Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Koroni i petku trinaestom unatoč

15.11.2020. 10:35


Hrvatsko društvo likovnih umjetnika otvorilo je ovog petka u zgradi Kazališta Lutaka Zadar prvu ovogodišnju izložbu radova svojih članova. Izlagalo je ukupno 29 umjetnika koji su svojim djelima popunili čitavo predvorje ove zgrade. Izložbu je kratkim izlaganjem otvorio Dragan Jelavić, predsjednik HDLU Zadar.
– Pozdravljam sve prisutne. Drago mi je što se okupio pristojan broj ljudi. Nažalost 2020. je takva kakva je, imamo dobar prostor, ali je mnogo toga izdogovarano na brzinu. Korona i petak trinaesti, sve se složilo za započeti tekst za ovu godinu. Epidemija koronavirusa strpala je u karantenu i kulturnu scenu uništivši nam cijelu sezonu. Psihički i fizički okupirani virusom HDLU Zadar pokušava bar sa godišnjom skupnom izložbom održati na životu našu izlagalačku aktivnost. Rekli bi neki da ljudi iz umjetničke branše ionako pola života provode u samoizolaciji, to je dio na koji smo naučeni i u tome se vjerojatno snalazimo bolje od većine ljudi, ali ovo što se događa nikome ne čini ništa dobro. Oduzimajući socijalne kontakte koronavirus nam oduzima i slobodu. Bez slobode, ili bar borbe za slobodu umjetnost je na niskim granama. Ja ipak i dalje vjerujem u umjetnost. Umjetnost će spasiti svijet, rekao je Jelavić završivši svoj govor citatom Američkog svestranog umetnika Demetrija Martina.
– Earth without art is just eh.
Za izjavu smo zamolili Anteu Delpin, Magistru primjenjene umjetnosti i jednu od članova HDLU Zadar čiji su radovi izloženi u sklopu ove izložbe.
– Ovo mi je prva izložba otkad sam član HDLU. Sretna sam, uzbuđena. Sad sam u fazi gdje slikam samo ribe, a slike koje sam izložila izradila sam u tehnici akrila i akrilnog markera, rekla nam je Delpin, koja je izložila dvije slike na kojima su prikazane cijenjene riblje vrste kovač i orada. (Krešimir RADOŠ)