Kreativno i zaigrano o razvrstavanju i zbrinjavanju otpada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Održana je prva od četiri radionice u sklopu projekta Pogodi pravi koš
Stavljen je naglasak na korištenje platnenih torbi umjesto plastičnih vrećica u svakodnevnom životu. Sudionici su potaknuti na korištenje svojih platnenih torbi koje su oslikali na ovoj edukativno – kreativnoj radionici
Ciljna skupina bila su djeca i mladi ali i ostali zainteresirani građani

U Multimedijalnoj dvorani središnje Gradske knjižnice održala se prva od četiri radionica u sklopu projekta Pogodi pravi koš (program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra).

Ciljna skupina bila su djeca i mladi ali i ostali zainteresirani građani.

Radionica je bila interaktivnog tipa. Voditeljica radionice dala je osnovne informacije te održala PowerPoint prezentaciju u sklopu koje je sa sudionicima radionice razgovarala o prezentiranom materijalu te zapažanju djece - što su saznali radeći na očuvanju okoliša škole i mjesta te koje su nepravilnosti uočili u zbrinjavanju otpada u našem mjestu šećući ulicama. Razgovarali su nadalje o količini otpada u našim domaćinstvima, školama i dvorištu. Tema je bio i svemirski otpad, otpad na Zemlji, vijek trajanja otpada (staklo, plastika, papir, metal) i mnogi drugi primjeri (količina otpada u kućanstvima, što možemo raditi da smanjimo količine otpada, zašto kompostirati, osobna odgovornost, oporaba, načini zbrinjavanja otpada, da li tvoja obitelj razdvaja otpad u vašoj kući, da li tvoja škola razdvaja otpad, simboli za reciklažu, gdje su najbliži kontejneri za prikupljanje otpada u tvom gradu, vrste otpada, boje kontejnera itd.).

Nakon informativnog dijela radionice i razgovora sa sudionicima uslijedio je praktični dio radionice oslikavanja platnenih torbi na temu projekta Pogodi pravi koš.

Podijeljene su brošure »Pogodi pravi koš« kako bi mladi informirali i svoje ukućane o ovoj temi. Stavljen je naglasak na korištenje platnenih torbi umjesto plastičnih vrećica u svakodnevnom životu. Sudionici su potaknuti na korištenje svojih platnenih torbi koje su oslikali na ovoj edukativno – kreativnoj radionici.

Cilj ove radionice je unaprjeđenje ekološke svijesti kod mladih s naglaskom na važnost pravilnog postupanja s otpadom: koje su vrste otpada, konkretni postupci pri smanjenju otpada, svakodnevne promjene ponašanja, recikliranje, ponovna uporaba, kompostiranje te informiranje mladih kao budućih nositelja održivog gospodarenja otpadom u svojoj zajednici. Edukacijom se nastoji zainteresirane sudionike i sudionice integrirati u aktualna pitanja o gospodarenju otpadom te naučiti ih ophoditi se kvalitetnije i odgovornije spram istog.

Radionice koje slijede

•20.11.2019. Gradska knjižnica Arbanasi tijekom jutra

•22.11.2019. Gradska knjižnica, središnja 8.15 - 9.00h

•28.11.2019. Gradska knjižnica, središnja 17 - 18h

Ujedno najavljujemo:

•20.11.2019. god. u 18h - Tribina ‘Pogodi pravi koš’ u Gradskoj knjižnici na temu održivog gospodarenja otpada na pordučju grada Zadra

•21.11.2019. god. u jutarnjim satima – Dan otvorenih vrata Reciklažno dvorište Gaženica

•23.11.2019. god. od 10 do 12h – sajam korištenih knjiga i igračaka ‘Uzmi ili ostavi’ na Gradskoj tržnici

Više o projektu može se naći na web stranici www.pogodipravikos.hr i na društvenim mrežama (FB i Instagram).

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno