»Nominacija je za mene već nagrada te ja sebe i kolegu Dominika smatram pobjednicima«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Irena Bausović Tomljanović nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za 2021. godinu
Drago mi je da sam nominirana uz druge talentirane glumice - lutkarice jer našim osjećajima i kreativnom uzletu uvijek dobro dođe trenutak kada umjetnik shvati da je primijećen i poštovan od strane kolega umjetnika, ali i publike, bez koje ne možemo živjeti, istaknula je Bausović Tomljanović koja je iznimno ponosna jer je Kazalište lutaka Zadar zbog svoje kvalitete primijećeno na nacionalnoj sceni
Marin GOSPIĆ
»Caffe Kraljevstvo«, drugačija i iznimno posebna lutkarska predstava

Poznata zadarska glumica, lutkarica i članica ansambla Kazališta lutaka Zadar Irena Bausović Tomljanović prije nekoliko dana nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta za 2021. godinu u kategoriji najboljeg glumačkog ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade za svoju izvedbu Princeze u predstavi »Caffe Kraljevstvo« Vanje Jovanovića i Patrika Gregurca u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Kazališta lutaka Zadar.

Priznanje struke

Konkurencija za nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika su Buga Marija Šimić za ulogu u predstavi »Sunce djever i Neva Nevičica« u režiji Ivice Šimića i produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba te Ana Marija Veselčić za ulogu Miške Soli u predstavi »Miš u toću« Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka Split.
Tim smo povodom s Bausović Tomljanović razgovarali o ovoj vrijednoj nominaciji, njenoj glumačkoj karijeri, kao i o nadolazećim projektima.
- Ova me nominacija pogodila kao grom iz vedra neba. Budući da je »Caffe kraljevstvo« već osvojilo osam nagrada, očekivala nam da će predstava dobiti nominaciju, a ne ja kao glumica - lutkarica. Kolega Dominik Karakašić i ja nosimo jednak teret u predstavi tako da sam i pomalo razočarana što predstava nije dobila nominaciju, započinje Bausović Tomljanović koja se s lutkarskom umjetnošću upoznala tijekom studija na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Prvi koraci

- Oduvijek sam bila živahno dijete i zanimala me gluma i umjetnost. Prve sam kreativne korake napravila već u školi, sudjelujući na LiDraNu i raznim predstavama. Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog sam se školovanja isprofilirala i sve više počela zaljubljivati u glumu za koju sam se intenzivno počela pripremati već u trećem razredu srednje škole. Unatoč svom trudu, nisam upala na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu zbog čega sam bila izrazito razočarana. No, nakon audicije u Osijeku, na studij sam upala kao prva na listi. Tamo sam se prvi put upoznala s lutkarskom umjetnošću, u koju sam se ubrzo i zaljubila, prepričava Bausović Tomljanović i ističe kako joj je lutkarstvo postalo istinskom ljubavlju i umjetničkim izričajem kojim se želi baviti cijelu karijeru.
Kako nastavlja, 2009. godine je počela raditi u Kazalištu lutaka Zadar gdje je debitirala s predstavom »Kako je Grinch ukrao Božić«. Prije oko pet godina dobila je stalno zaposlenje u Kazalištu lutaka Zadar koje je postalo njen drugi dom gdje, kako kaže, raste i umjetnički se razvija.
- Istražujem sebe i upoznajem svoj karakter kroz uloge koje igram, ističe Bausović Tomljanović i dodaje kako joj leže dominantne uloge, koje su i odraz njenog karaktera.

Zaslužene nagrade

- Sama je nominacija za mene već nagrada te ja sebe i kolegu Dominika smatram pobjednicima. Drago mi je da sam nominirana uz druge talentirane glumice - lutkarice jer našim osjećajima i kreativnom uzletu uvijek dobro dođe trenutak kada umjetnik shvati da je primijećen i poštovan od strane kolega umjetnika, ali i publike, bez koje ne možemo živjeti, istaknula je Bausović Tomljanović koja je iznimno ponosna kako je Kazalište lutaka Zadar zbog svoje kvalitete primijećeno na nacionalnoj sceni.
- Ovim smo uspjehom još jednom dokazali kako kvalitetna lutkarska scena živi u cijeloj Hrvatskoj te kako hrvatska publika uživa u raznolikosti tema i ideja koje se nude. Iako sam to već puno puta istaknula, »Caffe Kraljevstvo« jedna je drugačija i iznimno posebna lutkarska predstava koja je po mom skromnom mišljenju apsolutno vrijedna svih nagrada koje smo za nju dobili, rekla je Bausović Tomljanović koja je trenutno zaokupljena probama za novu predstavu »Zlatno srce Nikolino« koja će svoju premijeru imati na Noći kazališta 20. studenog.

Novi projekti i predstave

- S kolegom Reneom Medvešekom, koji režira predstavu, radim na predstavi koja priča priču o tome kako je sv. Nikola darovao svoje srce kako bi zaštitio svu djecu svijeta. Priča je to koja nadilazi sam blagdan sv. Nikole i tradiciju darivanja djece. Njezina je poruka kako darovi nisu samo materijalni pokloni koje dobijemo od najmilijih, već i darovi duha, koje nam svojom ljubavlju poklanjaju naši najmiliji, objasnila je Bausović Tomljanović.
Predstava »Zlatno srce Nikolino« praizvedba je lutkarskog igrokaza u kojem je Zlatko Krilić obradio jednu od legendi o svetome Nikoli. Ovoga puta na jednom od dalmatinskih otoka Mikula pokušava spasiti otočku djecu i otkupiti ih od gusara dajući u zamjenu za njih svo blago i relikvije iz crkve. Priča je to koja na živopisan način govori o ljepoti i težini života na otoku, o vječnoj ljudskoj pohlepi i gluposti, ali i o tome koje nam je najveće blago u životu povjereno.
Osim na predstavama, s članicom ansambla Anđelom Ćurković - Petković, Bausović Tomljanović vodi i dječju dramsko-lutkarsku radionicu Donatolina1, gdje rade na božićnoj predstavi »Ljubav je na Sjevernom polu«.

Mile i Baka Mraz

- Tema predstave koju su osmislili polaznici radionice temelji se na televizijskoj emisiji »Ljubav je na selu«. U našoj priči usamljeni Djed Mraz nazvan Mile Mraz tužan je i sam iako se bliži vrijeme Božića i podijele darova. Njegovi su vilenjaci tužni i zabrinuti za njega te mu odlučuju pronaći životu družicu. Odlučuju prirediti audiciju na koju se prijavljuju dame iz cijelog Sjevernog Pola. No, plan im prijeti propašću, dok na scenu ne stupi Baka Mraz, Milina stara poznanica iz mladih dana, koju je upoznao na Snježnom fakultetu. Priča naravno ima sretan kraj u kojem Mile i Baka Mraz žive zajedno i u ljubavi, prepričala nam je Bausović Tomljanović i dodala kako bi premijera predstave, ako sve bude u redu, trebala biti sredinom prosinca.
- Radionica Donatolina1, na kojoj Anđela i ja radimo već dugi niz godina, ove je godine napokon prepoznata i nagrađena nagradom »Zvjezdana Ladika« za najbolji dramski i pedagoški rad na 23. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej za predstavu »Tvornica čokolade« što je izniman doprinos našem trudu i radu s djecom, zaključila je Bausović Tomljanović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno