnika i aktivnog sudionika Domovinskog rata Zlatka Franića.
»Svitlo hrvatskog križa« naziv je izložbe s kojom se umjetnik predstavlja već 8 godina i koja je konačno došla i u Zadar zbog čega Franić nije skrivao zadovoljstvo te se prilikom otvorenja prisjetio kako je uopće došlo do ove pomalo neobične izložbe.
– Ona je nastala kao odgovor na krađu svijećnjaka, postavljenog u crkvi sv. Frane na Potpragu na Velebitu, posvećenog svim poginulima u Domovinskom ratu, kazao je Franić uz objašnjenje kako je prvo napravio repliku tog ukradenog svijećnjaka na kojem je radio čak 20 dana.
Međutim, umjetnik se nije zaustavio samo na tom svijećnjaku, već je nastavio dalje i danas njegov fundus broji čak 33 svijećnjaka koji u sebi nose svjetlo i zrače toplinom.
– Kako sam imao nekoliko čahura doma, odlučio sam prošititi broj eksponata koji u sebi nose poruku mira, poručuje Franić, nastavljajući kako je naišao i na neka negodovanja zato što je na čahure stavio križ.
Ipak, Franiću kombinacija križa i čahure ne predstavlja nikakav problem, već ovakvu umjetničku instalaciju objašnjava kroz izjavu proroka Izaije koji je rekao: »Prekujmo mačeve u plugove i od tame napravimo svijetlo.«
– Kad radim ove radove odem u neki svoj film. Misli mi odlutaju na suborce, na poginule i na djecu koja su tada bila mala, a danas su to već odrasli ljudi, kaže umjetnik, ističući kako svojim radom na human način pokušava otrgnuti Domovinski rat od zaborava.
Na otvorenju izložbe, doznalo se kako su radovi ovog ratnika i umjetnika predstavljani diljem Hrvatske, a najzanimljivije mjesto gdje je njegov rad bio izložen je kapelica sv. Nikole u podmorju na dubini od 15,5 metara u blizini mosta koji spaja Ugljan s Pašmanom.
Prije paljenja svijeće, replike ukradenog svijećnjaka u Potpragu i proglašenja izložbe otvorenom, nazočnima se obratio nadbiskup Želimir Puljić.
– Citirao bih ponovno proroka Izaiju koji je došao da donese mir među narode i koji je skovao divnu rečenicu: »Hajdemo u dom Gospodnji. Spasitelj je blizu i donijet će mir kada se mačevi pretvore u plugove, a strijele u srpove«, rekao je Puljić, dodajući kako idemo u bolju budućnost, pa neka paljenje svijeće bude zaista znak da je rat prošao i da nas čeka bolja budućnost, rad i obnova naše zemlje.