Božić nas izaziva na pažnju i ljubav

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
caritas_prendja2
Ivan JAMIČIĆ
Nadbiskup daruje djecu Gospinim medaljicama

Zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa danas  je tradicionalno u Došašću pohodio Caritas Zadarske nadbiskupije te tom prigodom susreo djelatnike i korisnike Caritasovih službi i upoznao se s proteklim jednogodišnjim radom. Nadbiskup je prvo susreo korisnike Caritasova Prenoćišta "Sv. Vinko Paulski", pri čemu su štićenici izrazili zadovoljstvo radom ove službe. Potom je slijedio susret mons. Prenđe s djecom polaznicima Male škole zadarskog Caritasa, koja ove godine obilježava deset godina djelovanja.

Nadbiskupove dobre želje

Djeca su izvela prigodni blagdanski program, a svima su uručeni darovi i Gospina medaljica. Trenutačno je 17 polaznika, a broj djece se prema potrebama povećava. Od listopada ove godine u program rada Male škole uvedena je i jedna psihologinja te apsolventica engleskog jezika. Djecu u njihovu radu redovito poučavaju bračni par Pejo i Stoja Matić, a rad se odvija u dvije smjene, od 8.30 do 11 sati te od 16 do 18.30 sati. Nakon susreta s djelatnicima Caritasa, nadbiskup je uputio riječi ohrabrenja i podrške roditeljima poginulih hrvatskih branitelja te im uz darove uručio i prigodne medaljice. Zatim je upriličen susret mons. Prenđe s voditeljima i vanjskim suradnicima u provođenju programa raznih službi zadarskog Caritasa. Nadbiskup je na kraju svog blagdanskog pohoda, obilježenog čestitanjima i dobrim željama u novoj godini, ručao u Pučkoj kuhinji s korisnicima Pučke kuhinje.

- Korisnicima Prenoćišta "Sv. Vinko Paulski" želimo pomoći u njihovim konkretnim potrebama i olakšati im njihov život. Oni također nastoje na bilo koji način doprinijeti i zadovoljni su onim što im je ponuđeno. Osigurana su im tri obroka u Pučkoj kuhinji. Cilj našeg programa u radu s beskućnicima je da ih se osposobi kako bi se jednog dana mogli vratiti u svoju obitelj i osigurati sebi barem minimum egzistencije da bi mogli živjeti organiziran život, rekla nam je Mirjana Tadić, voditeljica Socijalne službe Caritasa.

Zadovoljstvo radom Caritasa

- U ovim predbožićnim danima na poseban način želimo susresti potrebite te im svojom prisutnošću iskazati pažnju i poštovanje. Svaki čovjek je za nas slika Božja, bilo u kojoj prilici da se nalazi ili živi, bilo koje probleme da nosi u sebi, potreban je ljudske blizine, pažnje i ljubavi. Ovi dani nas potiču na to, a posebno Došašće i Božić. To je razlog našeg nastojanja u ostvarivanju blizine i prisutnosti s ljudima, posebno potrebitima. Nadahnuće uvijek crpimo iz božićnog otajstva, kada se ostvaruje ne samo vanjska pomoć, nego prije svega ona koja liječi rane srca i unutarnje potrebe, izdvaja poglavar zadarske Crkve, potom izrazivši zadovoljstvo radom Caritasa, jer, kaže, ono što se ulaže u čovjeka je vrijedno i dragocjeno.

- Boravak za djecu iz rizičnih obitelji djeluje već deset godina, a ukupno je program prošlo 350 djece. Trenutačno ima 17 polaznika, a sljedeće polugodište očekujemo puno veći broj polaznika, kad ćemo vidjeti koji su problemi u školama, kaže Mirjana Tadić.

- Božić nas izaziva da budemo bliži jedni drugima, iskazujući međusobno poštovanje i brigu. Vi ste velike stvari učinili. Bez žrtve se ne rađa ništa veliko u osobnom životu i u obiteljskom i društvenom. Žrtva je temelj svega napretka i dobra, nadbiskupove su riječi upućene roditeljima poginulih hrvatskih branitelja, uz poziv na pouzdanje u Boga i oslanjanje na njegovu pomoć.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno