Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

18-godišnjak teško stradao u jurnjavi Teslinom ulicom

Autor:

14.12.2008. 23:00
18-godišnjak teško stradao u jurnjavi Teslinom ulicom

Foto: Filip BRALA



Riječ je o prometnici koja se proteže sjeverno od križanja ulica Benka Benkovića i Nikole Tesle, iznad nekadašnjih Bagatovih pogona u smjeru prema ulici Puta Plovanije. Ta cesta stalno puni stupce crne kronike, a odgovorni još uvijek ništa ne poduzimaju
S. M., 18-godišnjak iz Zadra jučer se još uvijek nalazio na Jedinici intenzivnog liječenja zadarske Opće bolnice nakon što je teško stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila tijekom noći s petka na subotu, nešto prije ponoći u Ulici Nikole Tesle koja inače, već duže vrijeme slovi za jednu od najopasnijih prometnica u Zadru.
Mladić je kobne noći upravljajući “opel kadetom” zadarskih registracijskih oznaka i krećući se spomenutom ulicom u smjeru sjevera prema jugu u jednom trenutku prešao na suprotnu, lijevu prometnu traku, pretječući “renault clio” svoga prijatelja. Zbog neprilagođene brzine izgubio je kontrolu nad vozilom te je udario u stražnji desni dio vozila VW “golfa”, požeških registracija parkiranog na nogostupu ispred privatne kuće te ga je odbacio u ogradu kuće pri čemu se od siline udara “golf” zarotirao za 180 stupnjeva.
Nakon udarca, smrskani i gotovo prepolovljeni “opel kadet” i dalje je nastavio kretanje u smjeru juga gdje se nakon nekih 100 metara zaustavio prevrnuvši se na lijevu stranu u desnom prometnom traku. Zahvaljujući brzoj intervenciji Hitne medicinske pomoći, policajaca te vatrogasaca koji su ozlijeđenog S.M.-a izvukli iz hrpe smrskanog željeza vjerojatno su spriječene još gore i najtragičnije, moguće posljedice.
Mladi vozač je nakon ukazane prve liječničke pomoći odvezen u zadarsku Opću bolnicu gdje je zadržan na Jedinici intenzivnog liječenja.
Kako smo neslužbeno saznali, 18-godišnjaku je teško ozlijeđena kralježnica.
Promet je na toj cesti zbog policijskog očevida bio zaustavljen na nešto više od dva sata.
Podsjećamo, radi se o prometnici koja se proteže sjeverno od problematičnog križanja ulica Benka Benkovića i Nikole Tesle, iznad nekadašnjih Bagatovih pogona, u smjeru prema ulici Puta Plovanije.
Teslina ulica je u posljednje vrijeme često “poprište” prometnih nesreća koje nažalost, pune stupce crne kronike.
Iz Grada, kao riješenje prometnog kaosa i velikog broja prometnih nesreća vide u najavljenoj rekonstrukciji, odnosno, proširivanju prometnice koja presijeca ulicu Nikole Tesle, a koje bi se trebalo dogoditi u nekoj doglednoj budućnosti. Ipak, najavljeno riješenje neće donijeti mir stanovnicima ove ulice, koji su u većini slučajeva obitelji s malom djecom i čije su kuće u većini slučajeva smještene uz samu prometnicu. Ti stanovnici kao da svakodnevno izazivaju sudbinu samom činjenicom što stanuju neposredno uz prometnicu, a ponajviše “zahvaljujući” upravo brojnim nesavjesnim vozačima.
Naime, upravo ta cesta često služi mladim i nažalost, nedovoljno iskusnim vozačima za utrke automobilima s obzirom na to da je tu dopušteno pretjecanje, gotovo do samog opasnog križanja.
Možda će se netko od odgovornih nakon još jedne nesreće konačno dosjetiti da bi u ovoj ulici što hitnije trebalo zabraniti pretjecanje te postaviti fizičke prepreke za usporavanje prometa koje bi barem malo, pružile zaštitu djeci iz naselja, vrtića, obližnje škole, ali i samim vozačima.