Na Velebitu će se razminirati 1676 hektara šuma

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U Starigradu potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih 266 milijuna kuna
Cilj ovoga projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta koje je minski sumnjivo područje, na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Razminiranje će trajati do kraja lipnja 2023. godine
MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA
Ministar Tomislav Ćorić i čelnici Hrvatskim šuma potpisali su Ugovor za razminiranje dijela Velebita

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt »Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji - Fearless Velebit« vrijedan 266.455.974,71 kuna potpisan je u petak u Starigradu- Paklenici.

Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, zamjenica direktora Fonda za zaštitu oko

liša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain te u ime korisnika bespovratnih sredstava, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i član Uprave Igor Fazekaš.


»Cilj ove Vlade je očistiti Hrvatsku od mina. Stoga me doista veseli potpisivanje Ugovora koji se značajnim dijelom sufinancira europskim sredstvima

Tomislav Ćorić

Cilj ovoga projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta koje je minski sumnjivo područje, na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Ukupno će biti razminirano 1.676,34 ha šuma, šumskog te ostalog nešumskog zemljišta. Uz to, 31,08 ha zapuštenih protupožarnih presjeka s elementima šumske ceste bit će rekonstruirano. Na taj način osigurat će se siguran javni pristup ovom području za kojeg se sumnja da su na njemu prisutni eksplozivni ostaci rata.

Obnova protupožarnih presjeka

- Trenutačno je u Republici Hrvatskoj minski sumnjivo 355 četvornih kilometara površine. Zastrašujuća je to brojka ako znamo da se na tom području nalazi više od 30 tisuća mina te velik broj neeksplodiranih ubojnih sredstava. Cilj ove Vlade je očistiti Hrvatsku od mina. Stoga me doista veseli potpisivanje Ugovora koji se značajnim dijelom sufinancira europskim sredstvima, rekao je ministar Ćorić.

Realizacijom ovoga projekta omogućit će se održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetana provedba 12 šumskogospodarskih planova u skladu sa strogim načelima održivog upravljanja šumama.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je kako su Hrvatske šume od svog osnutka uložile goleme napore te financijska sredstva u razminiranje šuma.

- Provođenjem projekta Fearless osigurat će se siguran javni pristup područjima u kojima su prisutni eksplozivni ostaci rata ili se sumnja na njihovu prisutnost, ali i omogućiti održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetano gospodarenje šumama u skladu sa strogim načelima održivog upravljanja šumama, naglasio je Jakupčić.


355 četvornih kilometara minski sumnjive površine trenutačno ima u Republici Hrvatskoj


Završetak projekta Fearless Velebit predviđen je sredinom 2023. godine do kada će se omogućiti obnova i očuvanje ugroženih i zaštićenih rijetkih livadnih vrsta i staništa. Istovremeno, razminiranjem šuma i šumskog zemljišta ostvarit će se i preduvjeti za provedbu planova upravljanja ekološkom mrežom Natura 2000 i omogućiti održivo upravljanje zaštićenim područjima u skladu s Planom upravljanja Parkom prirode Velebit te Planom upravljanja Nacionalnim parkom Paklenica.

Potpisan ugovor za vodoopskrbu

Za realizaciju ovoga projekta iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano je 218.708.288,14 kuna odnosno 85 posto prihvatljivih troškova. Preostali dio čine nacionalna sredstva.

U NP Paklenica potpisan je jučer i Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije i građenja vodnih građevina na području podvelebitskog pravca za 2019. godinu. Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda Zadar, Tomislav Matek.

Podvelebitski pravac je planirani podsustav regionalnog vodoopskrbnog sustava koji se proteže kroz primorje podno Velebita u kojem su smještene Općina Starigrad i Općina Karlobag.

Projekti za koje su potpisani ugovori provode se na području Ličko-senjske i Zadarske županije. Stoga su zadovoljstvo zbog potpisanih ugovora iskazali zamjenica župana Ličko-senjske županije Renata Hodak i župan Zadarske županije Božidar Longin koji nije propustio naglasiti kako se potpisivanjem ovih ugovora »još jednom pokazalo kako je kvalitetna suradnja na svim razinama u našoj domovini jedini pravi način za stvaranje sve boljih životnih uvjeta za naše građane, a samim time i za razvoj zemlje u cjelini«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)